ניסוי מהפכני בתיכוני ר"ג: אלפי סרטוני לימוד
ניסוי לימודי מהפכני מתבצע בחודשים האחרונים בר"ג: תלמידי שני בתי ספר תיכוניים קיבלו גישה חופשית לאתר סרטוני הלימוד yschool, שמספק אלפי סרטוני לימוד קצרים במקצועות הבגרות. בעיריה קובעים שמצאו נוסחה מיטבית לשילוב עבודה עצמית של תלמידי העיר עם לימודים פרונטאליים בכיתה. עד עתה צפו תלמידי שני בתי הספר ב-70,000 סרטונים
כ-2,500 תלמידים בשני בתי ספר תיכון ברמת גן - 'אורה מודיעים' ו'בליך' - קיבלו בתחילת שנת הלמודים גישה חופשית לשימוש בכל סרטוני אתר yschool. האתר מספק שיעורי וידיאו קצרים, ממוקדים, בכל נושאי הלימוד בתיכון ולקראת מבחני הבגרות.
לכתבות נוספות בערוץ לימודים :
- הסטודנטים מצביעים ברגליים: מעדיפים מכללות
- חלוקת כספים לא שיוויונית באקדמיה
- הקרב על הכניסה לתואר שני בפסיכולוגיה
>>>רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כיתבו לנו בטוויטר
עיריית רמת גן, שלמעלה משליש מתקציבה מושקע בחינוך ונחשבת לרשות מקומית "משקיענית" בחינוך, החליטה לבדוק את אפקטיביות המדיום. עמדת אגף החינוך העירוני היא, שהוראה במאה ה-21 לא צריכה להתבסס רק על ספרים, מחברות ולוח, אלא להשתמש בטכנולוגיות זמינות שיחבבו את הלימוד על התלמידים. ההנחה הייתה שאספקת גישה חופשית של סרטוני לימוד תיתן מענה ל"חורים" שנוצרים בתהליך השוטף בבתי הספר.
כל סרטון מסרטוני השיעורים המצולמים ב-yschool מתמקד בנושא לימוד נקודתי, ונמשך כעשר דקות בממוצע. וכך, למשל, יכולים תלמידים שפספסו סוגיה כלשהי בכיתה (בגלל חוסר ריכוז או הפרעות) להשלים לבדם את מה שהחסירו - בבית מול המחשב ואפילו בסמארטפון.
תלמידים חלשים נעזרים בסרטונים להבנת כל נושא לימודי שהם מתקשים בו. מבחינה זו, היעילות הלימודית של הסרטונים הוכחה בוודאות. גם בשל פשטות המדיום, גם בשל ההתמקדות התכליתית בנושא לימוד ספציפי מאוד וגם בשל איכות ההוראה (בסרטונים מופיעים מורים מאוד מנוסים שנעזרים בלוח דיגיטלי מתוחכם).
מתמטיקה פופולרית
עוד בטרם החל הניסוי, הובילה רמת גן בשיעור הזכאות לבגרות מקרב הרשויות הגדולות, אך דומה שכעת עשויה הסטטיסטיקה להשתפר: בחודשים הספורים מאז החל הניסוי, הוכח שהתלמידים עושים באתר שימוש מקיף. בסך הכל עשו שימוש ב-yschool, בהיקפים שונים, כ-80% מתלמידי שני התיכונים. 75% מהם צופים בסרטונים באופן אינטנסיבי בסדר גודל של 50-70 סרטונים לחודש. עד עתה צפו תלמידי שני בתי הספר ב-70,000 סרטונים בסך הכל. ברור שבמועדים הסמוכים לבחינות, הצפייה בסרטונים אינטנסיבית יותר, אך ככלל - התלמידים מקיימים באתר פעילות רציפה.
שיתוף הפעולה של מורי התיכונים בפרויקט נרחב ומגוון מאוד. חלק מהמורים משתמשים באתר במתודת ה"כיתה ההפוכה": כלומר, התלמידים עוברים על סרטוני הלימוד לפני השיעור בכיתה, ואילו בשיעור עצמו מתבצעת העמקה ותרגול של החומר הנלמד. מורים אחרים מפנים את התלמידים לסרטונים כחזרה לקראת מבחנים, לעזרה בשיעורי הבית וכחזרה על החומר שלמדו בכיתה.
ובאלו סרטונים מתוך ספריית yschool תלמידי רמת גן נעזרים במיוחד? המקצוע "המנצח" הוא כצפוי מתמטיקה: 24% מהסרטונים שבהם צפו תלמידי רמת גן היו אכן סרטוני שיעורים במתמטיקה. סרטונים מבוקשים נוספים היו לשון
(18% מכלל הסרטונים), תנ"ך (15% מכלל הסרטונים) ואזרחות (13%). שאר מקצועות החובה לבגרות: היסטוריה (7%), ספרות (7%), אנגלית (5%) וסוציולוגיה (5%). Yschool מספק גם סרטונים במקצועות הרשות לבגרות, ואף בהם נעשו שימוש לא מבוטל ברמת גן: כימיה (4%) וגיאוגרפיה (2%).
אגף החינוך בעיריית רמת גן מנטר את הצלחת התוכנית ואת שביעות רצון התלמידים באמצעות משוב מתוקשב, פעמיים בשנה - בין השאר, על מנת לבחון אפשרות הרחבת הפרויקט בשנה הבאה. יו"ר אגף החינוך, דליה לין, אומרת: "הפרויקט הזה, כמו פרויקטים רבים אחרים הפועלים בבתי ספר שונים בעיר, מאפשרים לתלמידים לימודים בדרך שלהם. נכון, יש חומר להספיק, יש הישגים לעמוד בהם - אבל בעזרת הפרויקט הזה התלמידים יכולים להצליח ביתר קלות, והחומר הופך למעניין יותר בזכות דרך הלמידה השונה".
ואכן, הצפיה בשיעור וידיאו ממוקד, במחשב הביתי, תוך נטרול ההפרעות והסחות הדעת שבכתת בית-ספר, נחשבת על-פי מחקרים פדגוגיים אמצעי לימודי אופטימלי. אורכם ומיקודם של שיעורי הווידיאו ב-yschool הותאם לממצאים בדבר רמת הקשב של תלמיד ממוצע בתיכון ואופני הקליטה של חומר לימודי.
מסכם ראש העיר רמת גן, ישראל זינגר, המכהן גם כיו"ר ועדת החינוך במרכז השלטון המקומי: "העיר רמת גן הייתה ותמשיך להיות העיר המובילה בחינוך בישראל. אני מאמין כי קידום החינוך וקידום התלמידים נעשה בראש ובראשונה על ידי תכניות חינוכיות ייחודיות ופורצות דרך, שהופכות את התלמידים למעורבים יותר ולמתעניינים יותר - ופרויקט ה-yschool הייחודי הוא דוגמא מצוינת לכך. יש אור בעיניהם של התלמידים, ועבורי זה מוכיח שאנו פועלים נכון".