רבע מעובדי ההיי-טק: המשפחה פגעה בקידום
חלום ההיי-טק? סקר בקרב עובדים בתחום מגלה שכמחציתם חשים שהעבודה פוגעת בחיי המשפחה וכ-27% סבורים שהקידום שלהם נפגע כיוון שהם הורים. גדי בנדק, שעומד להיות אב לילד שני, סיפר כיצד מתמודדים. צפו בדיון באולפן
גדי בנדק (36), שעובד כבר שנים ארוכות בתחום ההיי-טק, מתמודד לא מעט עם הקושי לשלב בין עבודתו התובענית לבין משפחתו. והוא ממש לא לבד: מסקר שערכה חברת הייטק-זון בקרב 483 אנשי היי-טק, עולה כי מחציתם חשים כי העבודה פוגעת להם בחיי המשפחה, ויותר מרבע חשים כי המשפחה פגעה להם בקידום בקריירה.
צפו בדיון בנושא בהנחייתה של אלכסנדרה לוקש באולפן ynet:
אין הרבה מקום לאופטימיות
הסקר בקרב אנשי ההיי-טק נערך בתחילת החודש באינטרנט על ידי הייטק-זון, מועדון הצרכנות לאנשי ההיי-טק. על המשיבים נמנו עובדים מחברות מובילות דוגמת מטריקס, סמסונג, מוטורולה, אאוטבריין, מלנוקס, IBM, ואינטל. 52% מהמשיבים הם גברים ו-48% הן נשים, בגיל 34.6 בממוצע.
הנתונים מותירים מעט מאוד מקום לאופטימיות: בשאלה "האם העבודה פוגעת לך בחיי המשפחה", כ-48% השיבו בחיוב, לעומת 30.5% בשלילה. בשאלה "האם המשפחה עצרה את קידום הקריירה", יותר מרבע מהמשיבים השיבו בחיוב (כ-27%) - אבל שיעור גדול יותר ציינו שהמשפחה דווקא סייעה (כ-37%), וכ-36% השיבו שאין לדעתם קשר בין המשפחה לקידום.
בצד השעות הארוכות שנדרשים העובדים בענף להקדיש לעבודה על חשבון המשפחה - הרי שהענף מאופיין בתדמית יוקרתית של שכר גבוה ותנאים נוחים. ובכל זאת, מתברר כי גם בקרב אנשי ההיי-טק, המצב הכלכלי משפיע על ההחלטה אם להביא ילד נוסף לעולם, כאשר 28% העידו שזו הסיבה שנמנעו מהרחבת המשפחה. 53% ענו שמדובר בשיקול מרכזי, אבל הוא לא ימנע מהם להביא ילד נוסף.
נשים יוצאות מוקדם יותר - בשביל הילדים
נתוני הסקר גם משקפים את החלוקה המגדרית המסורתית שעדיין רווחת בטיפול בילדים במשפחה, כאשר נשים נוהגות יותר מגברים לצאת מוקדם לשם כך. בשאלה "כמה פעמים בשבוע אתה יוצא מוקדם לילדים באופן קבוע?" 26% מהנשים ציינו שהן יוצאות מוקדם כל יום, לעומת 10% בלבד מהגברים, וכ-22% השיבו "פעמיים בשבוע", לעומת 16% מהגברים.
המאזן מתהפך כשמגיעים לפעם בשבוע, עם שיעור של 39% מהגברים לעומת כ-9% מהנשים. בסך הכל, 24% מהעובדים יוצאים פעם בשבוע מוקדם, כ-19% פעמיים בשבוע, כ-17% מדי יום וכ-9% - אף פעם.
בסך הכל, יותר ממחצית מהמשיבים חשים אמנם כי המעסיק מתחשב בחיי המשפחה שלהם - אבל למעלה משליש חשים להיפך - שאין מספיק התחשבות. בתוך כך, נשים העידו יותר מגברים שהמעסיק אינו מתחשב מספיק - עם 37% במצטבר. בקרב הגברים לעומת זאת, השיבו יותר כי המעסיק "מתחשב מאוד" - 32% לעומת 26% בקרב נשים.
ביטוי נוסף לשעות הארוכות המאפיינות את העוסקים בענף, הוא במידת הסיוע הנדרש בטיפול בילדים, כאשר כמעט 60% נעזרים בהוריהם - בסבים ובסבתות, לעומת 30% שהעידו כי אין מי שמסייע להם.
36% מהמשיבים אף ציינו כי ההורים שלהם הקדישו יותר זמן לגידול הילדים מאשר הם מקדישים כיום. עם זאת, 29% טוענים שדווקא הם מקדישים יותר זמן לילדים מאשר הוריהם וכמחציתם (47%) מקפידים על בילוי משפחתי לפחות פעם בשבוע. בשורה התחתונה, כנראה שזה משתלם: 56%, רוצים שגם הילדים שלהם יעבדו בענף, לעומת 15% בלבד שלא היו מאחלים להם זאת.
דגן רונן, מנכ"ל משותף בהייטק-זון, מציין כי השילוב בין קריירה למשפחה הינה סוגיה שמטרידה רבים בענף וכי חברות שרוצות לשמר עובדים לטווח הארוך, יצטרכו לתת לעובדיהן פתרונות בנושא. "שוק התעסוקה בכלל וענף ההיי-טק בפרט עוברים שינויים רבים", הוא מסביר.
"מהנתונים עולה צורך ברור של העובדים בענף בהתחשבות מצד מקום העבודה ובכלים לשילוב בין הקריירה למשפחה. על אף שרבים מקפידים לצאת מוקדם ולבלות זמן איכות של כל המשפחה, אנחנו רואים שיש הורים רבים שמרגישים שהם לא נמצאים מספיק זמן עם הילדים או שאין להם עזרה חיצונית בכלל. נקודת האור לענף היא שלמרות הקשיים, יותר ממחצית מההורים היו רוצים שגם ילדיהם יעבדו בענף בעתיד".
טיפים לעובדים ולמעסיקים
בהיי טק זון מציינים כי באפשרותם של מעסיקים לגלות התחשבות בעובדים, באופן שיותיר להם זמן גם למשפחה ומבלי לפגוע בעבודה. כיצד למשל?
- אל תספרו לעובדים שעות משרד - במקום זאת כמתו ותעדפו את המשימות לעובדים שלכם בצורה ברורה ותנו דד-ליינים הגיוניים. ממילא עובדים רבים בהייטק משלימים שעות בבית בערב. רוב העובדים מצהירים שגמישות לגבי שעות הנוכחות היא אחד המדדים הגבוהים לשביעות רצון.
- למדו את המנהלים לשלב לצד הביקורת גם פרגון באופן קבוע - למילה טובה מהבוס יש עוצמה גדולה, וזה משפיע על שביעות הרצון שלהם הרבה יותר מכל שקל במשכורת.
בצד של העובדים, ממליצים בחברה: "חישבו טוב והגדירו לעצמכם מה חשוב לכם מבחינת מסגרת העבודה: היכן אתם זקוקים לגמישות, איפה אתם מוכנים לתת מעבר, ומה חלוקת הזמן האופטימלית מבחינתכם בין שעות משרד לבית. הציגו למנהלים שלכם גם את הצרכים שלכם וגם את הגבולות שלכם. כשהקלפים על השולחן, קל יותר לתכנן תכניות עם המשפחה וגם לעמוד בהן מבלי לפגוע ביחסים עם מקום העבודה".