מחיר הנפט עולה שוב - אך האם לאורך זמן?
למרות שמחיר הנפט עלה בשבועות האחרונים נראה כי העלייה היא זמנית בלבד ובקרוב צפויה המגמה להשתנות ומחיר הנפט ימשיך לרדת, כך עולה מניתוח של האקונומיסט. "מתקני האחסון באירופה ובאסיה מלאים כבר ב-80% עד 85%. והגדלת המלאי תוביל למיצוי יכולת האחסנה שלהם. אם מקום האחסון ייגמר, המחירים עשויים שוב להתדרדר כלפי מטה"
>>> רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כיתבו לנו בטוויטר
לכתבות נוספות בנושא מחירי הנפט, הקליקו כאן
סין: "חברות מקומיות יוכלו לייבא נפט גולמי"
הנפט מתרסק: כדאי להגדיל השקעה במניות?
אך נראה כי הסיכוי של סעודיה נחלש בעקבות הכמות ההולכת וגדלה של הנפט המאוחסן, הסופג את רוב עודף ההיצע. מלאי הנפט העולמי גדל בכ-265 מיליון חביות בשנה שעברה ו- Société Générale, הבנק הצרפתי, סבור כי המלאי יגדל ב-1.6 עד 1.8 מיליון חביות ביום במחצית הראשונה של השנה הנוכחית, מה שיוסיף כ-300 מיליון חביות לסך הכולל. הנפט מאוחסן בתקווה לגידול בביקוש ובמחירים בהמשך הדרך.
הגדלת מלאי שכזו, בנוסף להתחדשות החששות הפוליטיים (הזרמת הנפט משדה הנפט הגדול בלוב שובש שוב השבוע ככל הנראה בעקבות חבלה), הובילו את מחיר הנפט שוב לצמיחה. לאחר שצנחו ביותר מ-60% מאז חודש יוני, המחיר לחבית נפט מסוג ברנט נסגר על מחיר של 59.96 דולר ב-18 בפברואר.
חידוש המלאי לא יכול להמשיך לאורך זמן. מתקני האחסון באירופה ובאסיה מלאים כבר ב-80% עד 85%. הגדלת המלאי תוביל למיצוי יכולת האחסנה שלהם. החברות שוכרות מכלים לאחסון הנפט. אם מקום האחסון ייגמר, המחירים עשויים שוב להתדרדר כלפי מטה.
מימוש הירידה תלוי במהירות של התחלת השלב השני של התכנית הסעודית. התכנית היא לאלץ את היצרניות בעלות גבוהה להגדיל את ההשפעה על מדינות המפרץ. נכון לעכשיו, ההתקדמות בנושא קיימת אך איטית. סוגי נפט הפכו לאובססיביים לאחרונה באשר ל"ספירת האסדות" – מספר אסדות הקידוח הפועלות באמריקה ובמקומות אחרים. אנליסטים סבורים כי ככל שמספר האסדות ירד, כך תפוקת הנפט המופק מפצלי שמן תצנח, מה שיפגע ברווחים ובהשקעה אך הנחה זו נראית מפוקפקת.
הנתונים מ-Baker Huges, חברה לשירותים בתחום הנפט, הראו כי מספר האסדות באמריקה באמצע חודש פברואר עמד על הנתון הנמוך ביותר מאז שנת 2011, והיה נמוך ב-35% מהשיא שלו באוקטובר 2014. מדובר בצניחה משמעותית. אך רוב האסדות הלא פעילות נמצאות באזורי השוליים. הצניחה באזורים המרכזיים של פצלי השמן, בצפון דקוטה ובטקסס, שמהווים 80% מהגידול בתפוקת הנפט באמריקה בשנתיים האחרונות היתה רק 9%. יתר על כן, הפרודוקטיביות גדלה בבארות הנותרים. Citibank סבור כי אפילו צניחה של 50% במספר האסדות תאפשר לתפוקה לעלות השנה ולהפוך את תזרימי המזומנים של חברות ההפקה מפצלי שמן לחיוביים, דבר שיעודד השקעה.
במבט רחב יותר, אומר אנטואן הלף מה-International Energy Agency, גוף בין-ממשלתי, "הסנטימנט בשוק אולי השתנה אבל הנתונים הבסיסיים לא השתנו". ארגון OPEC אמר כי המדינות החברות בו יגדילו השנה את התפוקה שלהן ב-400 אלף חביות ביום. אחרים סבורים כי ההעלאה תהיה גדולה יותר וההיצע ממדינות שאינן מ-OPEC צפוי לגדול בשיעור כפול מכך. באופן חלקי הודות לירידה במחיר הנפט, הביקוש העולמי צומח, אך לא בהרבה. ה- IEA סבור כי הביקוש יישאר על אותה רמה במחצית הראשונה של 2015, לפני עלייה ב-2 מיליון חביות ביום במחצית השניה. על פי רוב ההערכות, השוק יהיה לזמן מה במצב של עודף היצע.
בטווח הרחוק, אנשי התעשייה סבורים שקיימים סימנים לכך כי הירידה במחירים תישאר לזמן ממושך, מה שצפוי לעורר שינויים מבניים רחבים יותר בענף. חברות נפט גדולות כבר הודיעו על קיצוצים בהוצאות ההון של יותר מ-20% השנה. BP, לדוגמה, תוציא 20 מיליארד דולר בפרויקטי הון בשנת 2015, בהשוואה ל-23 מיליארד דולר שהוציאה החברה בשנת 2014. נכון לעכשיו, נרשמת ירידה תלולה של גילויים חדשים של נפט וגז.
על פי IHS, חברת מחקר, גילויים חדשים של נפט וגז הגיעו לשווה ערך של 16 מיליארד חביות בשנה שעברה - הנתון הנמוך ביותר מזה 60 שנה והדבר אמור יעודד את האסטרטגים הסעודיים.