שזפון: 5 מתכוני שזיפים מיובשים
הם בריאים, דלים בקלוריות ומשתלבים הן בקינוחים והן בתבשילים - אורלי פלאי-ברונשטיין עושה כבוד לשזיפים המיובשים בחמישיית מתכונים קלים, מטראפלס ועד צלי עוף
שזיפים מיובשים עשירים באשלגן ובסיבים תזונתיים ונמצאים במקום ה-20 במצעד המזונות בעלי התכולה הגבוהה ביותר של נוגדי חמצון (לפי משרד הבריאות האמריקאי). תהליך הייבוש הורס אמנם חלק מן התכונות של השזיף הטרי, אך מגביר את פעילותם של נוגדי החמצון. שזיפים מיובשים עשירים גם בבור - מינרל חשוב למניעת בריחת סידן.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
אכילתם מסייעת במניעת נזקי חמצון לתאי המוח, לשומנים בדם ולקרומי התאים ובכך מגינה מפני בעיות בתפקוד המוח ומחלות לב, כלי דם וסרטן. בנוסף הם מעודדים פעולת מעיים בזכות תכולה גבוהה של סורביטול (סוכר אלכוהולי בעל אפקט משלשל), ובזכות חומצה כלורוגנית ונאו-כלורוגנית (מנוגדי החמצון) ויש בהם יחסית מעט קלוריות - 240 ל-100 גרם - כ-20 קלוריות לשזיף
1. שזיפים ממולאים בבשר טחון ופיסטוקים
מנה ראשונה, מזט או נשנוש, שיוסיפו ממד חגיגי לכל ארוחה.
טיפ: אם השזיפים המיובשים יבשים מדי - משרים אותם במים חמים או בנוזל אחר ל-30 דקות, והם חוזרים לעניינים. מומלץ להשרות גם לפני שמוסיפים לתבשילים, כמו למשל תבשילי בקר, כבש ועוף - כדי שהם לא יספגו נוזלים וייבשו את התבשיל.
גיוונים:
- אין פיסטוקים? מחליפים אותם באגוזים מסוג אחר.
- אין בהראט? מתבלים את המלית בראס אל-חנות ונותנים לממולאים קריצה מרוקאית.
- אין רכז רימונים? מחליפים אותו ואת המים ב-2 כוסות מיץ עגבניות (או קופסה קטנה של רסק עגבניות מדוללת ב-2 כוסות מים).
המרכיבים ל-12-10 מנות:
1 ק”ג שזיפים מיובשים מגולענים
למלית:
500 גרם בשר בקר טחון
2 בצלים מגוררים על פומפייה
100 גרם פיסטוקים קצוצים
2 פרוסות לחם, שהושרו במים ונסחטו
2 ביצים
מלח ופלפל שחור גרוס
1 כפית גדושה בהראט
למצע האפייה:
3 בצלים קצוצים
4 כפות שמן
לרוטב:
1 כוס מיץ עגבניות
3 כפות רכז רימונים
1/2 כוס מרק עוף
מלח ופלפל שחור גרוס
מעט צ’ילי יבש גרוס או כמה טיפות טבסקו - לא חובה
אופן ההכנה:
- ממלאים את השזיפים: מערבבים את מרכיבי המלית בקערה. יוצרים כיס בכל שזיף בידיים רטובות, וממלאים בכמות נדיבה של בשר.
- מכינים את מצע האפייה: מטגנים בצלים במחבת עם שמן במשך 7 דקות על להבה בינונית-נמוכה, עד שהם רכים וזהובים. מפזרים את הבצלים בתבנית פיירקס, ומניחים עליהם את השזיפים הממולאים. אופים בתנור שחומם רמאש ל-180 מעלות במשך 30 דקות.
- מכינים את הרוטב ומסיימים את ההכנה: מחממים את מרכיבי הרוטב בסיר קטן, ויוצקים על השזיפים. מכסים ברדיד אלומיניום ואופים 15 דקות. מורידים את הכיסוי ומזהיבים עוד 5 דקות.
2. כבדי עוף ברוטב שזיפים וברנדי
כבדי עוף אוהבים טעמים מתקתקים. כאן נכנסים השזיפים, הברנדי ותערובת 5 התבלינים הסינית, שתורמת גם ארומה אניסית לתבשיל.
גיוון: כבדי עוף ברוטב שמנת צרפתי מחליפים את השמן ב-30 גרם חמאה, ואת חלב הקוקוס בכוס שמנת מתוקה.
המרכיבים ל-4 מנות:
700 גרם כבדי עוף נקיים, מופרדים לאונות
3 כפות שמן
1 בצל, חתוך לקוביות
עלים מ-3 גבעולי טימין
מלח
1 כפית תערובת 5 התבלינים הסינית
לרוטב:
2/3-1/2 כוס שזיפים מיובשים קצוצים
240 מ"ל (1 כוס) חלב קוקוס
2 כפות ברנדי
אופן ההכנה:
- מחממים מחבת עם שמן ומטגנים בצל עד שמתחיל להזהיב. מוסיפים כבדי עוף וטימין, וצורבים אותם במשך 3 דקות על להבה גבוהה. מתבלים במלח ותערובת 5 התבלינים הסינית.
- מוסיפים את מרכיבי הרוטב, ומאדים יחד דקה-שתיים לצמצום. טועמים ומתקנים תיבול.
3. צלי עוף עם דלעת ושזיפים מיובשים
השילוב בין השזיפים המיובשים למיץ התפוזים מפיק רוטב בעל טעם קרמלי שמחמיא לעוף.
גיוון: לא אוהבים מתובל מדי? מסתפקים בקורט קינמון.
המרכיבים ל-4 מנות:
8 שוקי עוף או 4 כרעיים מחולקות3 כפות שמן זית
1 בצל, חתוך לקוביות
1 גזר, פרוס דק
2 גבעולי סלרי אמריקאי, פרוסים דק
800 גרם דלעת קלופה, חתוכה לקוביות גדולות
1 כוס שזיפים מיובשים מגולענים
1 כף שטוחה ראס אל-חנות
מלח ופלפל שחור גרוס
1/2 כוס מיץ תפוזים
1 כוס מרק עוף או מים
אופן ההכנה:
- מחממים סיר עם שמן ,ומזהיבים את נתחי העוף במשך 10 דקות מכל הצדדים. מוציאים ומניחים בצד.
- מטגנים באותו סיר בצל, גזר וסלרי במשך 5 דקות להזהבה קלה.
- מחזירים את העוף, מתבלים ומוסיפים את שאר המרכיבים. מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים על להבה בינונית-נמוכה כ-40 דקות עד שהעוף עשוי.
4. עוגת שוקולד עם שזיפים, שקדים ואמרטו
ליקר אמרטו מחזק את נוכחות טעם השקדים ויחד הם יוצרים עוגה עסיסית וטעימה במיוחד.
המרכיבים לתבנית אינגליש קייק או טבעת בקוטר 20 ס”מ:
100 גרם שזיפים מיובשים, קצוצים גס
80 מ"ל (1/3 כוס) אמרטו
100 גרם שוקולד מריר קצוץ
1 מיכל (250 מ”ל) שמנת מתוקה
2 ביצים
140 גרם (2/3 כוס) סוכר
140 גרם (1 כוס) קמח תופח
1/3 כוס שקדים פרוסים
לציפוי:
100 גרם שוקולד מריר קצוץ
100 מ"ל (1/2 כוס פחות 2 כפות) שמנת מתוקה
1 כף חמאה
אופן ההכנה:
- מכינים את העוגה: משרים שזיפים באמרטו למשך שעתיים לפחות. משמנים תבנית אפייה.
- ממיסים שוקולד במיקרו או על בבן מארי ומערבבים למרקם חלק. מערבלים שמנת מתוקה עם ביצים וסוכר במיקסר עם וו גיטרה או עם מטרפה ידנית, עד שהתערובת תפוחה והמרקם מתעבה. מוסיפים את השוקולד המומס וקמח, ומעבדים לתערובת חלקה. מוסיפים את השזיפים, האמרטו ושקדים ומערבבים שוב. יוצקים לתבנית.
- אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 40-35 דקות, או עד שקיסם שננעץ בעוגה יוצא יבש עם מעט פירורים לחים.
- מכינים את הציפוי ומצפים: ממיסים במיקרו שוקולד, שמנת וחמאה למרקם חלק ואחיד. אחרי שהעוגה מצטננת מעט, יוצקים עליה את הציפוי.
5. כדורי טראפל ממולאים בשזיף
לכל שוקוהוליק יש מתכון טוב אחד לכדורי טראפל. הנה הפטנט של מסעדת “אוטולנגי” בלונדון, שיהפוך את הטראפלס שלכם להורסים במיוחד: ממלאים שזיפים מיובשים בתערובת טראפלס אחרי שהתקשתה ולפני שגלגלתם ממנה כדורים.
סוגרים חזרה לצורת שזיף, ומייצבים במקרר. אחרי 30 דקות ממיסים שוקולד קצוץ, ומכינים צלחת עם אבקת קקאו. טובלים את השזיפים בשוקולד המומס, ומצפים מיד בקקאו.
המתכונים (הנפלאים!) לקוחים ממגזין "על השולחן". עוד טיפים, מתכונים ורעיונות לארוחות - בעיתון