עין יבשה: האם התופעה מחמירה בנשים בגיל המעבר?
תופעת ה"עין היבשה" מתרחשת בקרב גברים ונשים כאחד, אולם השינויים ההורמונליים בתקופת גיל המעבר אצל נשים הם בעלי השפעה מהותית עליה. מה קורה בתקופה הזו ומה ניתן לעשות כדי להתמודד? רופאה בכירה מסבירה
מרגישים צריבה בעיניים? גירוי?תחושת "חול" או "גרגירים"? רגישות לאור חזק?דמעת? תחושת עייפות ורצון לעצום עיניים? אם כן, יש סיכוי גבוה כי אתם סובלים מעין יבשה.
רבים מאתנו, במיוחד נשים, סובלים מתופעת העין היבשה,לעיתים אף מבלי להיות מודעים לכך. עין יבשה מופיעה בכשליש מהאוכלוסייה ושכיחה יותר בנשים ולאחר גיל 45.
רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר
בגיל המבוגר ההפרעה שכיחה גם בגברים. תחושת עיניים יבשות מופיעה כחלק מתהליך ההתבגרות שלנו וכתוצאה משינויים הורמונליים, אך גם בעת הרכבת עדשות מגע, בעת מחלה אוטואימונית מערכתית (למשל דלקת פרקים), בזמן נטילת תרופות מסוימות (למשל תרופות לאיזון לחץ דם גבוה) ולאחר ניתוחי קטרקט. עבודה ממושכת מול מסכי המחשב והטאבלט הגורמת למאמץ ולהפחתה במצמוץ ושהייה בחדרים ממוזגים, תורמים גם הם לתחושת יובש בעין.
עוד כתבות בערוץ בריאות העין
מרגישים חול בעיניים? אולי יש לכם "עין יבשה"
למה נוצר קטרקט? המדריך השלם לטיפול א' - ת': המדריך למרכיב עדשות המגע המתחיל
עין יבשה מתרחשת כאשר ייצור הדמעות אינו מספיק, או עקב הפרעה בדוק הדמעות התקין אשר אינו מסוגל למלא את תפקידו בלחלוח העין. ככל שהעין יבשה יותר, ניתן לראות נזק משמעותי יותר לפני שטח העין.
לעתים כאשר דוק הדמעות אינו תקין, כדי לפצות על החסר, העין תנסה לייצר עודף דמעותולהגדיל את קצב העפעוף, כדי לפזר את מעט הדמעות הקיימות טוב יותר על פני שטח העין.
עקב כך, בשל הגירוי המתמשך עלול להיגרם נזק לשטח פני העין.בגלל חוסר יציבות שכבת הדמעות, עלולה להיגרם גם הפרעה בראיה, והסובלים מעין יבשה יתלוננו לעיתים על ראייה מטושטשת והפרעות ראיה אחרות, שחולפות אחרי מצמוץ.
בנשים בגיל המעבר חלה ירידה בכמות הורמוני המין עקב ירידה בפעילות שחלתית. כתוצאה מכך יש הפרעה בהפרשה מהבלוטות שמייצרות מרכיבים חשובים בנוזל הדמעות.
הירידה גורמת גם להפחתה בהפרשת הדמעות כך שעין יבשה הינה מצב שכיח בגיל המעבר. הקשר בין השינויים ההורמונליים והמנגנון המדוייק הגורם לעין יבשה בעקבות כך עדיין אינו ברור דיו, ודרושים מחקרים נוספים בנושא.
לאבחנת עין יבשה, יש קודם כל להיבדק על ידי רופא עיניים, אשר יוכל להמליץ על הטיפול המתאים. בנוסף ישנן מספר בדיקות אבחנתיות שעשויות לסייע ולהבדיל בין הגורמים השונים לבעיה.
הטיפול היעיל
הטיפול לעין יבשה צריך להיות מותאם לכל מטופל בהתאם לגורם הספציפי שאובחן על ידי הרופא. הטיפול הנפוץ ביותר ליובש הוא הזלפה מקומית של "דמעות מלאכותיות". הטיפול יעיל במקרים של יובש קל. טיפול זה נותן הקלה בתחושות הקשורות ליובש, מונע פגיעה נוספת בעין ואף מקנה הגנה מסוימת לשטח פני העין מפני התייבשות.
כאשר מדובר ביובש בדרגת חומרה גבוהה יותר, ניתן להשתמש בתכשירים בצורת ג'ל או משחה, בשילוב עם תכשירים בצורת נוזל מימי. כאשר קיים צורך בהזלפה תכופה, יש להימנע משימוש בתחליפי דמעות המכילים את החומר המשמר Benzalkonium chloride) BAK אשר הוכח כפוגע בשטח פני הקרנית בשימוש ממושך.
למצבים חמורים של עין יבשה ישנן אפשרויות טיפוליות נוספות בשילוב עם תחליפי דמעות בהתאם לגורם ולחומרת הבעייה.
חשוב לכל אדם להיות מודע לקיום בעיית עין יבשה ולפגיעה האפשרית כתוצאה ממנה. כמו כל בעייה רפואית המתעוררת במהלך החיים, יש להכיר ולזהות את הסימפטומים שבעקבותיהם יש לפנות ליעוץ של רופא עיניים.
תשובה חיובית על שאלות כגון: האם יש ערפול ראייה שחולף לאחר מצמוץ? האם לעיתים העיניים דומעות באופן בלתי מוסבר? האם יש צורך תכוף לעצום את העיניים?האם חדר עם מזגן פועל הפך למטרד מבחינת התחושה בעיניים?האם יש תחושת כאב ו/או צריבה בעיניים? יכולה להעיד על עין יבשה וצורך בטיפול על מנת למנוע סבל מיותר ופגיעה בשטח פני העין.
ד"ר נירית בורלא היא רופאה בכירה, מומחית לקרנית וניתוחי קטרקט במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא ובמרכז הרפואי הרצליה מדיקל סנטר