איראן: "נאום נתניהו מועיל לנו"
יועץ בכיר של הנשיא רוחאני צייץ כי השיח הלוחמני של ראש הממשלה מפלג בין המפלגות האמריקניות, אך גם בין וושינגטון לישראל. קרי: "מקווה שהנאום לא יהפוך למשחק פוטבול פוליטי". סקר בארה"ב: כמעט מחצית מהאמריקנים חושבים שאסור היה להזמין את נתניהו לנאום מבלי ליידע את אובמה
בנימין נתניהו בדרך לוושינגטון - ובטהרן מרוצים מכך. חמיד אבוטאלבי, יועצו הקרוב של נשיא איראן חסן רוחאני, צייץ בטוויטר כי נאומו של ראש הממשלה בקונגרס יועיל לאיראן. לדבריו, "'השיח הלוחמני' של נתניהו מגדיל את הפערים שבין הדמוקרטים לרפובליקנים, בין הקונגרס לממשל האמריקני וגם בין ארצות הברית למשטר הציוני". כך דיווחה סוכנות הידיעות הצרפתית שציטטה את הציוצים.
לדברי היועץ הבכיר, הנאום יגרום לפילוג גם בין ארה"ב ואירופה ובין תומכי המלחמה לאנשי השלום בעולם כולו ובישראל. היועץ ציטט גם את דבריה של היועצת לביטחון לאומי סוזן רייס שאמרה כי הנאום הרסני ליחסי ישראל-ארה"ב.
במקביל, שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף האשים את נתניהו כי הוא חותר תחת המשא ומתן בין איראן למעצמות במטרה להטות את תשומת הלב העולמית מהסכסוך הישראלי-פלסטיני. "זהו ניסיון לנצל משבר מפוברק כדי להסתיר מציאות של כיבוש, דיכוי ופגיעה אלימה בזכויות אדם", אמר זריף.
גם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי התייחס לעניין בראיון לרשת ABC. קרי אמר כי הוא מקווה שהנאום "לא יהפוך למשחק פוטבול פוליטי". מנגד, הוא הדגיש כי נתניהו מוזמן לנאום בארה"ב.
קרי עצמו עומד לצאת לשוויץ, ובדיוק בזמן נאום נתניהו בקונגרס הוא ינהל מו"מ עם שר החוץ האיראני זריף ומשלחתו בניסיון להגיע למסגרת להסכם גרעין. "המטרה היא למנוע מאיראן נשק גרעיני ועל זה אנחנו מסכימים עם ישראל", אמר. "ישראל בטוחה היום יותר בגלל הסכם הביניים שחתמנו עם איראן. לא נחתום על הסכם רע".
על איראן אמר קרי כי הוא לא יכול להבטיח שיושג הסכם בין המעצמות, אך הבהיר כי יבחן כל אפשרות דיפולמטית כדי למנוע מהלך צבאי. "אנו מקווים שהדיפלומטיה תעבוד. מגיע לנו ליהנות מהספק", אמר.
במקביל ספג נתניהו התקפה מכיוון הסנטורית היהודייה דיאן פיינסטיין. היא התייחסה לדבריו שלפיהם הוא מגיע לנאום בשם כל היהודים: "זוהי הצהרה שחצנית של נתניהו. הוא לא מדבר בשמי. בקהילה היהודית, כמו כל קהילה אחרת, יש השקפות עולם שונות. הנאום של נתניהו בקונגרס הוא צעד פוליטי. האם הוא יהיה צעד יעיל או, לא אני לא יודעת, אבל זה לא מועיל לתקוף את הנשיא שלנו. הוא הנשיא שלנו".
בתוך כך התפרסם סקר של רשת NBC והעיתון "וול סטריט ג'ורנל", וממנו עולה כי כמעט מחצית מהאמריקנים חושבים שאסור היה ליו"ר בית הנבחרים ביינר להזמין את נתניהו לנאום בקונגרס מבלי לידע את הנשיא ברק אובמה.
48 אחוז מבעלי זכות הצבעה אמרו שהם מאוכזבים מההזמנה למנהיג זר להופיע בקונגרס מבלי לקבל את הסכמת הנשיא לכך, ו-30 אחוז חושבים שזהו מהלך נכון. חמישית מהנשאלים הודו כי אינם מבינים מספיק בנושא.
הסקר בדק את ההתייחסות הכללית של האמריקנים לישראל, ותוצאותיו הצביעו על כך שהתמיכה נותרה גבוהה. ל-47 אחוז מהאמריקנים יש דעה חיובית על ישראל ורק ל-17 אחוז יש דעה שלילית. למרות הדיווחים בתקשורת בארה"ב על המתיחות בין ממשל אובמה למשרד ראש הממשלה נתניהו, כמעט מחצית האמריקנים כלל לא שמעו על הסכסוך, 33 אחוז שמעו קצת ואילו רק חמישית מהנשאלים נחשפו למחלוקת במלואה.