שתף קטע נבחר
 

שוק הנפט בארה"ב יוכל לייצא למדינות אחרות

אם עד לא מזמן השוק האמריקאי אסר על מכירת נפט גולמי למדינות אחרות כעת הדבר משתנה. משרד המסחר האמריקאי התיר לאחרונה לחברות האנרגיה המפיקות נפט, לייצא חומר גלם לייצור דלקים באופן עצמאי, ללא אישור מיוחד. המשמעות: סגירת פערי המחיר בין נפט מסוג Brent לנפט הגולמי האיכותי יותר WTI

המלאים של הנפט בארה"ב ממשיכים להיערם, מתחילת השנה המלאי הכולל עלה ב- 40 מיליון חביות נפט ביום, ומלאי הנפט בקושינג אוקלהומה עלה ב- 15 מיליון חביות נפט. בניצולת בתי הזיקוק נרשמה האטה מסוימת אך הניצולת נמצאת עדיין סביב הרמה הגבוהה של חמש השנים האחרונות.

 

>>> רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כיתבו לנו בטוויטר   

 

לטורים נוספים של אוהד חיים בערוץ בשוק ההון

סין: "חברות מקומיות יוכלו לייבא נפט גולמי"

מחירי ההובלה הימית בצניחה חופשית

 

עד לפני מספר שבועות המרווח בין שני נכסי הבסיס (סוגי הנפט) ה- WTI ל –Brent נסגר כמעט לחלוטין. נזכיר כי בשנים האחרונות ה- WTI נסחר בדיסקאונט (מחיר נמוך יותר) על ה Brent למרות היותו חומר גלם איכותי יותר. כעת עם העלייה החדה במלאים של ה – WTI , פתיחת המרווח בין שני הנכסים חוזרת. תופעה זו דומה למה שקרה ב -2011, גם אז נפתח המרווח בין שני נכסי הבסיס, מרבית הסיבות אז והיום, הן דומות.

 

נזכיר כי לפני העלייה החדה בתפוקת הנפט בארה"ב, ייבוא הנפט הגיע לרמות גבוהות של כ-30 מיליון חביות נפט וההפקה הגיעה לשפל של 5 מיליון חביות נפט ביום, כיום, הפקת הנפט במדינה עלתה בכ- 4 מיליון חביות נפט ביום והייבוא ירד לכ- 18 מיליון חביות נפט ביום. היבואנים העיקריים היו בתי הזיקוק במפרץ מקסיקו. בעיות הלוגיסטיקה לשינוע הנפט הגולמי מצפון המדינה לדרום, נפתרו חלקית על ידי שינוע באמצעות רכבות ומשאיות. זהו פתרון שלא נותן מענה מלא לחלופה - שינוע נפט באמצעות צינורות. צינור ה—Keystone תקוע, כשווטו של הנשיא אובמה על הפרויקט הוא איום ממשי.

 

הגרף העליון מראה את ההפרש במחיר בין הנפט מסוג WTI לבין נפט מסוג Brent. הגרף התחתון מראה את כמות המלאים של הנפט בארה"ב על פני השנים האחרונות (לאומי) (לאומי)
הגרף העליון מראה את ההפרש במחיר בין הנפט מסוג WTI לבין נפט מסוג Brent. הגרף התחתון מראה את כמות המלאים של הנפט בארה"ב על פני השנים האחרונות(לאומי)

בשאר העולם הבעיות נותרו בעינן והן מעיקרן גיאופוליטיות. הנפט הלובי שוב פעם מחוץ למשחק, אחרי שבמחצית השנייה ב- 2014, נראה היה שהתפוקה הלובית חוזרת לסדרה. דרום סודן ממשיכה לסבול מפיגועים ומפגיעה בתשתיות האנרגיה במדינה. אירועים אלו פוגעים בעיקר בתעשיית הזיקוק האירופאית. ה-Brent- שהוא הבנצ'אמרק (נקודת היחוס) האירופאי, והדבר החזיר כלפי מעלה את המחיר שירד מתחילת השנה וכעת ה-Brent נסחר ב- 60$ לחבית.

 

המרווח בין שני נכסי הבסיס, נראה מעט מוגזם, אומנם הסיטואציה הנוכחית מזכירה את 2011, אך ישנו שינוי משמעותי ברגולציה האמריקאית שאינו נלקח בחשבון. נזכיר כי משרד המסחר האמריקאי לאחרונה התיר לחברות האנרגיה המפיקות נפט לייצא קונדנסט (חומר גלם לייצור דלקים) באופן עצמאי ללא רולינג (אישור) מיוחד, כשהאחריות היא על חשבון החברות. זהו צעד נוסף לפתיחת השוק האמריקאי לייצוא נפט גולמי לשאר העולם (לא רק תזקיקים). תהליך זה אומנם איטי אך משמעותו היא, כי המרווח הנוכחי בין שני נכסי הבסיס צפוי להיסגר.

 

הכותב הוא אנליסט ני"ע זרים בלאומי שוקי הון

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים