שתף קטע נבחר

אוכל בתחפושת: מה מתחבא בסלט שלכם?

אמרו לנו שאבוקדו זה בריא וביצים אסור לאכול יותר מפעם בשבוע, אז אמרו. הדיאטנית אורלי פיינה עושה סדר במרכיבים, מסבירה מה מסתתר מתחת למזון שנראה בריא ומזין ולמה אפשר לאכול ביצה בכל יום

יש המון מאכלים שאנו בטוחים שהם מזינים או שניתן לאכול מהם כמנה ראשונה, או שהם מזיקים ואנו נמנעים מהם והאמת היא שונה, הנה כמה מאכלים וכל האמת מאחוריהם:

 

 

סלט

נכון, הסלט ידוע כמנה ראשונה, בריאה, המכילה בבסיסה ירקות העשירים בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים אבל השאלה היא מה עוד? פעמים רבותסלט עשיר מהווה ארוחה שלמה, הן מבחינת ההרכב התזונתי והן מבחינת ערכה הקלורי ולא מנה שניתן לאכול ממנה ללא הגבלה.

 

להלן מספר דוגמאות:

 

סלט טונה - לרוב יכיל טונה בשמן, ביצה קשה, תפוחי אדמה - כל זה בשילוב שמן זית ולימון כרוטב. הרכב כזה יכול להכיל כ-500 קק"ל ואף יותר, ולסלט כזה יש להתייחס כארוחה מלאה ולא כפי שמתייחסים לסלט - כמנה ראשונה, כיוון שבנוסף לירקות הוא מכיל גם מנה חלבונית (טונה), פחמימות (אם יש בו תפו"א), ושומן המגיע מהשמן שבטונה ושמן הזית.

 

זו לא רק הטונה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
זו לא רק הטונה(צילום: shutterstock)

סלט פסטה - מכיל כ-200 גרם פסטה מבושלת, גבינה בולגרית, זיתים שחורים ושמן זית בנוסף לירקות. גם מנה כזו היא, למעשה, ארוחה שלמה כיוון שהיא מכילה פחמימות וחלבונים בנוסף לירקות, ויכולה להגיע לערך של כ-600 קק"ל, ואף יותר אם הגבינה היא בעלת 28% שומן, וגם הוספנו שמן זית בנדיבות.

 

מיץ פירות טבעי, המשקה הכי בריא?

פירות בשלמותם מכילים סוכר טבעי, עשירים גם בסיבים תזונתיים, מינרלים וויטמינים נוגדי חמצון, אבל לאחר שסוחטים את הפירות נשאר, למעשה, בעיקר הסוכר שבפירות. כל מי שסחט פרי בבית, יודע שבשביל כוס אחת של מיץ פרי צריך כ-3-5 פירות. לדוגמה, לקבלת כוס מיץ תפוזים סחוט טרי צריך כ-4 תפוזים. כוס כזו מכילה כ-5 כפיות סוכר, ואם לא שתינו מיד לאחר שסחטנו, ידוע גם שוויטמין ה-C אינו נשמר. כוס מיץ גזר, למשל, תכיל כ-75 קק"ל ו כ-3 כפיות סוכר. בקיצור, הכי בריא לשתות מים.

 

בשר בקר לא בריא! האמנם?

בשר הבקר נחשב לבשר עשיר בשומן רווי וכולסטרול, אבל בשר בקר הוא מקור מצוין לברזל, אבץ, ויטמין B12 וחלבון איכותי, ולא כל נתח הוא בהכרח עשיר בשומן, הנתחים האחוריים, לדוגמה, כמו סינטה וצ'אק מכילים פחות שומן. היתרון הוא שהשומן בבקר נראה בבירור, וכך ניתן בקלות להימנע ממנו. כלומר אם הנתח עשיר בסיבים לבנים, זהו נתח שמן. מומלץ לשלב עד שתי מנות בשר בקר רזה בשבוע.

 

אבוקדו - בריא מאוד

אבוקדו מכיל כמות גדולה של סיבים תזונתיים, מהווה מקור טוב לוויטמינים מקבוצה B, לאשלגן, ויטמין C וויטמין E. האבוקדו עשיר בשומן, חד שומן בלתי רווי, כלומר שומן 'טוב', אבל, אבוקדו ממוצע מכיל 30 גרם שומן ולכן על אף תכונותיו הבריאותיות יש לאכול ממנו במתינות.

 

בריא אבל משמין. אבוקדו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בריא אבל משמין. אבוקדו(צילום: shutterstock)
 

 

ביצים - לא מומלצות לסובלים מרמות גבוהות של כולסטרול?

כיום, ידוע כבר ממחקרים שגם מי שסובל מרמות גבוהות של כולסטרול יכול לאכול ביצים. הביצה היא המקור לחלבון בעל הערך הגבוה ביותר, עשירה בוויטמינים כמו A ,B12 ,D וחומצה פולית ובמינרלים כמו אבץ וסלניום. צריכה של עד חמש ביצים בשבוע בטוחה לאוכלוסייה הבוגרת הבריאה, צמחונים וילדים יכולים לאכול כל יום ביצה, ולסובלים מכולסטרול גבוה מומלצות עד 3 ביצים בשבוע.

 

ביצים אפשר לאכול בכל יום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ביצים אפשר לאכול בכל יום(צילום: shutterstock)

 

האוכל מתחפש

ובזווית אחרת - מנות "מחופשות" הן דרך יצירתית לחשוף ילדים לטעמים חדשים ומגוונים. מעטים הילדים שישארו אדישים

למזונות שהתחפשו, ורובם ירצו לפחות לנסות ולטעום. לדוגמה, להשתמש בתבניות של צורות לעוגיות על מנת לחתוך ירקות ופירות בצורות כמו לבבות, פרחים סהרונים ועוד. באופן דומה אפשר גם לחתוך את הכריך לצורות מעניינות ולקשט בצורות של ירקות מעל, להכין חביתה בצורות, או ליצור דמויות או ציור בצלחת ממרכיבי הארוחה.

 

לארוחת הערב המשפחתית יש חשיבות מכרעת בחיזוק הביטחון העצמי של הילדים ובסיוע למעבר לאכילה בריאה יותר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמה אבוקדו אתם אוכלים ביום?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים