לא ויתרה. איך ריקי הצליחה לרזות 35 ק"ג?
בגלל בעיה רפואית, ריקי וחדתי חשבה שתמיד תהיה שמנה. בניגוד לחוות דעת של רופאים מומחים הצליחה לרזות 35 ק"ג והיום היא אומרת: "אין דבר שאני לא יכולה להשיג"
בגיל 15 שקלה ריקי וחדתי (היום בת 36) 95 ק"ג. "כבר בגיל היסודי חשתי דחויה חברתית, כמובן בגלל המשקל. אבל המשקל לא הגיע משום מקום. אני מגיעה מבית תוניסאי ופרסי, כאשר השמן הוא מרכיב מרכזי באוכל".
"זו סיטואציה קשה, בתיכון קראו לי חבית שומן. לא ידעתי איך להתמודד עם זה. במקום שירביצו לך מלקים אותך באופן מנטלי, מכבים אותך. תמיד הייתי ילדה שמנה, יש לי את המודעות מאז ומתמיד אבל השיא היה בבר מצווה של אחי.
"הייתי ילדה בת 15, מתנשאת לגובה של 1.63 ס"מ ונראיתי כמו הר אדם, מפלצת. השבעתי את אמא שלי שלא תראה תמונות מהאירוע לאף אחד, רציתי לשרוף ולקרוע את התמונות האלו כי הייתי נראית נורא".
עוד כתבות דיאטה מעוררות השראה
מדד ניב גלבוע לדיאטה: רזה 14 ק"ג ב-4 חודשים
בלי לספור קלוריות: עופר רזה 70 ק"ג בשנה איך אילנה הצליחה לרזות 18 ק"ג בחצי שנה?
"נסעתי לפולין עם המעיל של אבא שלי"
מעבר להתמודדות היומיומית עם המראה, ריקי מספרת כי חיפוש הבגדים היה אתגר נוסף: "כשנסעתי למשלחת של פולין בתיכון חיפשתי מעיל. כשנשים שמנות מחפשות מכנסיים לפחות יש להן סוג של פתרון מזעזע ומיד שולחים אותן למחלקת הגברים.
"במקרה של חיפוש המעיל נאלצתי לעבור 10 חנויות בגדים ועדין לא מצאתי מעיל שיעלה עליי או יחמיא לי ובסוף נסעתי עם הדובון הצבאי של אבא שלי, זה היה נורא מביך".
מאוחר יותר התגלתה אצל ריקי בעיה רפואית של תת פעילות בלוטת התריס, בעיה שמוגדרת בבסיסה ככזו שמעכבת את חילוף החומרים ובה מינון לא נכון של טיפול תרופתי יכול להשפיע בצורה משמעותית על המשקל.
"כבר בגיל מוקדם האכילה הרגשית שיחקה אצלי תפקיד, יחד עם חוסר בפעילות ספורטיבית, הייתי מוצאת תירוצים לא להשתתף בפעילויות בבית הספר, היה לי קושי פיזי ולדעתי גם יכול להיות שהבעיה הרפואית באה לידי ביטוי ולא הייתי מודעת אליה.
"לקח לי הרבה שנים עד שמצאו את המינון הנכון של התרופה שנטלתי ולבסוף החלפתי אותה לאחרת עקב תופעות לוואי קשות". לאחר ביקור אצל שתי מומחיות לאנדוקרינולוגיה, בעייתה הוכרעה ככזו שלא ניתן יהיה להשיל את השומן הועדף, "הסבירו לי שחבל על המאמץ ומקסימום ארד 2 קילו".
"לא הסכמתי לוותר על התקווה לרדת במשקל"
ולמרות התסכול, ריקי לא ויתרה: "תמיד ניסיתי דיאטות. דיאטנית בקופת חולים שנתנה לי תפריט מאוד קטן דל וחסר טעם, ועד למגנטים באוזן, דיאטת שייקים שמכרו בסופרים, דיאטות תה. ירדתי 16 קילו עם שיטה שהייתה מפורסמת, ואז הגעתי לתקופה שנעצרתי כמעט חצי שנה ועליתי הכל עם ריבית.
"כל הזמן היה בי רצון לרזות בגלל השפעת הסביבה, הרי החברה בחוץ לא מקבלת אותך כשמנה, התחושה היא שאת פחות טובה מאחרים".
"לקראת גיל 30 חברה ידעה שאני מאוד מתוסכלת מהמשקל ושאני רוצה זוגיות, וסיפרה לי שקראה על מישהי ששקלה כ-140 קילו וירדה חצי. אחרי שקראתי התחברתי לזה מכל דבר אחר כי זו מישהי שבעצמה חוותה מה זה להיות שמן. מה זה מבחינה מנטלית להתמודד עם משקל כזה.
"הגעתי אל קבוצות ההרזיה של "חצי שירה". לשירה אמרתי מיד שאני סובלת מתת פעילות של בלוטת התריס ושאמרו לי שלא אצליח לעולם לרדת במשקל".
ריקי מספרת שבתקופה ההיא היא גם החלה לחשוב על זוגיות. "אף פעם לא היה לי חבר. גברים פחות מעדיפים נשים שמנות. ועד היום, אפילו שאני נראית טוב, יש את התחושה הזו. האדם השמן עדיין נמצא שם, הבטחון העצמי באותו מקום.
"הייתי יוצאת עם חברה למועדונים והייתי על תקן מחזיקה את התיק כי לא הסתכלו עליי בכלל. החברה שלי הייתה יפה ורזה ואני שמנה ופחות מושכת את העין. הכרחתי את עצמי לצאת לבלות להכיר מישהו אולי מישהו יתחיל איתי אבל זה לא מומש".
"לא עוד דיאטה אלא תהליך משנה חיים"
"הדבר המשמעותי ביותר שעשה עבורי את השינוי להצליח הפעם, זאת התפיסה שאני לא בדרך לעבור "עוד דיאטה"! אלה שאני בתהליך שממנו אני לומדת לחיות בריא יותר וטוב יותר עבורי. וזה ההפך הגמור מדיאטה שהרבה מציבים לעצמם והתוצאה היא זמנית בלבד".
"הקושי שלי לאורך הדרך היה רק מנטלי. לא להפסיק לעבוד על עצמי, לא לוותר. היום אני מאמינה שאם אני ממש רוצה משהו, אין שום סיבה בעולם שלא אצליח. אם הצלחתי למרות בעיה בריאותית אני לא חושבת שצריך לוותר על שום דבר שרוצים לעשות.
"היו איתי אנשים מבוגרים בקבוצה שהמטבוליזם שלהם ירד ולמרות זאת הצליחו לרדת במשקל. בעידן הזה זה נורא חשוב להיכנס לאורח חיים בריא וזה הכלי הכי חזק שקיבלתי מהתהליך אצל שירה. היום אני יכולה להרשות לעצמי אימון אישי פעמיים בשבוע ובעבר עשיתי הליכות מהירות 3 פעמים בשבוע אבל 80 אחוז מהירידה שלי הייתה בזכות אכילה נכונה ותכנון מראש של הארוחות".
עצות הדיאטה של ריקי
1. להיות מתוכננים. "לכל אחד יש שגרת חיים שמכילה מחויבות לעבודה, בית ומשפחה. היה מתוכנן לארוחות ערב לפני להכין את תיק האוכל וכך נמנע מ"אסונות" של אכילה".
2. בריא זה לא מילה גסה. "הכל מתחיל בבישול, שמן הוא לא אוכל, חשוב להוריד בכמויות. גם שמן זית חשוב לתבל במידה. פחמימות הן לא עיקר הארוחה, אפשר להגדיל את הארוחה עם ירקות בווריאציות שונות (אפוי, מאוד או מבושל)".
3. מה אני רוצה? "להיות קשוב לעצמי, לגוף שלי? זה הוא תהליך של קבלה עצמית. נשברים, קמים ומתחזקים. צריך לבנות מודעות לחולשות ולחוזקות שלי".