צבי בר הורשע ב-4 אישומי שוחד והלבנת הון
מכה לראש העיר רמת גן לשעבר: הורשע בקבלת כ-2 מיליון שקל מיזמי הפרויקטים "בית ליר אור", גבעת נפוליאון, "מגדלי התמרים" ו"הילקרסט". הוא הורשע גם בשיבוש הליכי חקירה, עבירות מס והפרת אמונים. השופט: "חומרת הכרעת הדין נובעת מהסכומים ששלשל לכיסו. התנהגותו לא הלמה ראש עיר"
כשנתיים אחרי שהוגש נגדו כתב האישום הורשע הבוקר (ה') ראש עיריית רמת גן לשעבר צבי בר בקבלת שוחד בסך כ-2 מיליון שקל מיזמי נדל"ן, הלבנת הון, הפרת אמונים ושיבוש הליכי חקירה בעת שכיהן בתפקיד. ארבע הרשעות השוחד נוגעות לארבעה סעיפים מבין חמישה בכתב האישום: פרשת "בית ליר אור", פרויקט "מגדלי התמרים", פרשת חילופי השטחים בגבעת נפוליאון ברמת גן ופרשת "הילקרסט". האישום החמישי נוגע לעבירות המס בקשר לכספי השוחד. השופט קבע: "התנהלותו של צבי בר משולה להליכה על חבל דק והיא אינה הולמת התנהלות של ראש עיר בישראל". הפרקליטות טרם מסרה אם תדרוש מאסר בפועל.
- עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet
בר (80) היה ראש העיר רמת גן במשך 24 שנים, ולא התמודד ב-2013 לכהונה נוספת רק בגלל כתב האישום שהוגש נגדו. לאורך הקראת הכרעת הדין חזר השופט צבי גורפינקל והדגיש שבר לא פעל בניגוד לאינטרס הציבורי, אבל עדיין לקח שוחד. בסך הכול הורשע בר בארבעת סעיפי השוחד ועבירות המס, וזוכה בשלוש מתוך ארבע עבירות הפרת אמונים.
במקביל הורשעו גם היזמים שהיו מעורבים בפרשות השוחד: שאול לגזיאל הורשע בשתי עבירות של מתן שוחד ובעבירה של הלבנת הון. חיים גייר הורשע במל מתן שוחד, הלבנת הון ושיבוש הליכי משפט. דוד לוי הורשע במתן שוחד. נגד כל הנאשמים בפרשה הוצא צו עיכוב יציאה מן הארץ עד תום ההליכים. הטיעונים לעונש, לרבות טיעונים בנושא חילוט הכספים או הרכוש שנתפס, יישמעו ב-14 באפריל.
השופט צבי גורפינקל כתב בהכרעת הדין בהתייחס לאישום "בית ליר אור" כי התרשם שהיחסים בין בר לנאשם אחר - שאול לגזיאל - גלשו מעבר ליחסי ראש עיר ויזם: "לא מדובר בחברות אמיצה, אלא ידידות שהמניע שלה הוא יחסים כלכליים". נטען כי השוחד ניתן לבר בגין פעולות הקשורות לתפקידו כדי לקדם את הפרויקט, והשופט כתב כי בר זגזג בין הגרסאות. "הסתירות בעדותו אינן מוסיפות לו מהימנות".
בהתייחסו להלוואה לכאורה שקיבל בר קבע השופט: "גרסתו שלפיה שמר את הכסף בכספת לימים קשים איננה אמינה". כן נקבע: "אני מקבל את טענות התביעה וכן את גרסת עד המדינה. העדות נתמכת בראיות חיצוניות. אני דוחה את גרסת ההגנה שאיננה מבוססת".
באישום השני, שהתייחס לחברת מגדל התמרים שביקשה לקדם פרויקט נדל"ן ברמת גן, הורשע בר בקבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים.
לגבי האישום השלישי, שנגע לקבלת 100 אלף דולר מבעל עניין, כתב השופט: "רצונו של בר לקדם את הפרויקט לא התנגש עם האינטרס הציבורי, אך יחד עם זאת אין כדי לקבוע כי לא נטל שוחד. לפני בית המשפט הוצגו ראיות מעל לכל ספק סביר שבר קיבל שוחד". באישום זה הוא הורשע בקבלת שוחד ושיבוש הליכי חקירה, אך לא בהפרת אמונים.
גם באישום הרביעי שנגע לפרשת "הילקרסט" הורשע בר בקבלת שוחד וזוכה ממרמה והפרת אמונים. "בין הנאשמים התקיימו יחסים עסקיים, לוי החזיק באינטרס כלכלי בפרויקט", קבע השופט. "נכון שהחלטותיו של בר נעו בין סבירות לכאלו שמיטיבות עם העיר, אך אין לכך כדי להתעלם מטובות ההנאה שקיבל. חומרת הכרעת הדין נובעת מהסכומים ששלשל לכיסו".
פרקליטו של בר, עו"ד נבות תל צור: "ההרשעה היא אירוע קשה מאוד. זהו יום קשה לצבי בר. עם זאת, את העשייה והעבר המפואר שלו אף אחד לא יכול לקחת ממנו - לא בתרומה לביטחון המדינה ולא בתרומה לעיר רמת גן כפי שעולה אפילו מהכרעת הדין. בכל אחד מהסעיפים נקבע על ידי בית המשפט בצורה ברורה שנשמר אינטרס הציבור. נלמד היטב את הכרעת הדין ונשקול את ההמשך".
טל פרג'ון מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה: "צבי בר לקח שוחד מכמה יזמים במיליוני שקלים. תשלומי השוחד הועברו בכסף ובשווה כסף, בארץ ובחו"ל. רשויות אכיפת החוק, המשטרה והפרקליטות, השקיעו מאמצים רבים בפיצוח הפרשה ובהעמדת הנאשמים לדין. יידע כל נותן ומקבל שוחד שלא נירתע להעמידו לדין".
הח"כ לשעבר כרמל שאמה, שהיה יו"ר האופוזיציה לבר במועצת עיריית רמת גן, היה זה שחשף חלק מהפרשות וגם העיד במשפט במשך יומיים. "לא היה לי ספק שהצדק ייצא לאור", אמר הבוקר. "אך עדיין זה יום עצוב. עצוב שזה מה שקרה במשך יותר מ-20 שנה באחת הערים הגדולות והמתקדמות בישראל, ושום לקח לא נלמד. פרשת צבי בר היא רק גרורה. היא טופלה אמנם, אבל המחלה לא טופלה. המחלה היא השיטה המשחיתה ומבנה השלטון המקומי שנהנה מעודף סמכויות, אפס בלמים, אדישות של הממשלה ושל הרוב המכריע של התושבים שאפילו לא טורחים להצביע פעם בחמש שנים, ומפקירים את העיר והארנונה שלהם בידי אינטרסנטים".
אבי ליליאן, חבר מועצת העיר רמת גן שעתר בזמנו לבג"ץ נגד המשך כהונת בר, מסר בתגובה: "אני שמח על כך שנעשה דין צדק. ברור לי שפעלנו נכון להעביר אותו מתפקידו כל עוד עומד כנגדו כתב אישום חמור".
האישום: שוחד, "הלוואות" ובנק בלונדון
כתב האישום שהוגש נגד בר בינואר 2013 ייחס לו עבירות של לקיחת שוחד בסך 1.9 מיליון שקל בתמורה לקידום מיזמי נדל"ן בעיר, וכן מרמה, הפרת אמונים, הלבנת הון ושיבוש הליכי משפט. יחד איתו יעמדו לדין עוד שלושה אנשי עסקים: שאול לגזיאל וחיים גייר באשמת הלבנת הון ושיבוש הליכי משפט ודוד לוי במתן שוחד.
אישום ראשון ייחס לבר לקיחת שוחד בסך 224,125 דולר וטובות הנאה נוספות משני יזמים בתמורה לקידום פרויקט "בית ליר אור", המצוי בשטחה התכנוני של רמת גן. הפרקליטות טענה שהשוחד ניתן באמצעות החזר הלוואה שלקח בר מבנק בלונדון על ידי בעלי עניין, ושהכספים הולבנו באמצעות העברת מזומן לחברות בחו"ל - ומשם לחשבון ההלוואה של בר בלונדון. בתמורה, נטען, קידם בר מכירת פרויקט של לגזיאל.
אישום שני התייחס לחברת מגדל התמרים שביקשה לקדם פרויקט נדל"ן ברמת גן. לגזיאל החזיק באותה העת אחוזים בחברה, ובר מצדו הערים קשיים באמצעות אנשי העירייה על קופת החולים, שהחזיקה מחסנים במקום שעליו תכננה חברת "מגדלי התמרים" לבנות את הפרויקט. לאחר מכן, אישרה עיריית רמת גן את העלאת מספר הדירות בפרויקט מ-49 ל-96 ולאחר מכן ל-156 יחידות דיור. היזם, נטען, העביר לבנו של בר מניות בחברה ואף מינה אותו למנהל בחברה ללא תמורה. כמו כן, נטען, פעל בר בניגוד עניינים עקב היותו שותף בחברה אחרת עם אותו יזם בעת שפעל לקידום הפרויקט.
אישום שלישי ייחס לבר לקיחת שוחד בסך 100 אלף דולר מבעל עניין בפרויקט חילופי שטחים בעיר רמת גן בין הר נפוליאון לשכונת השקמה. האישום הרביעי ייחס לבר לקיחת שוחד בסך 465 אלף שקל וטובות הנאה נוספות מבעל עניין בפרויקט הילקרסט בתמורה לקידום הפרויקט והגדלה משמעותית בזכויות הבנייה בפרויקט. אישום חמישי כלל עבירות מס הכנסה על סכומי השוחד אשר לקח בר ולא דיווח לרשויות המס.