זו לא החולדה: נמצא הגורם למגפה השחורה
במשך מאות שנים סברו כי החולדות הן האשמות במגפת הדבר שעשתה שמות באירופה בין השנים 1347 ל-1353. אולם כעת מתברר כי ייתכן שחיות אחרות שהגיעו מאסיה עם הסוחרים הן האחראיות למות מיליוני תושבי היבשת
מדענים ככל הנראה פתרו את שאלת המאה, או נכון יותר שאלת המאות: מי אשם בהתפרצות מגפות הדבר הקטלניות שנמשכו מאות שלמות וגרמו בין היתר ל"מוות השחור" בין השנים 1347 ל-1353? ובכן, מדובר בגרבילים מאסיה.
עוד חדשות בעולם :
טבח במסעדה במזרח צ'כיה: 8 נהרגו מירי
עונש מוות לסעודי שהיכה ספר קוראן עם נעל
תעלומה בקנדה: מי חפר מנהרה ללא מוצא?
המחלה נגרמה על ידי בקטריה שחיה במכרסמים. ההערכה הרווחת הייתה שהחיידק שמקורו באסיה וגרם ל"מגפה השחורה", חדר לגופם של המכרסמים האירופיים ועבר בהדרגה לבני האדם עד שנעלם בתחילת המאה ה-19.
אולם כעת, מעריכים מדענים כי המקור האמיתי למגפות התקופתיות הללו היה יבשת אסיה עצמה. סוחרים מאסיה ככל הנראה הביאו עמם שלא במכוון גרבילים ויונקים קטנים אחרים שנשאו את המחלה. "אני לא חושב שלגרבילים היה בית גידול בר קיימא באירופה", אמר אתמול (יום ג') נילס סטנסת' מאוניברסיטת אוסלו.
סטנסת' וקולגות נוספים פרסמו אתמול מאמר בנושא בכתב העת המדעי PNAS. "האקדח המעשן" שלהם היה טבעות עץ עתיקות שמהן ניתן ללמוד על שינויי האקלים שהתרחשו באירופה ובאסיה. המגפה "עוברת" ממכרסמים לבני
אדם בתגובה לשינויי האקלים, והמדענים ניסו לבדוק אם הם יכולים להתאים בין שינויים אלה לזמנים שבהם התרחשו התפרצויות אזוריות של המגפה.
אולם הם לא מצאו באירופה בית גידול של מכרסמים שנשאו את המחלה. אולם הרישומים מאסיה סיפרו סיפור אחר. המדענים זיהו 16 התאמות אפשריות בין השנים 1346 ל-1837 שבהן המגפה הגיעה לנמלים אירופיים מאסיה. לאחר אירועים אלה נרשמו לרוב תנודות אקלימיות באסיה, כפי שניתן היה לראות מטבעות עצים מפקיסטן.
המדענים סברו כי ייתכן שגם גמלים וזבובים שנדדו מאסיה עם בני האדם קלטו את החיידק והביאו אותו במסעם בדרכי הסחר לאירופה.