חלמו על עסק והתרסקו: 'חובות במאות אלפים'
אחד חזר לגור בבית הוריו, אחרת הפכה מבעלת עסק למלצרית ויש גם מי שהסתבכו עם ההוצאות לפועל. סיפוריהם של פושטי הרגל שמנסים להתמודד עם החזר חובות לבנקים ולשוק האפור
הם רצו להקים עסק, להתפתח, להגשים את החלום. במטרה להגיע לשם לקחו הלוואות, הקימו בתי עסק ופשטו את הרגל. חלקם נותרו עם חובות של מאות אלפי שקלים ושבר גדול, אחרי שלא הצליחו לעמוד בהחזרים לבנקים וגם נאלצו ללוות כסף בשוק האפור. זה סיפורם של כמה מהם.
"לא חפצתי ליפול נטל על רשויות הרווחה"
א' בן ה-35, נשוי ואב לשניים ממרכז הארץ, שירת בצבא שירות מלא ובמשך חמש שנים עבד כשכיר במנהל מכירות בעיתון מקומי. הוא החליט לעזוב הכול ולפתוח חברת הפקות ואירועים. "בשנת 2010 החלה הקריסה הכלכלית בגלל סגירת מספר רב של חברות שאיתן עבדתי. מיזם עסקי נוסף בתחום החתונות נכשל, ועמו החלו להצטבר חובות גדולים", הוא אומר. "מרבית החובות נבעו מצ'קים שחזרו כי לא היה להם כיסוי".
א' ניסה לצאת מהמשבר הכלכלי, ופנה לבנקים לקבלת הלוואות ומתן אשראי כדי לנסות ולכסות את החובות. "בשנת 2010 זכיתי במחיר למשתכן עבור דירת ארבעה חדרים ובמסגרתן הפקדתי סכום של 80 אלף שקל, אולם עקב ההתראות בחברת בי.די.איי לא קיבלתי משכנתה ולפיכך החוזה בוטל ועמו הפסדתי את מלוא הסכום, שחולט. גם החברה שהזמנתי ממנה מטבח ב-20 אלף שקל הלכה לפירוק, ואיתה הכסף. ניסיתי להגיע להסדרים עם הבנקים, אבל ההסדרים בצירוף הריביות הרבות גורמים לכך שהקרן נותרת כפי שהיא ואני משלם רק את הריביות".
להוצאות הרבות התווספו גם טיפולי הפוריות שעברו בני הזוג והנטל הכלכלי הפך כבד. "לכל אורך חיי לא חפצתי ולא הייתי מעוניין ליפול כנטל על רשויות הרווחה ולהזדקק לכל תמיכה שהיא, אבל בימים האחרונים לא נותרה לי ברירה והגשתי בקשה לפשיטת רגל".
"הניהול הכושל של משק הבית גרם לצבירת חובות"
נ' בן ה-33, גרוש ואב לילדה מדרום הארץ, הסתבך כלכלית כתוצאה מהוצאות רבות למחיה. עד שנת 2009 עבד כאיש קבע בצה"ל והשתכר כ-7,000 שקלים בחודש. לאחר שחרורו עבד כשכיר במשרות שונות והשתכר לא יותר מ-5,000 שקלים. "הניהול הכושל של משק הבית גרם לי לצבור חובות רבים ונפתחו נגדי תיקי הוצאה לפועל. סך חובותיי עומד על כ-236 אלף שקל", הוא טוען.
כיום הוא נאלץ לשלם מזונות וחזר לגור בבית הוריו. אמו משכרת לא יותר מ-3,000 שקלים לחודש ואביו הוא נכה המוכר מביטוח לאומי. "אני עובד בחברה כנהג משאית, אבל בשל עיכוב רישיון נהיגה בתיק הוצאה לפועל אני לא עובד זה כחודשיים. עם ביטול ההגבל אוכל לחזור לעבוד באותה חברה". בלית ברירה, הגיש נ' בקשה לכינוס נכסים להכריז עליו כפושט רגל.
"רציתי להתקיים בכבוד"
בגיל 29, מ' ממרכז הארץ לא האמינה שתגיע למצב של פשיטת רגל. בשנת 2012 פתחה עסק שעסק בהפקת אירועים ונראה היה שהדרך מאירה לה פנים. "עבדתי יום ולילה כדי להפיק רווחים ולהשיג כמה שיותר עבודות", היא מספרת. "כדי לתת לעסק מרווח נשימה נטלתי הלוואות ומסגרות אשראי. עם הזמן נוכחתי לדעת כי התחזית הכלכלית לעסק לא הייתה כפי שציפיתי. הרווחים היו דלים מאוד ביחס להלוואות שנטלתי, ובסופו של דבר לצערי הרב גיליתי כי איני יכולה עוד לעמוד בעומס הכלכלי".
מ' ניסתה להציל את העסק אבל הסתבכה עוד יותר. "כיום אני שרויה בחובות שאינני מסוגלת לעמוד בהם", היא מגלה. "אני מתגוררת בדירה שכורה ועובדת כמלצרית, מתקשה לסגור את החודש. אני לא מקבלת תמיכה משום גורם". לדבריה, החובות שלה מסתכמים ב-299 אלף שקל. "לא בחרתי להסתבך ולהתחמק. כל מה שרציתי היה להתקיים בכבוד והאמנתי שאוכל לקיים עסק רווחי ומצליח", היא אומרת בכאב.
"עסק חומרי הבנייה קרס"
ק' בן ה-55 מצפון הארץ עבד בדואר. במשך שנים חי עם אשתו בדירות שכורות, ועד שהצליח לקנות בית המצב הכלכלי לא אפשר לו לשלם את המשכנתה, והוא נאלץ למכור את הבית. הוא המשיך לעבוד כשכיר עד שהחליט לפתוח עסק של חומרי בניין, אך זה קרס כתוצאה מחתימה על ערבויות אישיות לספקים. "ניסיתי לשקם את עצמי ופתחתי עוד חברה, שלא הצליחה לפעול ברמה העסקית כי לא היה לי הון", הוא אומר.
המצב הכלכלי הוביל לגירושים מאשתו. בזמן הזה עבד בעבודות מזדמנות, ורוב הזמן חשש מעיקולים. לאחר מכן הוא עבר אירוע מוחי ונקבע לו אי כושר עבודה בשיעור של כ-65%. בלית ברירה החל לעבוד בחברת שמירה. משכורתו גם מעוקלת והוא מרוויח כאלפיים שקל בחודש. עקב מצבו הכלכלי, ביקש שיכריזו עליו כפושט רגל, וחובותיו מסתכמים לדבריו בסך של 7,850,000 שקלים.
"החוב נוצר מיוקר המחיה"
י' בן ה-42, גרוש ואב לשלושה, מתגורר בצפון הארץ. במשך שנים עבד כנהג בחברה גדולה אולם פוטר לאחר שמצבו הכלכלי החמיר והוא נקלע למצוקה קשה, והתחיל לקחת תרופות שלא אפשרו לו לנהוג על הכביש. "המנהלים שלי הודיעו לי שלא אוכל להמשיך לעבוד בצורה הזו", הוא אומר. "כיום אני לא עובד, מתגורר בשכירות ומשלם 1,900 שקל מסים, ארנונה ומים 450 שקלים, ו-600 שקל חשמל. בנוסף, אני משלם 3,600 שקלים מזונות ויש לי חוב גדול לגרושתי".
לדבריו, הוא נמצא בחריגה של 20 אלף שקל ממסגרת האשראי שלו, העומדת של 15 אלף, ונמצא בחובות של 35 אלף שקל. "בגלל המצוקה הכלכלית הקשה חזרו לי ארבע הוראות קבע ואני צפוי לתביעות נוספות. החוב נוצר מיוקר המחיה. ההוצאות הכבדות התגברו מאוד בעקבות הגירושים, וההכנסות לא מספיקות לכסות את ההוצאות. יש לי 36 תיקים של הוצאה לפועל וחובות לכ-20 נושים. ביקשתי להכריז על עצמי כפושט רגל".
"התגוררתי ברחוב עם אשתי וילדיי הקטנים"
ח' בן ה-42, נשוי ומגדל ארבעה ילדים, פתח לפני 20 שנה עסק עם בחור מבוגר ממנו, שלטענתו משך כספים רבים ללא ידיעתו וברח מהארץ עם הכסף. ח' נשאר עם חובות כבדים לספקים, נוסף על ההוצאות שכרוכות במשק הבית. "הסתבכתי כלכלית והתחלתי להלוות כספים מכל מיני גורמים, בני משפחה, השוק האפור. המצב הידרדר עוד יותר ואף הביא אותי לתקופה מסוימת להתגורר ברחוב יחד עם אשתי וילדיי הקטנים", הוא מספר.
ח' עבד תקופה מסוימת כסוכן מכירות עד שפוטר. לאחרונה הוא שוב מצא עבודה במכירות. "החובות שלי מסתכמים היום בכמיליון שקל, אין לי חשבון בנק ויש לי 20 תיקי הוצאה לפועל. בלית ברירה אני רוצה שיכירו בי כפושט רגל", הוא אומר.
למרות פניותינו החוזרות ונשנות למשרד המשפטים לקבלת נתונים על מספר פושטי הרגל בישראל, טרם התקבלה תשובה.