משפחה שכזאת
"ארוחות משפחתיות מאוד מאחדות ומחממות את הלב. זה עוזר לשמור על קשר קבוע גם כאשר גרים רחוק," אומרת השחקנית שיר מורנו (והאחת הקטנה טלי). "אני והאחיות שלי אוהבות לבשל ולא מוותרות על ארוחות בבית"
למרות שהיא עסוקה מאוד בהמון פרויקטים מגניבים, מורנו מספרת שהיא מקפידה לאכול ארוחה עם המשפחה הקרובה לפחות פעמיים בשבוע ושגם את המשפחה של בן הזוג שלה הם לא מזניחים ודואגים להתארח גם אצלם לארוחות משפחתיות, בעיקר בשישי בערב או בשבת בצהריים. "ולפעמים אנחנו גם עושים מיקס של דודים וחברים, כי לא תמיד כולם פנויים להגיע באותו זמן."
החברים מרגישים נוח בארוחה המשפחתית?
"בטח. זה מרענן כשגם חברים באים, וזה כיף כש - כולם יושבים יחד מסביב לשולחן וכל אחד משתף בעולם שלו."
ומה קורה בארוחות אצל אבא שלך?
"הן מתקיימות בדרך כלל ביום שישי, בבית בעכו. ואם מתחשק לנו להתפנק, אז הולכים למסעדה שכולם אוהבים, זאת יכולה להיות מסעדת סושי, בשר, דגים פסטות. אנחנו אוהבים הכל.
"אבל זה ממש לא חשוב אם אוכלים בבית או בחוץ, ברגע שיושבים כל המשפחה ביחד סביב השולחן זה זמן מושלם. ארוחות משפחתיות או ארוחות עם חברים/ חברות או עם בני זוג הן דבר מאוד מהנה, כי אין כמו שילוב של אוכל טוב ואנשים אהובים".
האם אצלכם יש מקומות קבועים סביב השולחן?
"אם אנחנו אוכלים בבית של ההורים אז בטח. יש מקומות קבועים ואף אחד לא מחליף. אלה מקומות ידועים מראש. אנחנו גם לא נוהגים לקום מהשולחן באמצע הארוחה, או לפני שכולם מסיימים לאכול, אלא אם כן קמים להביא עוד קצת אוכל או שתייה. אנחנו אוהבים לאכול.
"בשבת, בעיקר, הכל הולך אצלנו עם חלה, שהיא אורחת הכבוד על השולחן והולכת עם כל הסלטים תוצרת בית. באמצע השבוע אני אוכלת ארוחות ערב משפחתיות עם החבר שלי, ואז אנחנו אוכלים די אותו הדבר כמעט כל יום, למרות שאני אוהבת להפתיע אותו ומדי פעם לגוון עם מאכלים שהוא אוהב.
"אנחנו גם מאוד אוהבים לצאת לאכול סושי או דגים. לפעמים אני הולכת לקנות דגים טריים ומכינה סביצ'ה בבית. עוד ארוחת ערב אהובה עלינו היא בסגנון ארוחת בוקר - חביתות, סלט מושקע ומגוון ממרחים."
מה המאכלים הכי אהובים בארוחות המשפחתיות אצלכם?
"הפלפלים הממולאים שלי, שכבר הפכו להיות מזוהים איתי והם גם המתכון שאני מכינה הכי טוב, וגם עוף עם תפוחי אדמה ובטטה. יש אצלנו גם צמחונים והם אוכלים טוב. דואגים להם."
ויש מישהו שמבשל ומישהו שמפנה?
"זה תלוי איפה הארוחה. הבית המארח - אם זה אבא שלי או האחיות שלי - דואג לרוב העניינים, אבל מבחינתנו זו לא בעיה, כי גם אני וגם האחיות שלי אוהבות לבשל אז לא מדובר מבחינתנו בתיק או בתורנות. למרות שאין אצלנו חלוקת תפקידים ברורה, תמיד יש מי שמתלבש על הכלים או על השולחן בסוף הארוחה. לי יש נטייה לשטוף כלים."
על מה אתם מדברים בארוחת הערב?
"אנחנו מעבירים חוויות על מה היה וקרה השבוע, וכמובן מדברים על החדשות המעניינות שקראנו בעיתון או ראינו בטלוויזיה."
סביב השולחן של משפחת מורנו המורחבת אין שימוש באמצעים טכנולוגיים לתיעוד האוכל: "מרוב שאנחנו מגיעים רעבים לארוחות, רק אחרי שאנחנו טורפים את האוכל ולא משאירים לו זכר אנחנו מצטערים שלא צילמנו. וחוץ מזה, כשאני חושבת על הארוחות שלנו אז אני מגלה שאנחנו פשוט לא נוגעים בטלפון. לא כי מישהו קבע חוק, אלא פשוט מפני שכל כך כיף לנו ביחד, ואנחנו מתרכזים באנשים ולא בגורמים חיצוניים. הדבר היחידי שיכול להיות פתוח בזמן הזה זה הרדיו, שמשמיע מוזיקה ולא חדשות."
מה תזכרי מהארוחות המשפחתיות?
"שזה כיף ומקרב ומחבק, ואני תמיד אומרת שצריך לעשות את זה יותר. אני ממש אוהבת את הרעש של הסכו"ם שמשתלט על כל הרעשים האחרים בזמן שכולם אוכלים ולא מפטפטים.
שתפי אותנו בזיכרון משמעותי מהילדות סביב שולחן ארוחת הערב.
"יש לי זיכרון מאוד מצחיק מארוחה משפחתית שהייתה לנו בעכו, כשפעם אחת יחסית מזמן אבא שלי החליט שבא לו לבשל ארוחה שלמה והרוב די התפקשש לו באמצע. אז עזבנו את כל הבלגן במטבח ונסענו למסעדה. זה היה מצחיק וכיף. בכלל, ארוחות משפחתיות מאוד מאחדות ומחממות את הלב. זה עוזר לשמור על הוויה, אהבה וקשר קבוע."
מה אומר צוות "חיים בריאים" של אסם?
אורלי פיינה, דיאטנית: נראה כי שיר והמשפחה המורחבת נהנים מאוד מארוחות המשפחתיות המהוות זמן של "יחד" משפחתי, זמן לשיחה טובה, לצחוק, לשיתוף בחוויות שחוו בתקופה האחרונה ולהנאה מהמתכונים והמאכלים שהוכנו. השורה מהשיר האומרת "אין כמו שילוב של אוכל טוב ואנשים אהובים" משקפת בעיניי את המהות של הארוחות המשפחתיות.
האוכל הוא הדלק ממנו הגוף שואב את האנרגיה והכוח, אבל אוכל הוא גם מקור להנאה. כשהוא טעים ואהוב, הוא מסב הנאה מרובה. בחירת אורח חיים בריא והרגלי תזונה נכונים חשובה לפחות כמו החלטות חשובות אחרות בחיים. שילוב הרגלי תזונה נכונה עם הרגלי אכילה של ארוחות משפחתיות באופן קבוע הוא מתכון טוב גם לבריאות. משמעות הדבר היא לבחור ברכיבי תזונה איכותיים, שיהפכו להיות אבני הבניין של הגוף וישפיעו על הבריאות הנפשית והפיזית.
ישראל אהרוני, שף: "יש לי נטיה לשטוף כלים," אומרת בלי למצמץ שיר מורנו, ואני שואל, "האם תינשאי לי"? כי אצלנו במשפחה, למשל, אין כנראה את הגן הזה, ולאף אחד אין את הנטייה הזו לשטוף כלים. אנחנו יותר בקטע של לאכול. ויש את השלב הזה בחיים שכבר יוצאים מבית ההורים לחיים עצמאיים אבל עדיין לא לחיי משפחה של ממש, מקסימום חיים בזוגיות, כמו במקרה של שיר, ואז העניין הזה של ארוחות משפחתיות, במובנן הקלאסי, מתקיימים בעיקר בסוף השבוע, אצל ההורים בדרך כלל.
לארוחות האלה יש בדרך כלל אופי טיפה יותר חגיגי, כי אז באים ה"אורחים" לארוחה (למרות שמדובר בבני משפחה) והמפגש של כל בני המשפחה שלא התראו כמעט במהלך השבוע הוא משמח והוא מפגש משפחתי במלוא מובן המילה, ואז הארוחות האלה הן "מאוד מאחדות, מחממות את הלב ועוזרות לשמור על קשר קבוע גם כשגרים רחוק," כמו שמציינת בצדק שיר.
בשלב מסוים נכנסות גם הארוחות המשפחתיות של "הצד השני," כלומר של משפחת בן/בת הזוג ואז צריך ללמוד ולהשתלב במשפחה החדשה, ושולחן האוכל הוא מגרש מצוין ללמוד את כללי המשחק החדשים ובמקרה טוב ומוצלח (קולינרית, כמובן) גם פותח הזדמנות להכיר מאכלים חדשים מבית בן/ בת הזוג.
כרמית חוטינר, יועצת משפחתית: לבני משפחת מורנו לא משנה אם האוכל הצליח או התפקשש, אם אוכלים בבית או במסעדה. ה"ביחד" המשפחתי הוא החשוב. ה"ביחד" הזה חזק ומגובש, פתוח לקבל חברים וכולם בו מרגישים נוח ומעשירים את החוויה. הרגשת הנוחות הזו גורמת לכך שכולם מרגישים חלק מהשמחה, בין אם הם מארחים או מתארחים, ונוטלים תפקיד בצורה ספונטנית.
בארוחה המשפחתית שלהם לא צריך חוקים כדי להתנתק מטלפונים. הזמן המשותף הוא זמן של כיף, החלפת חוויות והתרכזות באנשים סביב השולחן. נחמד לראות שהמרחק הוא לא גורם מרתיע עבור שיר ושהיא מצליחה, למרות היותה עסוקה, לאכול לפחות פעמיים בשבוע עם משפחתה בעכו וגם לא להזניח את משפחתו של בן זוגה.
לארוחת הערב המשפחתית יש חשיבות מכרעת בחיזוק הביטחון העצמי של הילדים ובסיוע למעבר לאכילה בריאה יותר. ברביעי משפחתי נחזור מוקדם יותר הביתה ונשב יחד לארוחת ערב משפחתית.