שתף קטע נבחר

 

הקרב על דו"ח המבקר: לפיד מאשים את נתניהו, כחלון מאשים את שניהם

דריכות במערכת הפוליטית לקראת פרסום דו"ח מבקר המדינה על משבר הדיור המתייחס בעיקר לתקופה שקדמה להקמת קבינט הדיור. לפיד: "תוצאה ישירה מהזנחה רבת שנים של נתניהו והליכוד". כחלון: "תעודת נכשל לברית נתניהו-לפיד-בנט". פרופ' אבי שמחון, יועצו של נתניהו: "הוא זיהה מהר מאוד שצריך לעשות משהו"

חילופי האשמות במערכת הפוליטית לקראת דו"ח מבקר המדינה על משבר הדיור שיתפרסם הערב (יום ד'). כל צד מפיל את האשמה על השני. שר האוצר לשעבר יאיר לפיד טוען כי ממשלות הליכוד אחראיות למשבר, בעוד מפלגת כולנו של כחלון מאשימה את המשולש נתניהו-לפיד-בנט. דו"ח המבקר יתייחס בעיקר לתקופה שקדמה להקמת קבינט הדיור בראשות לפיד.

 

לפיד וכחלון מתייחסים לדו"ח הדיור    (צילום: אלי סגל ונועם (דבול) דביר)

לפיד וכחלון מתייחסים לדו"ח הדיור    (צילום: אלי סגל ונועם (דבול) דביר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

לפיד האשים היום (ד') במהלך כנס socialize 15 שהתקיים בתל אביב את ראש הממשלה בגרירת רגליים ובטרפוד תוכניות: "אני מציע לכל אזרח ישראלי לקרוא בעיון את דו"ח מבקר המדינה על משבר הדיור. כל מה שאמרנו בשנה האחרונה נמצא בדו"ח הזה, שחור על גבי לבן. עכשיו זו כבר לא טענה של מפלגה אחת נגד מפלגה אחרת, זה דו"ח רשמי של מבקר המדינה שנותן גיבוי לכל הטענות שלנו. משבר הדיור בישראל הוא תוצאה ישירה של הזנחה רבת שנים מצד נתניהו והליכוד. שנים של סחבת, חוסר מעש, חסמים ושחיתות שגרמו למחירי הדיור לעלות באופן שערורייתי. עד שלא הקמנו את קבינט הדיור באמצע 2013, נתניהו אפילו לא ניסה להגדיל את היצע הדירות ולהוריד את המחירים. עד שלא הוצאנו לדרך את התוכנית הלאומית להורדת מחירי הדירות, אף אחד אפילו לא ניסה. הם פשוט לא עשו שום דבר". 

לפיד. "הדו"ח נותן גיבוי לכול הטענות שלנו" (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
לפיד. "הדו"ח נותן גיבוי לכול הטענות שלנו"(צילום: עידו ארז)

לפיד אמר כי בכוונתו ליישם אחרי הבחירות תוכניות שיסייעו לזוגות הצעירים. "אנחנו היינו הראשונים שהוצאנו לדרך תוכנית לאומית אמיתית, מקיפה, לפתרון משבר הדיור. תוכנית שמגדילה את ההיצע, מסירה חסמים, מכניסה משתנים חדשים לשוק הנדל"ן כמו הסכמי הגג, דיור להשכרה לטווח ארוך וסיוע של מאות אלפי שקלים לזוגות הצעירים. את התוכניות האלו קטע נתניהו כשהחליט לפרק את הממשלה וללכת לבחירות. את התוכניות האלו אנחנו נמשיך ליישם רגע אחרי הבחירות. זו לא מלחמה על דיור, זו מלחמה על דור".

 

ממפלגת כולנו של משה כחלון נמסר לקראת הפרסום הערב: "דו"ח מבקר המדינה בעניין קטסטרופת הדיור הוא תעודת נכשל לברית יוקר המחיה: נתניהו-לפיד-בנט. מדובר בכישלון ניהולי ופוליטי חמור שעלה לכל זוג צעיר עשרות אלפי שקלים, שאין לו ממילא". כחלון עצמו אמר כי "דו"ח מבקר המדינה שמדבר על קטסטרופת משבר הדיור זה תעודת נכשל לאשמים או לאחראים שזה נתניהו, לפיד ובנט. ואני באופן אישי ואני חושב שכל אזרחי מדינת ישראל, מצפים מהם לקצת צניעות וקצת ענווה בכל הנושא הזה".

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

חברת הכנסת סתיו שפיר (המחנה הציוני) אומרת כי צעירים בישראל לא יכולים אפילו לחלום על קניית דירה. "המצוקה היומיומית שלהם לא מעניינת את נתניהו המנותק. הדבר המדהים ביותר הוא שגם היום, שש שנים מאז זיהה לראשונה את המשבר, הוא בכלל לא מתעסק בו, הוא אפילו לא טרח לפרסם מצע כלכלי או איזושהי התייחסות לנושא. אולי גם בזה אשם מני נפתלי? לפני יותר משנה הגשתי את הצעת החוק לשכירות הוגנת. אימוץ מיידי שלה היה הופך את החיים של שני מיליון שוכרי דירות בישראל לשפויים ואפשריים, אבל ראש הממשלה לא עשה את זה, או שום פעולה אחרת שיכולה להקל על חיי השוכרים כפי שנראה בדו"ח המבקר שיתפרסם בעוד כמה שעות".

 

פרופ' אבי שמחון. "נתניהו זיהה ב-2009"

פרופ' אבי שמחון. "נתניהו זיהה ב-2009"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

פרופ' אבי שמחון, שנמנה עם הצוות הכלכלי שמייעץ לראש הממשלה, אמר הבוקר בגלי צה"ל כי נתניהו היה "הראשון לזהות, וכבר ב-2009 אני אפילו זוכר בתור קורא עיתונים, שראש הממשלה, למרות המשבר, פונה לשר האוצר ואומר שיש לו שיש פה בעיה של עליית מחירי דיור וצריך לטפל בה. לפני ארבע שנים בערך, ראש הממשלה הסתובב אלינו ואמר 'טוב, למה המחירים עולים' ואנחנו אמרנו לו, המחירים עולים מפני שאין מספיק היצע', אז הוא אמר לנו 'טוב, אז מה עושים בעניין'".

 

בראיון ל-ynet הוסיף פרופ' שמחון כי "נתניהו זיהה מהר את העובדה שמחירי הדיור עולים במהירות והבין שצריך לעשות משהו בנושא. לפי מה שאני חושב ולפי מה שאני ראיתי ואני יודע, עניין הדיור היה גבוה מאוד בסדרי העדיפויות של נתניהו ויחד עם זאת אנחנו רואים כאן עלייה דרמטית גם במספר התחלות הבנייה וגם במספר שיווקי הקרקעות שמאפשרות עלייה במספר התחלות הבנייה".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
  

ראשי הפרקים של הדו"ח

הבוקר מתפרסמים ארבעת ראשי הפרקים המרכזיים שיכללו בדו"ח מבקר המדינה על משבר הדיור בישראל. הפרק הראשון מציג תמונת מצב של שוק הדיור בישראל החל מ-2008 עד דצמבר 2013, והוא נוגע בעלייה החדה במחירי הדיור ובשכר הדירה, ובהשלכות השליליות על האוכלוסייה שאינה בעשירונים העליונים.

 

הפרק השני עוסק בכשלים בהתוויית מדיניות בנושא הדיור מצד ממשלת אולמרט ושתי הממשלות של בנימין נתניהו. הוא כולל גם ליקויים בהיבטים של המימון בשוק הדיור ובצעדי מיסוי מקרקעין. חלק מהממצאים נוגעים למשרד האוצר.

 

 הפרק השלישי בדו"ח נוגע ל"שרשרת הייצור של יחידות דיור", ונוגע בליקויים בקידום הבנייה בישראל מצד כל הדרגים והגופים הנוגעים לדבר: מינהל התכנון במשרד הפנים, ברשות מקרקעי ישראל ובוועדות התכנון ובמשרד הבינוי והשיכון.

 

הפרק הרביעי בדו"ח נוגע לליקויים בפעילות משרד הבינוי, מינהל התכנון במשרד הפנים ורשות מקרקעי ישראל בכל הנוגע ל"דיור בר השגה" למי שאין ביכולתו לרכוש דירה במחירי השוק - דירות השכרה לטווח ארוך ובבנייה ציבורית. כמו כן כולל השער ביקורת על מסלול "מחיר דירה למשתכן".

 

בדו"ח לא נבדקו לפחות 10 החלטות שקיבל קבינט הדיור ולא הגיעו למימוש, בהן "מע"מ אפס", "שיווק יחידות הדיור במתכונת מחיר מטרה" ועוד. בהודעת המבקר לקראת פרסום הדו"ח נכתב:

"לממשלת ישראל יש השפעה רבה על שוק הדיור ויש מקום לעשייה רבה שלה. כך גם לשלטון המקומי, למוסדות התכנון של המדינה ולרשות מקרקעי ישראל (רמ"י). לכך יש להוסיף את השפעת המדיניות המוניטרית של בנק ישראל ואת מדיניות המיסוי הלאומית. משרד המבקר בדק את התמודדות הממשלה ורשויות נוספות רלוונטיות עם משבר הדיור ב-2013 וב-2014".

 

כוונת המבקר לפרסם את הדו"ח לפני הבחירות עוררה מתקפה עליו מצד הליכוד בטענה שהפרסום ערב הבחירות אינו ראוי ויש בו כדי להשפיע על תוצאותיהן. בתגובה השיב המבקר כי הוא אינו שחקן בזירה הפוליטית, וכי "מועד פרסום הדו"ח נקבע זה מכבר. הבחירות לכנסת הן שהוקדמו". כן הוסיף שפירא כי הוא "קורא לא לעשות שימוש ציני ופוליטי בדו"חות המבקר.

 

 

בהכנת הכתבה השתתף איתי בלומנטל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
קרב פוליטי לקראת דו"ח המבקר
צילום: מוטי קמחי
צילום: חיים צח, EPA
מבקר המדינה שפירא
צילום: חיים צח, EPA
מומלצים