שתף קטע נבחר

אי הציפורים: טיול מצולם באגמון החולה

בעמק ציורי ויפהפה, כשרמת הגולן מצד אחד ורכס נפתלי מהצד השני - ממוקם אתר הנופש הישראלי של הציפורים. למעלה מחצי מיליארד מיני עופות שונים חולפים פעמיים בשנה מעל אגמון עמק החולה בדרכם דרומה בסתיו, וצפונה - באביב. הצטרפו אלינו לביקור בגן העדן של בעלי הכנף

חשבתי איך לפתוח את הסיפור הבא. נראה שהמקום הטוב ביותר להתחיל בו הוא התמכרותי לאינסטגרם ואיך אני, כאחרוני בני העשרה, שקוע במעקב אחר כמות הלייקים לה זוכה כל צילום אותו אני מעלה.

 

צילום: אביהו שפירא

צילום: אביהו שפירא

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בתקופה האחרונה הפך עבורי הצילום, יחד עם עוד מספר פעילויות ותחביבים, לדרך לנקות את הראש, לתדלק את הנפש ובמיוחד, לאפשר לעצמי לעסוק בפעולה שתרתק אותי עד כדי שאשכח את חיי היום יום ולו לזמן קצוב אך משמעותי. חשבון האינסטגרם שלי , הולך ומעסיק אותי יותר ויותר, וכך גם חשבונות הצלמים אחריהם אני עוקב ומהם אני לומד.

 

רבים מהמקומות בהם אני מטייל בארץ ובחו"ל נבחרים, בין השאר, על פי פוטנציאל הצילום הגלום בהם. כאן בלט הדבר במיוחד. הפעם האחרונה בה הייתי באגמון החולה היתה בסביבות גיל בית הספר היסודי. הרבה לא זכרתי מהמקום, ובטח שלא ראיתי בו אטרקציה גדולה או מיוחדת יותר מבכל שמורה אחרת שיש לארצנו להציע. אך בחודשים החולפים, צדו את תשומת ליבי יותר ויותר צילומים מהאגמון, שהעלו חבריי לרשת החברתית.

 (צילום: דודי מליץ) (צילום: דודי מליץ)
 

 (צילום: דודי מליץ) (צילום: דודי מליץ)

 (צילום: דודי מליץ) (צילום: דודי מליץ)
(צילום: דודי מליץ)

צילומי טבע עשירים כל כך ועמוסים כל כך, עד כי ניתן היה לחשוב שמדובר בתיעוד נדיר מתוך שמורה אפריקאית כזו או אחרת. תמונות המציגות רבבות ציפורים, גדולות וקטנות, בשלל צבעים ומינים. רק ציון המיקום הגיאוגרפי הנכתב בקטן מעל כל צילום על ידי בעליו, הסגיר את העובדה כי מדובר היה בנקודה קסומה, אי שם...בישראל.

 (צילום: איתמר גלגוט)
(צילום: איתמר גלגוט)
 

אם בהתחלה הנחתי שחזיתי בצילום נדיר של אדם מוכשר אחד, אזי שמהר מאוד נוכחתי לדעת שכמעט כל מי שחוזר מהאגמון, עושה זאת עם כרטיס זיכרון עמוס בתמונות יפהפיות ונדירות כל כך לאזורנו. אז החלטתי שאני חייב לנסוע ולראות את הפלא במו עיני. כל שנותר היה לשכנע את עפר, בעל בלוג הצילום – המצלמה מוסיפה חמישה קילו ואת איתמר, חיית אינסטגרם בעצמו וגם האחיין האנרגטי שלי ושותפי למסעות המצולמים - להצטרף.

 (צילום: איתמר גלגוט)
(צילום: איתמר גלגוט)

 (צילום: עפר קידר)
(צילום: עפר קידר)

"תהיו בכניסה לאתר בשעה 6:00", הפתירה בנו מנהלת מרכז המבקרים של האגמון. המבטים שקיבלתי מעפר ואיתמר, הסגירו את מחשבותיהם. משמעות הדבר היא, בחשבון פשוט, שנצטרך לצאת מתל אביב בשעה 04:00 לפנות בוקר וכל זה בשביל כמה עגורים...שום דבר שלא יושג תחת לחץ פיזי מתון, חשבתי לעצמי.

 

גן עדן לציפורים

פארק הטבע והצפרות, אגמון החולה, שוכן בליבו של עמק החולה. העמק הציורי, מוקף ברכסי הרים - רמת הגולן ממזרח ורכס נפתלי ממערב - ממוקם במרכזו של השבר הסורי-אפריקאי.

 (צילום: עפר קידר)
(צילום: עפר קידר)
 

כמו גם, הוא מהווה את אחד מצירי נדידת הציפורים החשובים ביותר בעולם: בכל עונת נדידה - סתיו ואביב - חולפות מעל החולה למעלה מחצי מיליארד ציפורים נודדות. העגורים, שללא ספק הם עופות מרשימים ביותר, משמשים אטרקציה מרכזית בהתרחשות הקולנית ומלאת משק הכנפיים.

 (צילום: דודי מליץ) (צילום: דודי מליץ)
(צילום: דודי מליץ)

עם קורי שינה בעיניים, מפהקים וקצת מבולבלים, הגענו לכניסה לפארק. איתנו הגיעו עוד עשרות צלמים, שממש כמונו היו משוכנעים שיהיו לבד, כי פשוט אין מספיק משוגעים שיקומו בשעות האלה בכדי לצלם ציפורים.

 

שער השמורה נפתח, ואיתו גם הסימן למאבק מעט שונה מזה שאותו נאבקות הציפורים שעוצרות לתדלק בדרכם מצפון מערב רוסיה ופינלנד, ליבשת אפריקה החמימה. בשאון קרקוש מצלמות, עדשות וחצובות - נלחמו למעלה מ-60 צלמים וצלמות על מקומם בשורה הראשונה בעגלת המסתור, שעתידה היתה לקחת אותנו אל לב פרויקט העגורים של האגמון ולאפשר לנו לחזות בפלא ממרחק נגיעה.

 

 (צילום: עפר קידר)
(צילום: עפר קידר)

מבלי להבין באמת את חשיבותה של השורה הראשונה, שלחנו את איתמר, הצעיר שבחבורה, למשימת כיבוש של שלושה מקומות בחלקה הראשון של העגלה. זו התבררה כמשימה לא פשוטה בכלל: הצלמים המנוסים החליטו לנסות את מזלם עם הברנש הצעיר, וניסו עליו טכניקות שונות כשהמתוחכמת שבהן הסתכמה ב:"הי, ילד, תראה ציפור". איתמר, חדור משימה, לא התרשם מהמאמצים אותם הפגינו חובבי הציפורים, ועמד בגבורה במשימה.

 (צילום: עפר קידר)
(צילום: עפר קידר)
 

למיקום, כך התברר בהמשך, חשיבות רבה בעודך מנסה לצלם בין עדר אנושי שלא שונה בהתנהגותו במידה רבה מלהקת ציפורים הנלחמת על בוטנים ותירס.

 

השעה הראשונה הכינה אותנו לאשר היה צפוי להצטלם בהמשך, בעודנו מתחילים לנוע בתוך העגלה הרתומה לטרקטור. אל מול נוף קדום ופראי, עלתה לה לאיטה השמש והאירה בקרניים ראשונות מרבדים עצומים בגודלם של להקות ציפורים.

 (צילום: עפר קידר)
(צילום: עפר קידר)

הן, מצידן, החלו להגיב בקרקורים חינניים ובתנועות קלות של כנפיים, כאילו מנסות לחלץ את גופם ולחמם את שריריהם לקראת תחילת היום והמשך המסע. תנאי התאורה העמומים הקשו תחילה על הצילום, אך תוך זמן קצר השמש האירה בעוז, והעגורים נענו לחומה בקולות רמים.

 (צילום: איתמר גלגוט) (צילום: איתמר גלגוט)
(צילום: איתמר גלגוט)
 

סוואנה אפריקאית בלב החולה

פרויקט העגורים של אגמון החולה נועד, בין היתר, למנוע את הנזקים אותם יוצרות הציפורים לשדות הזרועים באזור. הללו, רואות בישראל תחנת מנוחה, ולא ממש מתעניינות בנושאים פעוטים כגון נזקים לחקלאות. האכלת העגורים באגמון מדודה, ומהווה נדבך מתוך אפיקי פעילות שונים שנועדו לשמר את אוכלוסייתם, תוך שמירת האיזון העדין של האזור. העופות מורגלים לטרקטורים העובדים בסביבה, ועטים על אלו האחראים להאכלתם.

 (צילום: עפר קידר)
 

כשהצליחו הצלמים שבעגלה לשמור על השקט, התקרבו אלינו הציפורים עד כדי מטרים ספורים. שאון אדיר של צווחות, ניקורי מזון ומשק כנפיים של מעל ל-10,000 ציפורים אחוזות עמוק לאכול ולהתחזק טרם צאתן להמשך המסע.

 (צילום: עפר קידר)
 

 (צילום: עפר קידר)
(צילום: עפר קידר)

ענני האבק הצהוב שהועלו לאוויר עם כל להקה שעזבה את הקרקע רק בכדי לשפר מיקום ביחס למפזרת המזון, שיוו לכל מראה של סוואנה אפריקאית מדהימה. וכל זאת על רקע הר החרמון היפהפה.

 (צילום: דודי מליץ) (צילום: דודי מליץ)
(צילום: דודי מליץ)
 

ההתרגשות היתה בשיאה, הן אצל הציפורים והן אצל הצלמים שבעגלת המסתור. פריים ועוד פריים. צילום ועוד צילום, וכרטיס זיכרון שהולך ומתמלא. מאות צילומים דיי דומים האחד לשני ובכל זאת, קשה להפסיק. המראות כל כך שונים, וכל כך יפים. גם לי יהיה פריים יפהפה מהאגמון להעלות לאינסטגרם, חשבתי בסיפוק. המשימה הושלמה.

 (צילום: עפר קידר)
(צילום: עפר קידר)
 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עפר קידר
אל הלא נודע. עגורים באגמון החולה
צילום: עפר קידר
מומלצים