שתף קטע נבחר

 

הסכם היסטורי: פרויקט תעלת הימים יוצא לדרך

בשלב הראשון יונח צינור מים סוף לים המלח ויוקם מתקן התפלת מים צפונית לעקבה. ישראל תעביר מים מצפון הארץ לירדן. השר שלום: "מגשימים היום את חזונו של בנימין זאב הרצל"

ישראל וירדן חתמו היום (ה') על הסכם להוצאת פרוייקט "תעלת הימים" לדרך. האירוע נערך בצידו הירדני של ים המלח ובשני הצדדים מקווים כי הוא לא רק יקל בבעיות המים באזור הדרומי של שתי המדינות, אלא יציל את ים המלח. עלות הפרוייקט כ-400 מיליון דולר, שימומן ברובו המכריע על ידי תורמים.

 

עוד בערוץ קיימות וכלכלה ירוקה

 

בטקס נכחו מהצד הישראלי השר לשיתוף פעולה אזורי סילבן שלום ושר המים והחקלאות הירדני חאזם אל נאסר. הפרויקט יוצא לדרך לאחר תקופה ארוכה של דיונים בין הצדדים. מלבד שני השרים נכחו באירוע גם נציגי ממשלת ארצות-הברית, ביניהם שגרירת ארצות-הברית בירדן וסגנית השגריר בישראל וכן נציגי הבנק העולמי המעורב בהסכם ואמור לגייס את התרומות מהמדינות השונות.

 

השר שלום בטקס החתימה בירדן (צילום: יח"צ) (צילום: יח
השר שלום בטקס החתימה בירדן(צילום: יח"צ)

 

ההסכם שנחתם אמור להסדיר את מערכת היחסים בין ישראל לממלכת ירדן בכל הנוגע ליישום השלב הראשון של פרויקט "תעלת הימים", שכולל הקמת מתקן התפלה צפונית לעקבה, שיספק מים לאזור הערבה בישראל ועקבה בירדן ויעביר את "התימלחת" (מים עם ריכוז גבוה של מי מלח) לים המלח בצינור שאורכו כ-200 ק"מ - מים סוף לים המלח וזאת לשם ייצוב והצלת ים המלח. במסגרת ההסכם יוחלפו בצפון הארץ מים מישראל ויועברו לירדן.

 

במסגרת ההסכם נקבע כי תוקם מנהלת משותפת שתורכב מנציגי שתי המדינות, שתתכננן הוצאת מכרז להקמת מתקן ההתפלה הגדול בצד הירדני. על פי התכנון את הקמת המתקן יבצע קבלן חיצוני בשיטת BOT.

 

שר המים הירדני חאזם אל נאסר אמר בטקס: "אנו מברכים על שיתוף הפעולה שיביא לחיזוק הקשרים בין ישראל לירדן, שיתוף פעולה שיביא להתמודדות משותפת עם בעיית המים של האזור".

 

השר שלום אמר :"אני עומד פה נרגש ברגע חתימת ההסכם ההיסטורי להקמת פרויקט תעלת הימים. אנו מגשימים היום את חזונו של בנימין זאב הרצל חוזה המדינה, אשר כבר בסוף המאה ה-19 חזה את הצורך להחיות את ים המלח. מדובר בהסכם החשוב והמשמעותי ביותר מאז הסכם השלום עם ירדן.

 זהו שיאו של שיתוף פעולה פורה וטוב מאוד בין ישראל וירדן שיסייע לשקם את ים המלח וייתן פתרונות לבעיית המים הירדנית ובעיות המים בערבה".

 

הטקס התנהל באווירה טובה במיוחד לאחר ששני הצדדים נמצאים בדיונים כבר תקופה ארוכה במהלכה נערכו פגישות רבות בין הישראלים והירדנים. ההחלטה מאחורי הקלעים לחתום על ההסכם הייתה של המלך. עצם החתימה בעיתוי הזה היא משמעותית. ירדן נמצאת תחת לחץ כבד מצד ארגונים אנטי ישראלים נגד כל סממן של נורמליזציה ביחסים עם ישראל. מאידך ירדן רואה בישראל בת ברית אסטרטגית במאבקה נגד האסלאם הקיצוני ודאעש. בכירים בישראל אומרים כי החלטת המלך אמיצה מאוד .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המטרה: להציל את ים המלחה
צילום: shutterstock
מומלצים