פנקייק של שבת בבוקר: 8 מתכונים
קלאסיקה של סופשבוע: שמיניית מתכוני פנקייק מעולים מכל המינים והסוגים - פשוט ומנצח שמכינים ב-5 דקות של רביבה אפל, מגדל מושחת של פנקייקים כמו ב"דיקסי" של חיים כהן וגם פנקייק טבעוני, נטול גלוטן לצליאקים, בריא עם חיטה מלאה, עם שוקו ועוד
1. בלי דאווין: פנקייק פשוט ומנצח של סבתא | רביבה אפל ("רביבה וסיליה")
5 מרכיבים שיש בכל בית - ויש לכם ארוחת בוקר בחמש דקות. מלכת הקונדיטוריה, רביבה אפל מספרת על המתכון: "הנכדים שלי - להם אני מכינה אותם על בסיס קבוע, כל שבת שנייה - קוראים לפנקייקים האלו "פנקייק של סבתא'. כמה שהם פשוטים - כך הם טעימים".
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
- אילוף המחמצת: המדריך המלא להכנת מחמצת
- לא רק בחמין: מוקפץ של חיטה, אפונה ובשר בווק
- עוטף אותי בפרמזן: גראטן פסטה עם גבינות ודלעת
שימו לב: את הבלילה יש לטרוף במטרפה ידנית. כמו כן, מומלץ להשתמש במחבת עם ציפוי נון סטיק (למשל טפלון), שטוחה ורחבה
המרכיבים:
1.5 כוסות קמח תופח
1/4 כוס סוכר
1 כוס חלב
2 ביצים גדולות
50 גרם חמאה מומסת ולא חמה
אופן ההכנה:
- מערבבים קמח וסוכר. טורפים את הביצים עם חלב ומוסיפים לתערובת. מוסיפים את החמאה.
- מחממים מחבת טפלון ישרה ומשמנים את החמאה קלות בחמאה. יוצקים חביתיות בקוטר 10 ס"מ ומטגנים עד שנוצרות על משטח בועות. הופכים, מטגנים חצי דקה נוספת.
- מגישים מייד לצד רוטב מייפל אמיתי, אבקת סוכר וסוכריות צבעוניות.
2. שחיתות - מגדל פנקייק של "דיקסי" | חיים כהן
משטח הצלייה הרוחש ומכיל כל טוב הוא ליבו של הדיינר האמריקאי. אפשר למצוא עליו שלל המבורגרים שזופים, נקניקיות וכמובן - גם פנקייקים גדולים ותפוחים עם מייפל, בייקון ועוד.מקורו של המתכון שלפניכם בדיינר של חיים כהן, "דיקסי", וזהו גם המתכון שהוא מכין בביתו שלו.
"מהמתכון יוצאים המון פנקייקים, מהסיבה הפשוטה שתמיד קורה שמגיעים עוד אורחים ושיש עוד פיות להאכיל כשאנחנו מכינים אותם בבית", הוא מסביר על הכמויות הנדיבות במרכיבי המתכון שלפניכם. משפחות סולידיות יותר מוזמנות כמובן להוריד את הכמויות ברשימת המרכיבים בחצי - התוצאה לא תיפגם.
טיפ: מכיוון שבלילת הפנקייקים כוללת חמאה, אין צורך לשמן יותר מדי את המשטח. כמו כן, אם משתמשים בפלאנצ'ה או במחבת ללא ציפוי, כהן ממליץ להפוך את הפנקייקים בעזרת שפכטל.
המרכיבים:
8 ביצים
1 ליטר חלב
350 גרם חמאה מומסת
700 גרם קמח
90 גרם אבקת סוכר
60 גרם אבקת אפייה
10 גרם מלח
אופן ההכנה:
- טורפים יחד בקערה גדולה את הביצים, החלב והחמאה.
- מוסיפים את אבקת הסוכר ואבקת האפייה לבלילה ולבסוף ובהדרגה - את הקמח. טורפים היטב אך נזהרים שלא לעשות כן יותר מדי - ערבוב ממושך מדי יוריד מאוויריריות הפנקייקים. מצננים את הבלילה לכ-10 דקות במקרר ומניחים לה לתפוח מעט.
- יוצקים במצקת מהבלילה על מחבת גדולה או על פלאנצ'ה חלקה. הופכים את החביתיות בעזרת מרית כאשר עולות בועות מתחתיתן, מניחים להן להתבשל כ-20-30 שניות נוספות ומעבירים לקערה. עורמים את הפנקייקים בערמה על מנת לשמור על חומן.
- הגשה: מגישים מייד במגדל, לצד מייפל, אבקת סוכר או רסק תפוחים.
3. פנקייק של שף | גולן גורפינקל ("דלאל")
טיפ: עדיף להשתמש במחבת טפלון או מחבת שמיועדת לפנקייקים. ישנן מחבתות אשר מגיעות עם שקעים בצורת עיגולים שווים בגודלם ונוחות לשימוש והכנת פנקייקים אחידים.
המרכיבים לבלילה לכ-20 פנקייקים:
2 ביצים
200 מ"ל יוגורט
200 מ"ל חלב
40 גרם סוכר
12 גרם (2 כפיות) אבקת אפיה
250 גרם קמח
1 קורט מלח
25 גרם חמאה מומסת
חמאה לטיגון
אופן ההכנה:
- מערבבים את כל המרכיבים רק עד לקבלת בלילה אחידה. מניחים בצד במשך כחצי שעה. נותנים לתערובת לנוח כעשרים דקות.
- מחממים מחבת וממיסים בה מעט חמאה. יוצקים 2 כפות גדושות של בלילה ויוצרים פנקייק. מנמיכים ללהבה הכי נמוכה והופכים ברגע שמופיעות בועות על הפנקייק, לטיגון של עוד כעשרים שניות. ממשיכים כך עם יתר הבלילה תוך שמוסיפים מדי פעם חמאה לשימון המחבת.
- מגישים חם ומייד לצד רוטב מייפל או שמנת חמוצה.
4. פנקייק בריאות
מתכון של סימי שאואר: "אצלנו בבית, במשך תקופה ארוכה, פנקייקים היו ארוחת הבוקר הבלעדית בשבת בבוקר. אבל בשלב מסוים, הבנתי שהשילוב של קמח, סוכר ושמן הוא אמנם טעים להפליא, אבל לא מהווה פתיח בריא ליום חדש".
"כך הוחלפו כל הרכיבים בהדרגה במרכיבים בריאים יותר, כשלמרבה השמחה הטעם לא השתנה באופן משמעותי. התוצאה - לפניכם".
ועוד משהו: "אומרים ששני הפנקייק הראשונים לא יוצאים מוצלחים, אבל מניסיוני, אם מחכים עד שהשמן שבמחבת ירתח (אפשר לדעת שהוא רותח אם טיפת מים ששופכים למחבת מתחילה לבעבע), גם הפנקייק הראשון יהיה מוצלח".
המרכיבים:
1 כוס קמח חיטה מלאה או קמח כוסמין מלא
2 כפות סוכר דמררה או סוכר קנים
2 ביצים
1 כוס חלב - מומלץ עיזים, כשגם חלב אורז או חלב שקדים יתקבלו בברכה
1 כף שמן קוקוס
1 כפית תמצית וניל
1 כפית שמן קוקוס לטיגון
אופן ההכנה:
- מערבבים בקערה גדולה קמח מלא וסוכר. בקערה נפרדת טורפים ביצים. מוסיפים חלב שמן קוקוס ותמצית וניל ומערבבים. מעבירים את תכולת הקערה לקערת הקמח ומערבבים ביחד רק עד שהבלילה חלקה ואין בה יותר מדי גושים.
- מחממים במחבת קטנה שמן קוקוס. מפזרים על כל שטח המחבת וכשהשמן רותח (ולא לפני כן) יוצקים מהבלילה בעזרת מצקת קטנה. כשמופיעות בועות על הפנקייק, הופכים אותו בעזרת מרית. מטגנים לכמה שניות עד שגם הצד השני מזהיב ומניחים על צלחת הגשה. מגישים מייד עם ריבה או ממרח אגוזי לוז.
5. פנקייק גבינות עיזים וטימין
טוויסט מלוח למתכון הקלאסי של ברק חי-חורש ("משק צוריאל" ו"טרה")
המרכיבים ל-15 פנקייקים בינוניים:
1.5 כוסות חלב עיזים
2.5 כוסות קמח תופח
2 ביצים
80+20 גרם חמאת עיזים מומסת (80 גרם לבלילה, 20 גרם לטיגון)
100 גרם גבינה צפתית עיזים, מפוררת ביד
1 שן שום קצוצה
1 כף עלי טימין טריים
קורט מלח
אופן ההכנה:
- מערבבים היטב בקערה את כל החומרים רק עד לקבלת תערובת אחידה וחלקה.
- מחממים מחבת על אש בינונית וממיסים חמאה. יוצקים מעט מהתערובת למחבת וממתינים להופעת בועות על גבי הפנקייק.
- הופכים צד, מטגנים כחצי דקה ומעבירים לקערה עם נייר סופג. ממשיכים באותו אופן עם שאר הבלילה. מגישים מייד.
6. פנקייק שוקו
מתכון של ברק חי-חורש ("משק צוריאל" ו"טרה").
המרכיבים ל-15 פנקייקים:
2 ביצים
1.5 כוס שוקו ללא תוספת סוכר
50 גרם חמאה מומסת
2 שקיות אבקת אפייה
3 כפות סוכר
2.5 כוסות קמח
1/2 כפית תמצית ווניל איכותית
קורט מלח
אופן ההכנה:
- מערבבים היטב את כל המרכיבים לא יותר מדי ורק עד ליצירת תערובת אחידה וללא גושים.
- מחממים מחבת על אש בינונית וממיסים מעט חמאה. יוצקים 2-3 כפות מהתערובת או עד לקבלת פנקייק בקוטר הרצוי. הופכים כאשר מתחילות להיווצר על שטח הפנקייק בועות ומטגנים 20 שניות נוספות. ממשיכים כך עם שאר הבלילה.
- מגישים מייד לצד אבקת סוכר.
7. פנקייק ללא גלוטן
מתכון של ברק חי-חורש ("משק צוריאל" ו"טרה")
המרכיבים ל-15 פנקייקים:
2 ביצים
1 כוס חלב
3.5 כוסות קורנפלור
2 כפיות סודה לשתייה
3 כפות סוכר
70 גרם חמאה מומסת - 50 גרם לבלילה, 20 גרם לצלייה
אופן ההכנה:
- מערבבים היטב את כל המרכיבים רק עד ליצירת תערובת אחידה וללא גושים.
- מחממים מחבת על אש בינונית וממיסים מעט חמאה. יוצקים 2-3 כפות מהתערובת או עד לקבלת פנקייק בקוטר הרצוי. הופכים כאשר מתחילות להיווצר על שטח הפנקייק בועות ומטגנים 20 שניות נוספות. ממשיכים כך עם שאר הבלילה.
- מגישים מייד לצד רוטב מייפל ו/או פירות יער ואבקת סוכר.
8. פנקייק טבעוני | אורי שביט
שביט: "כשאמא שלי לימדה אותי להכין פנקייק, זה היה לפי העין, ככה וככה מכל דבר עד שמגיעים לבלילה המושלמת. כשהחלטתי לפצח את סוד הפנקייק הטבעוני, ניסיתי לעשות אותו הדבר - ללכת עם הלב ועם האינטואיציה של אמא, רק עם חומרים אחרים. התוצאה, הפעם עם כמויות מדוייקות, לפניכם".
המרכיבים לכ-15 חביתיות:
2 כוסות קמח לבן
1 כוס קמח מלא
4-5 כפות סוכר לבן או דמררה/קנים
1 שקית אבקת אפייה
קורט מלח
3 כפות שמן חמניות
1 כפית תמצית וניל איכותית
כ-2.5 כוסות חלב צמחי (אני השתמשתי באורז-שקדים)
הגשה:
פירות חתוכים - לפי הטעם
סירופ מייפל אמיתי
אופן ההכנה:
- מערבבים בקערה גדולה את הקמח, הסוכר, אבקת האפיה והמלח. מוסיפים שמן ותמצית וניל. יוצקים בהדרגה את החלב הצמחי ומערבבים, עד לרמת הסמיכות הרצויה. מערבבים היטב, רצוי בעזרת מטרפה, עד לקבלת בלילה חלקה, סמיכה למדי אך נוזלית. ממתינים כ-5 דקות כדי שאבקת האפייה תתחיל לפעול.
- מחממים מחבת קטנה וטובה (נון-סטיק) - אפשר לשמן אותה מעט בעזרת נייר סופג, אבל לא חייבים. יוצקים מהבלילה למחבת החמה ומפזרים אותה על פני המחבת. ממתינים כ-1-2 דקות עד שמופיעות בועות והשוליים משחימים, הופכים וממתינים דקה נוספת. מוציאים לצלחת הגשה וממשיכים כך עם יתרת הבלילה.
- מגישים עם פירות חתוכים וסירופ מייפל אמיתי.