שכירות חונקת: שורדים בקושי בפלורנטין
בכל שנה עולים מחירי הדירות להשכרה בשכונה הדרום תל אביבית במאות שקלים. זה לא משקף את איכות החיים בסביבה המתפוררת. "מנצלים את הצעירים, זה לא מצדיק את המחיר"
את השיעור שניסה להעביר אתמול (יום ד') מבקר המדינה בדבר ההוצאות הגדלות והולכות על שכר דירה בקרב העשירונים הנמוכים, חווים היטב על בשרם תושבי שכונת פלורנטין בדרום תל אביב. "סכום מאוד גבוה שלא משקף את איכות החיים בדירה כל-כך מוזנחת", אומרים שוכרי הדירות בסביבה.
עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
המבקר הצביע על כך ששכר הדירה של 285 אלף משקי בית בישראל עמד על רף של 30% מההכנסה. הוא הזהיר כי "פריצת רף זה מעידה על פגיעה אפשרית ביכולתם של משקי הבית לממן צורכי מחיה בסיסיים, היא מגבירה את הסיכון הכלכלי שלהם ועלולה להביא לידי פגיעה ממשית ברמת חייהם". תושבי השכונה ומתווכים רבים שפועלים בה מדווחים על עלייה ממוצעת של 800 שקל בשכר הדירה החודשי בשנתיים האחרונות.
בדו"ח המבקר צוין כי שיעור ההוצאה מהשכר החודשי הממוצע עבור שכר הדירה עלה מכ-29% בינואר 2008 (ממשלת אולמרט) לכ-38% בדצמבר 2013 (ממשלת נתניהו).
חנן, מתווך פעיל באזור, מתגורר בשכונה ב-15 השנים האחרונות. לדבריו, "בכל שנה מחירי הדירות להשכרה בשכונה עולים בממוצע ב-400 שקל. הצעירים שבאים לגור ולבלות בשכונה מוכנים לשלם הרבה כסף בשביל זה, אך משפחות עם ילדים שבנו בשכונה את ביתן נאלצות להצטמצם".
צעירי פלורנטין נקלעו למלכוד כלכלי. מחירי השכירות עולים אבל המשכורת תקועה, ומי שלא עוזב - נאלץ לעבור לדירה מוזנחת או לגור עם שותפים. אחד הדיירים הממורמרים ברחוב ידידיה פרנקל הראה את דירת שני החדרים ששכר בבניין מוזנח ומתפורר. בתקרת אמבטיה התפשט כתם עובש ענק והמטבח המתקלף לא מעורר רצון לבשל. עבור התענוג הוא משלם 3,000 שקל בחודש וטוען כי "הסכום מאוד גבוה ולא משקף את איכות החיים בדירה כל-כך מוזנחת".
לדבריו, "רוצים לגרש את הצעירים מכאן. קבלנים הורסים את הבניינים הישנים ובונים מגדלי יוקרה. לנו אין כסף לגור בבניינים החדשים, וכתוצאה - לא יישארו צעירים בשכונה. חבל".
החלשים נדחקים החוצה
כיצד לפני פחות מעשור ניתן היה לשכור דירת שלושה חדרים מרווחת בשכונה תמורת 1,600 שקל? עזיבת צעירים ואוכלוסיות מוחלשות במקביל לבנייה חדשה וכניסת אוכלוסיות חזקות, המכונה ג'נטריפיקציה, היא תופעה עולמית.
בתחילת התהליך העירייה מכוונת צעירים ואומנים לשכונת עוני ומאפשרת לפתח בה חיי לילה סוערים בתוך שכונת מגורים. כתוצאה מכניסת הצעירים ערך הנדל"ן עולה, משקיעים וספקולנטים נכנסים והצעירים והאמנים שבנו את השכונה ונתנו לה את האופי המיוחד - מוצאים את דרכם החוצה.
מה שנותר ברבות מהדירות בפלורנטין היום הוא עובש בקירות, תקרה מתפוררת, ג'וקים ועכברים, ביוב ברחוב, מחסור בחניה ונגריות רועשות שמנסרות ללא הפסקה. על כל המינוסים הנוראים האלה בשכונה הדרומית מחפים המיקום המרכזי, בתי הקפה והאווירה הצעירה והמחשמלת של הרחוב. בשביל ליהנות מהחיים - החבר'ה הצעירים של שכונת פלורנטין כנראה עדיין מוכנים לשלם.
היקף השכירות משקף את העלייה במחירי הדירות שנרכשו באזור. מבדיקת ynet ואתר מדלן נראה זינוק עצום במחירים בפלורנטין: דירת 2.5 חדרים של 55 מ"ר נמכרה ב-2009 ברחוב פלורנטין ב-950 אלף שקל. חמש שנים עברו ודירה קטנה מעט יותר באותו בניין, עם מספר חדרים זהה, כבר נמכרה ב-1,560,000 שקל.
נתונים כמעט זהים נרשמו ברחוב ויטל. דירת 60 מ"ר נמכרה ב-2009 ב-900 אלף שקל, ואילו דירת 55 מ"ר - באותו בניין - כבר עלתה לרוכש שלה אשתקד לא פחות מ-1,550,000 שקל. ברחוב אברבנאל נקנתה דירת 40 מ"ר ב-2007 ב-515 אלף שקל. בדצמבר 2012 עלתה דירה דומה באותו בניין 1,160,000 שקל. כעת, סביר להניח, תצטרכו להוציא אפילו יותר כסף כדי לקנות דירה דומה.