צלחות מתחפשות: רעיונות שישכנעו גם ילדים סרבנים לאכול
אם גם הילד שלכם מסרב לגעת באוכל בבית, אבל טורף הכל מהצלחת אצל סבתא או אצל חבר - אל דאגה, זה לא בגלל כישורי הבישול שלכם. נעמי גטניו מסבירה מה הסיבה - ומציעה פתרון חגיגי לפורים, שאין ילד שיעמוד בפניו
לא מעט הורים מביעים תסכול מהעובדה שהילד שלהם, שבקושי נוגע באוכל בבית, אוכל בתיאבון גדול אצל סבתא או בבית של חבר. לפני הכל חשוב שלא תיעלבו. התיאבון של ילדכם אינו מעיד על בעיות בכישורי הבישול שלכם. יש הרבה גורמים אחרים שיכולים להשפיע על הרגלי האכילה של ילדכם.
<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>
הכתבות הקודמות של נעמי גטניו בערוץ הורים :
יגמרו הכל מהצלחת: רעיונות מדליקים לארוחת הערב
לא יגיעו לפח: "כריכים מחייכים" לביה"ס ולגן
צלחות מחייכות: השיטה שתגרום לילדים לאכול בריא
ההתנהגות שלכם - משפיעה עליהם
הילדים שלנו חכמים, והם יודעים לזהות את הדאגה של ההורים גם אם זה לא נעשה באופן מודע. ככל שתלחצו יותר על הילד, יגבר הסיכוי שיסרב לאכול. נסו להרפות את הלחץ, גם אם אתם מודאגים. אם אתם סבורים שיש בעיה רצינית, מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים שלכם ולבקש ממנו הפנייה לייעוץ של דיאטנית ילדים. הימנעו משידול לאכילה או הבטחות לפרסים אם הילד יאכל. רוב הילדים יאכלו כשיהיו רעבים.
במקום להפעיל לחץ, שבו לאכול יחד עם הילדים. הגישו להם מנה מעט קטנה יותר ממה שאתם רגילים. לפעמים מנה גדולה מהווה "איום" גדול יותר מבחינת הילד וקל לו יותר להתמודד עם מנה קטנה ואסתטית. אם יסיים מהצלחת תוכלו להציע תוספת. גם גודל הצלחת קובע. מנה קטנה בצלחת קטנה נראית ענקית. מנה בינונית בצלחת גדולה, נראית קטנה ופחות מאיימת.
יש ילדים שפשוט לא מתעניינים באוכל ושאוכלים רק בגלל שהגוף דורש את מה שהוא זקוק לו. לעתים אותם ילדים כל כך מתעניינים במתרחש מסביבם שהם פשוט לא מצליחים להתמקד באוכל עצמו. העדיפו אכילה ליד השולחן על פני אכילה מול הטלוויזיה או מחשב ונסו להסיר גירויים מיותרים מפינת האוכל.
בנוסף, זיכרו לומר מילה טובה אם הילד מנסה מאכל חדש או מזון שלא רצה לאכול בעבר. עודדו את הילדים הצעירים לאכול בכוחות עצמם במקום להאכיל אותם כדי לסיים מהצלחת מהר יותר. אפשרו לגדולים למלא לעצמם את הצלחת.
בנוסף, אפשרו לילדים להיות מעורבים בהכנת הארוחות כבר מגיל צעיר. תנו להם לגעת במרכיבים, להריח את התבלינים, לטעום, למשש וללמוד על ירקות ופירות שונים. הראו להם איך הירק נראה מבפנים אחרי שהוא חתוך. ילד שמשתתף בתהליך הבישול יחוש גאווה וחלק ממשהו חשוב, ולרוב יאכל את מה שעזר להכין.
כמובן שמומלץ גם לשבת לאכול ביחד. אכילה בחברותא הרבה יותר נעימה מאכילה לבד. השתדלו לשבת לשולחן עם הילד לפחות פעם ביום ועודדו אכילה עם האחים או עם חברים.
חשוב לציין שישנם גם גורמים נופים לכך שהילדים מסרבים או כמעט ולא אוכלים כשהם בבית. לפעמים הסירוב לאכול נובע מבעיות רגשיות שמתעוררות בגלל בעיות במשפחה, כמו ריבים בין ההורים, גירושין, שינוי מקום עבודה ועוד. כשמצטרף אח חדש למשפחה לא נדיר שילדה שכבר מזמן אוכלת באופן עצמאי פתאום תדרוש שיאכילו אותה.
גם עייפות, רעב יתר או מחלה עשויים להשפיע. במקרה זה נסו להקדים את ארוחת הערב כדי לוודא שהילד לא מסרב לאכול בגלל שהוא כבר עייף מדי. לפעמים פער שעות גדול מדי בין ארוחה לארוחה עלול לגרום לעצבנות או אפילו לבחילה, דבר שכמובן פוגע בתיאבון. נסו לתת משהו קטן בתור התחלה, כמו פרי, או ירק, כדי להפחית את התחושות הלא נעימות ולהחזיר את התיאבון. קורה גם שילדים מסרבים לאכול בגלל מחלה, עצירות, שלשולים או בעיות פיזיולוגיות אחרות. אם הילדה חסרת תיאבון לאורך תקופה ארוכה מומלץ להתייעץ עם רופא ילדים.
לקראת פורים הכנתי לכם שתי ארוחות צהריים שהתחפשו לשתי משפחות מממלכת החיות. זכרו שלא כל יצירת האוכל חייבת להיות מושקעת. מספיק להוסיף עיניים, אף ופה כדי לשמח את הילדים ולשנות כל מנה לארוחה פורימית עליזה ושמחה.
מחכים לאמא: אפרוחים בקן פסטה
מתכון:
ספגטי מקמח מלא קן לציפור
כדורי גבינה - אפרוחים
גבינת מוצרלה - עיניים (אישונים: עיגולי נורי או זיתים)
גזר - מקור וקישוטים
ברוקולי, נבטי חמנייה, עירית - עץ
פסטה לבבות - קישוטים
פלפל אדום - פרחים
מתכון כדורי גבינה
מצרכים:
חצי כוס גבינת פרמזן מגוררת
חצי כוס גבינת עמק מגוררת
חצי כוס גבינת מוצרלה מגוררת
5 פרוסות לחם שיפון
2 ביצים
1 בצל קצוץ דק
3 כפות פירורי לחם
מעט פלפל אנגלי ופלפל לבן
מעט מלח
אופן ההכנה:
1. מרטיבים את פרוסות הלחם. סוחטים ומפוררים ידנית או בבלנדר במספר פולסים מהירים.
2. מעבירים לקערה ומערבבים יחד עם כל המרכיבים לעיסה אחידה.
3. מגלגלים לכדורים ומטגנים במעט חמאה או שמן תוך כדי הנעה של המחבת כדי לשמור על הצורה העגולה של הכדורים. כשהכדורים מטוגנים באופן אחיד הם מוכנים להגשה.
איילי הניוקי מאחלים לכם חג פורים שמח
המתכון:
ניוקי מיני - גוף, אוזניים ואף
גזר - פרחים
גבינת פרמזן - להגשה
רוטב עגבניות ומסקרפונה - להגשה
מקלוני גבינת העמק - רגליים
גבינת העמק - כוכבים
גבינת מוצרלה - עיניים
נבטי חמניות, גזר, פלפל אדום: קישוטים
מתכון רוטב עגבניות ומסקרפונה:
המצרכים:
3 עגבניות ו-10 עגבניות שרי קלופות וחתוכות
1 בצל קצוץ דק
2 שיני שום כתושות
5 כפות גבינת מסקרפונה
מעט פפריקה חריפה
מעט בזיליקום
מעט מלח
אופן ההכנה:
1. מאדים את הבצל הקצוץ בסיר. לאחר כדקה מוסיפים את השום הכתוש ומאדים עוד שתי דקות עם מכסה סגור.
2. מוסיפים את העגבניות החתוכות ומבשלים עם התבלינים עד שהרוטב הופך סמיך וריחני. רק אז מוסיפים את גבינת המסקרפונה תוך כדי בחישה. כשהרוטב עם המסקרפונה מתחמם, מכבים את האש ומכסים את הסיר עד להגשה.
חג פורים בריא, טעים ושמח!
נעמי גטניו
היא אם לשלושה ילדים, עיתונאית ואשת חינוך. עורכת ראשית של פורטל ההורות הוותיק "פורטל דולה למשפחה
" ומנהלת בלוג יצירות האוכל "כן משחקים עם אוכל - Playing with food
" עם מאות יצירות אוכל