האם רה"מ לחץ לשגר את מכתב האוצר לכיל?
היועץ המשפטי של האוצר ביקש אתמול מהנהלת כיל הבהרות בעניין הפיטורים הצפויים של 400 עובדים, תוך שהוא נתלה במניית הזהב שמחזיקה המדינה. כעת טוען מקור באוצר: מדובר בצעד פופוליסטי הנובע מלחצים פוליטיים. עוד נודע ל-ynet - הצעד החריג התקבל ללא דיון מסודר בהשתתפות נציגי האגפים האחראים על התנהלות המדינה מול החברה
האם ראש הממשלה בנימין נתניהו, המכהן גם כשר האוצר, הפעיל לחץ על פקידי משרד האוצר להתערב כדי למנוע את הפיטורים בכימיקלים לישראל?
כתבות נוספות בנושא בערוץ הקריירה :
- המדינה דורשת הבהרות מכיל בנוגע לפיטורים
- חשיפה: העסקת מקורבים בהנהלת כיל
- ועד כיל תוקף: המנכ"ל מרוויח פי 59 מעובד
- מפוטר מכיל: "אם צריך נשבית את המדינה"
- עובדי כיל: "מפטרים אותנו כדי שעידן עופר יהיה העשיר בישראל"
>>> רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כיתבו לנו בטוויטר
אתמול (ב') התפרסם מכתב ששלח היועץ המשפטי של משרד האוצר, עו"ד יואל בריס, להנהלת כימיקלים לישראל. במכתב ביקש בריס מהנהלת החברה הבהרות בנוגע לכוונת לפטר 400 עובדים.
בריס הצדיק את בקשת ההבהרות בעובדה שהמדינה מחזיקה ב"מניית הזהב" מאז הופרטה החברה. מניה זו מעניקה למדינה זכות להתערב במקרים שבהם נשקפת סכנה לפגיעה באינטרסים לאומיים. בריס נתלה בסעיף לחוק שמגדיר, בין היתר, את השארת מירב הפעילות של החברה בארץ כאינטרס לאומי.
אלא שמקור באוצר סיפר ל-ynet כי מאחורי שליחת המכתב עמדו לחצים מצד גורמים פוליטיים. אותו מקור כינה את שליחת המכתב "צעד פופוליסטי", ובכך רמז לקשר בין ההתערבות לעוצמה הפוליטית של עובדי כימיקלים לישראל, שנחשבים לכוח אלקטורלי חשוב בליכוד. יושב ראש מועצת עובדי מפעלי ים המלח, ארמונד לנקרי, משמש גם כיו"ר סניף הליכוד בדימונה.
עוד נודע ל-ynet כי ההחלטה לשגר מכתב מהיועץ המשפטי של המשרד לכימיקלים לישראל התקבלה ללא דיון מסודר בהשתתפות נציגי האגפים האחראים על התנהלות המדינה מול החברה - רשות החברות, אגף התקציבים והחשבת הכללית. גורמים בכירים באגפים אלה כלל לא היו מודעים לשליחת המכתב ולמדו על תוכנו מהדיווחים בתקשורת. זו אינה התנהלות שגרתית שכן שימוש במניית הזהב נחשב למעשה חריג שקודם לו דיון מסודר ונרחב עם כל הגורמים המעורבים.
במשרד האוצר סרבו להשיב לשאלת ynet, האם המכתב ששלח היועץ המשפטי לממשלה הייתה תוצאה של החלטה מקצועית או של לחץ פוליטי, והציעו לפנות ללשכת ראש הממשלה, המכהן גם כשר האוצר. מלשכת ראש הממשלה לא נמסרה תגובה עד למועד פרסום הכתבה.
במקביל, אתמול דווקא התפאר ח"כ מיקי רוזנטל (העבודה) כי הוא זה שפנה לפקידי האוצר ועודד אותם להפעיל את מניית הזהב על מנת למנוע את הפיטורים. ח"כ רוזנטל סיפר כי כבר בחודש אוקטובר, לאחר שקיבל ייעוץ משפטי בנושא, שלח מכתב לשרי האוצר והכלכלה ובו ציין כי יש "להבהיר לאלתר להנהלת כימיקלים לישראל בע"מ את מחויבותה החוקית ... ולהתריע בפני מנהליה שהמדינה תפעל למצות את מלוא זכויותיה מתוקף 'מנית המדינה המיוחדת' ולמנוע פיטורי העובדים".