ההסתדרות מאיימת: סכסוך עבודה בכל הדרום
היו"ר אבי ניסנקורן הזהיר כי אם לא יימצא פתרון למשבר הפיטורים בכיל עד יום חמישי השבוע - בכוונתו להכריז על סכסוך עבודה כללי בכל אזור דרום הארץ. "חייבים להציל את אזור דרום הארץ מגל הפיטורים שמרחף מעל תושבי הנגב"
יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, הזהיר היום (ג') כי אם לא יימצא פתרון למשבר הפיטורים במפעלי קבוצת כיל (כימיקלים לישראל) עד יום חמישי השבוע - בכוונתו להכריז על סכסוך עבודה כללי בכל אזור דרום הארץ.
- מחאה המונית בב"ש: "לא נוכל להישאר בארץ"
- המדינה דורשת הבהרות מכיל בנוגע לפיטורים
- ועד כיל תוקף: המנכ"ל מרוויח פי 59 מעובד
- חשיפה: העסקת מקורבים בהנהלת כיל
"חייבים להציל את אזור דרום הארץ מגל הפיטורים שמרחף מעל תושבי הנגב", אמר. "אם לא יימצא פתרון למשבר עד יום חמישי, נחריף את המאבק ואכריז על סכסוך עבודה כללי בכל אזור דרום הארץ". ניסנקורן הוסיף כי "מדובר במשאבי טבע של המדינה. אני קורא לראש הממשלה למנוע את הפיטורים, להתערב במשבר ולמצוא את הפתרון למען תושבי הדרום".
היום המשיכו ההפגנות ההמוניות בערי הדרום נגד גל הפיטורים המאיים על האזור: כ-2,000 עובדים מכיל, בני משפחותיהם ותושבי באר שבע הפגינו בהיכל לאמנויות הבמה בעיר, קראו קריאות בגנות הממשלה, "ביבי הביתה", ונשאו שלטים שבהם כתובות בגנות ההנהלה. אתמול שיבשו מאות עובדים ותושבים את הפעילות בערד ושלשום הפגינו כאלף איש בדימונה.
עם זאת, ההפגנות הללו לא ממש משנות את התוכניות של הנהלת הקבוצה במפעליה: אתמול הודבקו כ-10 מכתבי זימון לשימוע לפני פיטורים על דלתותיהם של כעשרה עובדים של מפעלי ים המלח ובערב נשלחו כ-20 זימונים נוספים לעובדים. בתחילת החודש שלחה החברה מכתבי פיטורים ל-12 עובדים מתרכובות ברום.
הממשלה מתערבת
כיל, שנמצאת בבעלות החברה לישראל שבה שולט עידן עופר, היא המעסיק הגדול ביותר בדרום, עם כשישה מפעלים מרכזיים, שבהם מועסקים כ-4,000 עובדים. בסך הכל מעוניינת ההנהלה בשנתיים הקרובות, לפטר כ-450 עובדים במפעלי ים המלח וכ-380 עובדים בתרכובות ברום, או לכפות עליהם פרישה לפנסיה מוקדמת.
הסיבה הרשמית לתוכנית הפיטורים על פי החברה, היא ירידה בביקוש למוצרי החברות אולם העובדים טוענים כי הסיבה האמתית היא תגובה למסקנות ועדת ששינסקי 2, לפיהן יש להעלאת שיעור התמלוגים שמשלמים מפעלי ים המלח לקופת המדינה.
בינתיים, עושה רושם כי בכוונת הממשלה להתערב במשבר: אתמול נודע כי היועץ המשפטי למשרד האוצר, עו"ד יואל בריס, שלח בשבוע שעבר מכתב למנכ"ל הקבוצה, סטפן בורגס, בו הוא מבקש ממנו מידע על כוונת החברה לפטר 140 עובדים.
במכתבו מציין בריס כי המידע דרוש לו "לצורך בחינת השימוש בזכויות המדינה בחברת כימיקלים לישראל בע"מ מכוח מניית המדינה המיוחדת בחברה, לשם שמיר על העניינים החיוניים של המדינה". כאשר הופרטה כימיקלים לישראל, שמרה המדינה על מה שמכונה "מניית זהב" בחברה. מנייה זו אינה מקנה למדינה שליטה בחברה אך משמרת לה זכות וטו על החלטות שפוגעות באינטרס לאומי מובהק.
מכיל נמסר בתגובה: "השאלה היחידה העומדת כרגע על סדר היום היא, האם כיל תאפשר לוועד העובדים הכוחני והאגרסיבי לנהל את המפעלים או שמא זוהי חובתה ואחריותה של ההנהלה להתאים את פעילות המפעלים ותפקודם לסביבה העסקית והרגולטורית המשתנה.
"לצערנו, הסתדרות, הוועדים ומספר פוליטיקאים במהלך מערכת הבחירות מנסים לכפות על כיל מודל של העסקה לכל החיים ללא יכולת התייעלות ופיטורים הגם שמודל כזה איננו קיים עוד לא בהסתדרות, לא בממשלה ולא בחברות הממשלתיות שפיטרו במהלך השנים האחרונות אלפי עובדים. כיל תעניק את תנאי הפרישה והפיטורים הטובים ביותר בישראל לעובדיה שיסיימו את עבודתם והיא תמשיך לנהוג באחריות ובמקצועיות בניהול מפעליה".