שתף קטע נבחר

 

מי הבא בתור? התנגדו לפוטין ושילמו בחייהם

בוריס נמצוב שנרצח אמש הוא הקורבן האחרון בקרב מתנגדיו של נשיא רוסיה. פוטין מבטיח לחקור במלוא המרץ, אך ניסיונות העבר הכואבים מלמדים על חקירות מסורבלות שלא מניבות תוצאות. בינתיים צוות החקירה חושד שהרוצח מגיע מהמחנה של נמצוב או מהאיסלאם הקיצוני

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שלח אתמול (שבת) מברק לאמו של בכיר האופוזיציה שנרצח, בוריס נמצוב, והבטיח לה "לעשות הכול כדי שמבצעי הפשע הנתעב ייענשו כראוי". נמצוב הוא הקורבן האחרון בקרב מתנגדיו של פוטין שמשלם בחייו. אם נשפוט לפי המקרים האחרונים, כנראה גם חקירת הרצח הזה תיתקל במחסומים ובקשיים, ובכלל לא בטוח שהאחראים למותו ייתפסו.

 

עוד חדשות בעולם:

דאעש השליך הומו מהגג וסקל את גופתו

הצטרפו לסיור בבית הקברות למטוסים

הורי ג'ון במנוסה. קרובי נרצחים: 'תביאו אותו חי'

 

הרעלה, חטיפה, מוות בתא המעצר

סרגיי יושנקוב, פוליטיקאי שהנהיג את המפלגה הליברלית שמתנגדת לקרמלין, נורה ב-2003 למוות מחוץ לביתו במוסקבה. הוא נהג למתוח ביקורת חריפה על פעילותו של פוטין בצ'צ'ניה ועל שירות הביטחון הפדרלי של רוסיה.

 

אנה פוליטקובסקייה, עיתונאית ופעילת זכויות אדם, נורתה למוות בדירה ב-2006. הייתה ידועה בביקורת החריפה שלה כלפי פוטין בנושא צ'צ'ניה. חמישה גברים הורשעו במעורבות ברציחתה בשנה שעברה, אבל ועדת החקירה של רוסיה עדיין לא קבעה מי הזמין את חיסולה.

משמאל למעלה: נטליה אסטמירובה, בוריס ברזובסקי, סרגיי יושנקוב, אלכסיי ליטביננקו, בוריס נמצוב, סטניסלב מרקלוב, סרגיי מגניצקי, אנסטסיה בבורובה ואנה פוליטקובסקייה (צילום: AFP)
משמאל למעלה: נטליה אסטמירובה, בוריס ברזובסקי, סרגיי יושנקוב, אלכסיי ליטביננקו, בוריס נמצוב, סטניסלב מרקלוב, סרגיי מגניצקי, אנסטסיה בבורובה ואנה פוליטקובסקייה(צילום: AFP)
 

זירת הרצח אמש במוסקבה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
זירת הרצח אמש במוסקבה(צילום: רויטרס)

אלכסיי ליטביננקו, שהיה בעברו סוכן שירותי הביטחון הפדרליים, הורעל למוות בחומר רדיואקטיבי זמן קצר לאחר שהאשים את ממשלתו של פוטין במעורבות חשאית בטרור, ואמר כי פוטין הורה על חיסולה של פוליטקובסקייה. הוא מת בנובמבר 2006, 21 ימים לאחר שהורעל. משטרת בריטניה, שניהלה את החקירה, ציינה שני חשודים עיקריים, אך רוסיה סירבה להסגיר אותם.

 

סרגיי מגינצקי, רואה חשבון ומוציא לאור, נכלא בנובמבר 2008 אחרי שחשף פרשת שחיתות גדולה. הוא נמצא מת בתאו שנה אחר כך. הרשויות קבעו כי הוא מת כתוצאה מהתקף לב, אבל תומכיו של סרגיי טוענים כי הוכה למוות בכלא.

 

אבלים במוסקבה    (צילום: רויטרס)

אבלים במוסקבה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

סטניסלב מרקלוב, עורך דין לזכויות אדם שבעבר ייצג את פוליטקובסקייה ורוסים שהתנגדו ללחימה בצ'צ'ניה שנמלטו, נורה למוות מחוץ לקרמלין בינואר 2009. בירי נהרגה גם אנסטסיה באבורובה, עיתונאית עצמאית. לאומן רוסי נידון למאסר עולם על הרצח.

 

נטליה אסתרימובה, פעילת זכויות אדם ויוצרת סרטי תעודה, נחטפה והוצאה להורג ב-2009. היא הייתה הזוכה הראשונה בפרס על שמה של פוליטקובסקייה, שהוענק למגן על זכויות אדם באזור סכסוך. החקירה ברוסיה אמרה שנה לאחר שהוצאה להורג כי שני אחים איסלאמיסטיים רצחו אותה. אך דגימות DNA מוכיחות כי אחד מהם לא ביצע את הפשע.

 

אלכסיי דבוצ'נקו, שחקן פופולרי, הודיע כי הוא ויתר על שני פרסים שאמור היה לקבל מפוטין בגלל שהוא "התבייש". בבלוג שלו כתב דבוצ'נקו כי "נמאס לי מאנשי מדינת הצאר האלה". הוא נמצא מת בביתו בנובמבר 2014. החוקרים הרוסיים אמרו כי הרקע למותו היה פלילי, אך בהמשך סיפרו כי הוא חתך את ידו וחבט בראשו לאחר שהפריז בשתייה.

"מתבייש". דבוצ'נקו ()
"מתבייש". דבוצ'נקו
 

האוליגרך בוריס ברזובסקי נמצא ב-2013 תלוי בתא שירותים בביתו בריטניה, שם חי בגלות לאחר שנים שבהן תקף את פוטין. בחקירה לא הוכח שאכן מדובר בהתאבדות.

 

כיוון החקירה: בלי תומכי פוטין

בזמן שמנהיגי העולם גינו את הרצח של בוריס נמצוב, בכיר האופוזיציה ברוסיה שנורה למוות אמש ליד בניין הקרמלין במוסקבה, שוקל צוות החקירה כמה אפשרויות. אלא שהחוקרים לא ציינו את פעילותו הפוליטית הענפה של אחד מגדולי יריביו של פוטין כמניע אפשרי לרצח. שלא במפתיע, גם אפשרות שתומכיו של פוטין הם האחראים לרצח לא עלתה בדו"ח החקירה.

 

בוריס נמצוב. תקף את פוטין שעות לפני שנרצח (צילום: MCT) (צילום: MCT)
בוריס נמצוב. תקף את פוטין שעות לפני שנרצח(צילום: MCT)

 

שעות לפני מותו התראיין נמצוב לרדיו ותקף את המדיניות "המטורפת והתוקפנית" של נשיא רוסיה. ועדת החקירה ברוסיה מסרה כי בשלב זה היא מתמקדת בשלושה תרחישים:

1. האופוזיציה. הוועדה מסרה כי קיימת אפשרות שהרצח הוא "פרובוקציה שנועדה לערער את היציבות הפוליטית במדינה", ולכן "ייתכן שנמצוב הוא סוג של קורבן עבור אלה שרוצים להשיג את השאיפות הפוליטיות שלהם".

2. הקיצונות האיסלאמית. לפי ועדת החקירה, התיאוריה הזו נבדקת מכיוון שלחוקרים "יש עדויות שנמצוב קיבל איומים בנוגע להתבטאויותיו לאחר הטבח במערכת 'שארלי הבדו' בפריז". סיבות נוספות הן מוצאו היהודי של נמצוב, והעובדה שלפי העדויות המכונית שממנה נורה למוות הגיעה מאזור שמאוכלס ברובו על ידי מוסלמים. היום נמצאה המכונית נטושה בלב העיר.

3. הסכסוך האוקראיני."זה לא סוד שבקרב שני הצדדים המתעמתים יש אנשים קיצוניים מאוד, שלא כפופים לשום רשות". הוועדה לא ציינה את פעילותו הפוליטית של נמצוב נגד שלטונו של פוטין, שלטענת הנרצח "מושחת, נקמן ואכזרי".

 

המכונית החשודה במוסקבה    (צילום: רויטרס)

המכונית החשודה במוסקבה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"מכה לרוסיה כולה"

במהלך השבת הגיעו אלפי רוסים המומים לגשר שבו נורה למוות נמצוב ליד הקרמלין. הם הניחו זרי פרחים והדליקו נרות. הרצח, יומיים לפני הפגנת ענק שתוכננה, היכה בהלם את האופוזיציה. "אנו מפחדים לתמוך בתנועה שלנו. פעילי אופוזיציה מקבלים איומים כל יום ובוריס לא היה יוצא דופן. אבל הם לא יעצרו אותנו", אמר פעיל האופוזיציה מארק גלפרין. אף נציג של הקרמלין לא נראה במקום.

 

"במדינה שלנו יש דרישה לכעס. במדינה שלנו יש דרישה לשנאה. במדינה שלנו יש דרישה לתוקפנות", אמר אנטולי צ'ובאיס, ראש לשכתו של הנשיא המנוח בוריס ילצין. "אם רק לפני כמה ימים אנשים במוסקבה צעדו עם כרזות 'לרצוח את הגיס החמישי' והיום בוריס נמצוב נהרג - בוא נעצור ונחשוב מה יקרה מחר. כולנו חייבים להפסיק".

 

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

"זו לא רק מכה לאופוזיציה. זו מכה לחברה הרוסית כולה. אם ככה מענישים על דעות פוליטיות אז למדינה בפירוש אין עתיד", אמר סרגיי מיטרוחין, מראשי האופוזיציה. פעילי אופוזיציה אחרים סיפרו כי הדבר מסמן את שקיעתה של החברה הרוסית, ותיארו אווירה שבה פוטין דורש נאמנות מלאה ותומכיו עושים הכול כדי לרצות אותו.

 

"באווירת השנאה והאלימות של פוטין, ברוסיה ומחוצה לה, שפיכות הדמים היא דרישת הקדם כדי להפגין נאמנות, שאתה בצוות", אמר גארי קספרוב, אגדת השחמט הידוע כמתנגד נחרץ של פוטין. "זו לא השאלה אם פוטין נתן את ההוראה לרצוח את בוריס נמצוב. השאלה היא הדיקטטורה של פוטין. התעמולה שלו 24/7 על אויבי המדינה".

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

מארגני הפגנת הענק שתוכננה ליום ראשון החליטו לבטל אותה. במקום זאת, הסכימה עיריית מוסקבה לקיים צעדה, בהשתתפות של עד 50 אלף אנשים, לזכרו של נמצוב.

 

נמצוב נרצח כשהלך ברחוב עם אישה בסמוך לקרמלין. הוא נורה ארבע פעמים בגבו מרכב לבן שנמלט מהמקום. האישה, אזרחית אוקראינה, לא נפגעה.

 

נמצוב כיהן כסגן ראש הממשלה בתקופת שלטונו של הנשיא בוריס ילצין בסוף שנות ה-90 ונחשב אז לאחד המועמדים לרשת אותו. עם עלייתו של פוטין לשלטון בשנת 2000 הפך לאחד ממתנגדיו החריפים ביותר. הוא נהג לתקוף את חוסר היעילות של הממשלה, את השחיתות השלטונית, ולאחרונה גם את מדיניות הקרמלין בנושא אוקראינה.

 

בראיון בתחילת החודש אמר נמצוב כי אמו בת ה-86 חוששת שפוטין יהרוג אותו בשל פעילותו הפוליטית. כשנשאל אם הוא חושש השיב: "אם הייתי מפחד לא הייתי מוביל מפלגת אופוזיציה". פוטין גינה את הרצח ואמר כי ייתכן שמדובר ברוצח שכיר. הוא העלה את האפשרות שגורם כלשהו מנסה לחולל פרובוקציה כדי לערער את היציבות ברוסיה.


פורסם לראשונה 28/02/2015 23:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
עצרת מאולתרת בזירת הרצח
צילום: AP
מומלצים