שתף קטע נבחר

 

דריכות וחילופי האשמות לקראת דו"ח הדיור

המערכת הפוליטית מתכוננת לפרסום של דו"ח מבקר המדינה. ביש עתיד רגועים: "לליכוד אין מילוט". בנט תוקף את לפיד. כחלון קורא להכריז על מצב חירום, ומירי רגב טוענת: "מנגחים את ראש הממשלה"

דריכות במערכת הפוליטית לקראת פרסום דו"ח מבקר המדינה היום (ד') בנושא האחריות למשבר הדיור. ח"כים מהליכוד תוקפים בימים האחרונים באופן אישי את המבקר יוסף שפירא וטוענים שהציבור צריך לקבל את המידע הכלול בדו"ח רק אחרי הבחירות. במקביל, הם מנסים לגלגל חלק מהאחריות על שר האוצר בשנתיים האחרונות יאיר לפיד.

 

ביש עתיד, מנגד, למדו אתמול את הדו"ח והבהירו כי הוא עוסק ברובו בשנים 2008 עד 2013, ומפרט את הכשלים והחסמים שהובילו לעלייה החדה במחירי הדירות בישראל.

 

לפיד. "רק פסקה אחת" (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
לפיד. "רק פסקה אחת"(צילום: עידו ארז)

"לליכוד הרי אין דרכי מילוט מהדו"ח הזה", אמרו גורמים ביש עתיד. "מבלי להיכנס לפרטי הדו"ח, לא בכדי פסקה אחת בלבד מתייחסת ללפיד ודברים רבים מוזכרים בשבחו. הניסיונות של הליכוד לטשטש את כשלונם בתחום הדיור לא יועילו".

 

לפיד עצמו כתב בדף הפייסבוק שלו: "אני מציע לכל אזרח ישראלי לקרוא מחר בעיון את הדו"ח החשוב והמעמיק של מבקר המדינה. כל מה שאמרנו כל השנה האחרונה נמצא בדו"ח הזה, שחור על גבי לבן. עכשיו זו כבר לא טענה של מפלגה אחת נגד מפלגה אחרת, זה דו"ח רשמי של מבקר המדינה שנותן גיבוי לכל הטענות שלנו - משבר הדיור בישראל הוא תוצאה ישירה של ההזנחה של נתניהו והליכוד. שנים של סחבת, חוסר מעש, חסמים ושחיתות, גרמו למחירי הדיור לעלות באופן שערורייתי".

 

מי שתוקף את לפיד באופן ישיר בימים האחרונים הוא שר הכלכלה נפתלי בנט, שאמר השבוע: "בוא נגיד את האמת: אתה גרמת נזק אדיר לשוק הדיור בשנתיים האחרונות. ואנחנו תקינו ונמשיך לתקן". בנט טען שהסיבה העיקרית למחירי הדיור היא הביקוש, ותוכנית מע"מ 0 של לפיד גרמה להגברת הביקוש.

 

יו"ר כולנו משה כחלון אמר באולפן ynet צריך להכריז על מצב חירום בנושא הדיור: "הגענו למצב שעל מנת לרכוש דירה צריך 150 משכורות. לפני 7-6 שנים זה היה 100-80 משכורות. על מנת לעצור את הדימום הזה צריך חוקי חירום לכמה שנים, להוביל לקיצור תהליכים. טיפול חזק בהיצעים יאפשר את עצירת העלייה. אני מצפה מהמנהיגים להכריז על מצב חירום, בנוסף לזה שהם נכשלו בשנים האחרונות. אפשר תוך שנה להרגיש את השינוי".

 

דו"ח מבקר המדינה אמור לפרט את הגורמים והמהלכים שהובילו למשבר הדיור, אבל בליכוד סבורים שראוי שהציבור יידע על כך רק אחרי הבחירות. אמש פנתה ח"כ מירי רגב ליועץ המשפטי לממשלה במטרה שיורה על עיכוב הפרסום אולם בקשתה לא נענתה.

 

"הדו"ח חשוב אבל העיתוי של הפרסום לא נכון", אומרת רגב. "ברגע שהוא מפורסם בתקופה כזאת הוא מאבד מהאמינות שלו והוא נראה כמו כלי פוליטי שנועד לנגח את ראש הממשלה. במקום לטפל בעניין עצמו עולה ממנו ניחוח פוליטי. ולגבי מהות: בעיית הדיור ידועה לכולם ולא היינו זקוקים לדו"ח המבקר כדי לדעת על הבעיות. פעלנו בשנתיים האחרונות לטובת פתרון המשבר ועוד נפעל. מחירי הדירות ירדו כי תהליכים כבר החלו. לא חיכינו לדו"ח בשביל זה".

 

ראשי הפרקים של הדו"ח

הבוקר מתפרסמים ארבעת ראשי הפרקים המרכזיים שיכללו בדו"ח מבקר המדינה על משבר הדיור בישראל. הפרק הראשון מציג תמונת מצב של שוק הדיור בישראל החל מ-2008 עד דצמבר 2013, והוא נוגע בעלייה החדה במחירי הדיור ובשכר הדירה, ובהשלכות השליליות על האוכלוסייה שאינה בעשירונים העליונים.

 

הפרק השני עוסק בכשלים בהתוויית מדיניות בנושא הדיור מצד ממשלת אולמרט ושתי הממשלות של בנימין נתניהו. הוא כולל גם ליקויים בהיבטים של המימון בשוק הדיור ובצעדי מיסוי מקרקעין. חלק מהממצאים נוגעים למשרד האוצר.

 

הפרק השלישי בדו"ח נוגע ל"שרשרת הייצור של יחידות דיור", ונוגע בליקויים בקידום הבנייה בישראל מצד כל הדרגים והגופים הנוגעים לדבר: מינהל התכנון במשרד הפנים, ברשות מקרקעי ישראל ובוועדות התכנון ובמשרד הבינוי והשיכון.

 

הפרק הרביעי בדו"ח נוגע לליקויים בפעילות משרד הבינוי, מינהל התכנון במשרד הפנים ורשות מקרקעי ישראל בכל הנוגע ל"דיור בר השגה" למי שאין ביכולתו לרכוש דירה במחירי השוק - דירות השכרה לטווח ארוך ובבנייה ציבורית. כמו כן כולל השער ביקורת על מסלול "מחיר דירה למשתכן".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בדו"ח לא נבדקו לפחות 10 החלטות שקיבל קבינט הדיור ולא הגיעו למימוש, בהן "מע"מ אפס", "שיווק יחידות הדיור במתכונת מחיר מטרה" ועוד. בהודעת המבקר לקראת פרסום הדו"ח נכתב: "לממשלת ישראל יש השפעה רבה על שוק הדיור ויש מקום לעשייה רבה שלה. כך גם לשלטון המקומי, למוסדות התכנון של המדינה ולרשות מקרקעי ישראל (רמ"י). לכך יש להוסיף את השפעת המדיניות המוניטרית של בנק ישראל ואת מדיניות המיסוי הלאומית. משרד המבקר בדק את התמודדות הממשלה ורשויות נוספות רלוונטיות עם משבר הדיור ב-2013 וב-2014".

 

כוונת המבקר לפרסם את הדו"ח לפני הבחירות עוררה מתקפה עליו מצד הליכוד בטענה שהפרסום ערב הבחירות אינו ראוי ויש בו כדי להשפיע על תוצאותיהן. בתגובה השיב המבקר כי

הוא אינו שחקן בזירה הפוליטית, וכי "מועד פרסום הדו"ח נקבע זה מכבר. הבחירות לכנסת הן שהוקדמו". כן הוסיף שפירא כי הוא "קורא לא לעשות שימוש ציני ופוליטי בדו"חות המבקר".

 

יו"ר יש עתיד יאיר לפיד כתב אתמול בדף הפייסבוק שלו: "אני מציע לכל אזרח ישראלי לקרוא מחר בעיון את הדו"ח החשוב והמעמיק של מבקר המדינה. כל מה שאמרנו כל השנה האחרונה נמצא בדו"ח הזה, שחור על גבי לבן. עכשיו זו כבר לא טענה של מפלגה אחת נגד מפלגה אחרת, זה דו"ח רשמי של מבקר המדינה שנותן גיבוי לכל הטענות שלנו - משבר הדיור בישראל הוא תוצאה ישירה של ההזנחה של נתניהו והליכוד. שנים של סחבת, חוסר מעש, חסמים ושחיתות, גרמו למחירי הדיור לעלות באופן שערורייתי".

 

מנגד בליכוד מתעקשים שראוי שהציבור ילמד על משבר הדיור רק אחרי הבחירות: "הדו"ח חשוב אבל העיתוי של הפרסום לא נכון. ברגע שהוא מפורסם בתקופה כזאת הוא מאבד מהאמינות שלו והוא נראה כמו כלי פוליטי שנועד לנגח את ראש הממשלה".


פורסם לראשונה 24/02/2015 22:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח, EPA
מבקר המדינה יוסף שפירא
צילום: חיים צח, EPA
מומלצים