אישום: ישראלים הבריחו חומרי גלם ואמצעים ששימשו להתעצמות הצבאית של חמאס
הותר לפרסום: כתבי אישום חמורים הוגשו נגד שלושה ישראלים שהבריחו לרצועת עזה סחורה במיליוני שקלים ובכך סייעו לחמאס לשקם את כוחו. השלושה מואשמים בעבירות ביטחוניות של סיוע לאויב במלחמה, איסור מימון טרור ועבירות מס והלבנת הון. בחקירתם טענו כי רק רצו להתפרנס
כתב אישום חמור הוגש היום (שני) נגד שלושה ישראלים, אחד מהם תושב עוטף עזה, בגין הברחה לרצועת עזה של סחורה ששימשה לשיקום תשתית המנהרות והתעצמות חמאס לאחר מבצע "צוק איתן". בין השאר מדובר במתכות, מוטות ולוחות, ציוד חשמלי ואלקטרוני, ציוד תקשורת וחומרי גלם ותעשייה שונים שהועברו לרצועה. חוקרי ימ"ר נגב עצרו את השלושה - איש עסקים מהשרון ששמו אסור עדיין לפרסום, יורם אלון מתל אביב ומיכאל פרץ ממושב מבטחים שבמועצה האזורית אשכול. השלושה נעצרו לאחר שבמהלך חקירה סמויה עלה חשד כי הם יצרו קשר עם איש עסקים המקושר לחמאס. בחקירתם טענו כי רק רצו להתפרנס.
תעריף הסיוע לחמאס: 2,000 שקל למשלוח
אנשי העסקים הוזהרו על ידי משרד הביטחון כי תושב הרצועה שעמו הם בקשר קשור לארגון הטרור. למרות האזהרה השניים החלו לפעול מולו באמצעות חברות כיסוי במטרה לטשטש את העקבות אליהם. את התשתית העסקית הם בנו דרך בנקים שונים בגדה המערבית במטרה לשוות לסחורה חזות תמימה. הם הסליקו אותה במשלוחים אחרים שתכולתם מותרת למעבר. חברות הכיסוי העבירו את הסחורות לאיש הקשר העזתי, ומשם הן התגלגלו לידיהם של ארגוני הטרור.
הנאשם השלישי, מיכאל פרץ תושב המועצה האזורית אשכול שמתגורר במושב מבטחים בעוטף עזה, היווה את הפלטפורמה להעברת הסחורות. זה כמה שנים הוא בעל עסק להעברת סחורות לרצועה, והמשלוחים האסורים הוחבאו במחסנים שנשכרו לטובת העניין אצלו במשק. מכתב האישום עולה כי פרץ הוזהר במאי 2014 על ידי שב"כ כי הוא מספק סחורה לחמאס, והוזהר שלא לעבוד עם אוסאמה זוערוב. למרות זאת הוא המשיך לעבוד עם הפלסטיני ועל כל משלוח קיבל 2,000 שקל. במקרה אחר הוא קיבל 170 אלף שקל מדי חודש תמורת אספקת שירותי הובלת מכולות מנמל אשדוד למשק שלו בעוטף עזה.
פרץ, נשוי ואב לשתי בנות ולחייל המשרת ביחידה קרבית בצה"ל, מוכר גם באזור עוטף עזה כאיש עסקים בתחום החקלאות והבנייה. תושבים ביישוב הקטן שבו הוא מתגורר הדגישו היום כי לא היו לו שותפים ממבטחים. הבוקר התאספו במזכירות המושב נציגי היישוב ושוחחו על המקרה. חלקם יצאו להגנתו. "אני מקווה מאוד שמה שמייחסים לו איננו נכון", אמר אחד התושבים. "העברת סחורות לרצועה נעשית יום-יום, ומפרנסת משפחות רבות. יש דברים שמותר ויש דברים שלא, ואני מקווה שיגיעו לחקר האמת. אינני רוצה שהפרשה הזאת תכפיש מושב שלם שתושביו הם אנשים ערכיים".
יותר ממיליון שקל בעובר ושב
במהלך החקירה הופתעו בימ"ר מהפתיחות של החשודים, שהודו כי העבירו את הסחורות בשל בצע כסף. על פי האישום, הסחורות הגיעו מנמל אשדוד או ממחסני מתכות במרכז הארץ, אוחסנו אצל הנאשם השלישי ושם נפרקו, מוינו והועמסו מחדש, ואז נשלחו דרך מעבר כרם שלום.
החקירה החלה בתחילת ינואר 2015, אז נתפסה משאית חשודה בכרם שלום. על בסיס מידע של שב"כ החלה החקירה להתגלגל עד למעצרם של השלושה. אף שהם טענו בחקירתם כי רק רצו להתפרנס, ניכר שלא היו להם בעיות מזומנים. המשטרה, בשיתוף רשות המסים, הקפיאה את חלק מחשבונות הבנק שלהם, אחד מהם היה ביתרה של יותר ממיליון שקל בעובר ושב. כמו כן, המשטרה החרימה מכונית מרצדס בשווי של יותר ממיליון שקלים השייכת לאחד מבעלי מפעל המתכות. בחציון השני של 2014 הסתכמו הרווחים מהעברת הסחורות בכמה מיליוני שקלים.
בהודעה שפרסם שב"כ נכתב כי "בשבועות האחרונים נחשפה מערכת משומנת שהופעלה על ידי חמאס לרכש ולהברחה של אמצעים וחומרים ששימשו אותו להתעצמותו הצבאית בעזה". עוד נמסר משירות הביטחון הכללי כי "בחקירות הפרשה עלה, בין השאר, כי באמצעות תשתית זו רכש חמאס והכניס לרצועת עזה, דרך מעבר כרם שלום, אלפי טונות של חומרי גלם ואמצעים ששימשו אותו למתקנים צבאיים, להכנת מנהרות, למתקני אימונים ולתעשיית ייצור האמל"ח ברצועת עזה".
בחלק מהמקרים, כך לפי שב"כ, הועברו האמצעים שנרכשו מישראל ישירות למחנות אימונים של חמאס ולמתקניו. בסף הכול נחקרו 26 חשודים ישראלים ופלסטינים. בשירות הביטחון הכללי העריכו לפי אומדן חלקי ומינימלי כי חמאס רכש ברזל בסכום של כ-30 מיליון דולר. בעלי המחסנים והמובילים הישראלים קיבלו, כך לפי שב"כ, 1.5 מיליון שקל מדי חודש.
כמו כן, ארגון הטרור מעזה רכש ציוד תקשורת ומכשירי UPS, באמצעות אחד הסוחרים, בהיקף של 9-8 מיליון שקל בשנה, גנרטורים בסכום של 360 אלף שקל בחודש, ומכונות, ציוד חשמל וכבלי תקשורת ומצברים בסכומים של מאות אלפי שקלים בחודש.
בשב"כ הסבירו כי מעבר כרם שלום הוא המעבר היחיד בין ישראל לרצועת עזה להעברת סחורות ומוצרי צריכה לסוגיהם. "גורמי הטרור בעזה ובפרט חמאס זיהו את הפוטנציאל הקיים במעבר זה להכנסת אמצעים וחומרים הנחוצים להתעצמותם הצבאית", נכתב בהודעת שב"כ. "באמצעות סוחרים פלסטינים מורשים הם ביצעו רכש נרחב של חומרי גלם ואמצעים (ברזל ומוצריו, ציוד חשמלי ואלקטרוני, ציוד תקשורת וחומרי גלם ותעשייה שונים) לצורך שימוש בו גם במערכיהם הצבאיים.
"אספקת החומרים נעשתה על ידי ספקים ישראלים, ספקים מחו"ל או משטחי הרשות הפלסטינית ביהודה ושומרון. אחסונם בישראל והובלתם לרצועה נעשו בדרך כלל בניהולם של גורמים בישראל שידעו כי מדובר באמצעים שהכנסתם לרצועה מחייבת היתר מיוחד (שאותו הם לא קיבלו), או שידעו והעריכו כי הם מיועדים לגורמי טרור.
"בדרך זו נרכשו בישראל והוברחו לרצועת עזה, באופן שיטתי ולאורך זמן, כמויות גדולות של חומרים ואמצעים אשר מצאו את דרכם למערכים הצבאיים של חמאס: למנהרות ההתקפיות, למחנות ולמוצבים ולתעשיית ייצור אמצעי הלחימה. ככל שגברו הקשיים לבצע הברחות מאזור סיני, הפך נתיב זה למשמעותי יותר עבור חמאס".
תושבים במבטחים: לא להכפיש מושב שלם
חוקרי מע"מ באר שבע ברשות המסים סייעו אף הם לחקירה המורכבת. למע"מ הגיע מידע ממקורות שונים על ניסיונות הברחה במעבר כרם שלום. במהלך החקירה בדקו מהיכן הסחורה מגיעה לאזור המעבר וגילו כי חלק מהכספים שקיבלו הישראלים מהסוחר העזתי לא דווחו בכלל, ואילו על חלק מהרווחים הוציאו חשבוניות פיקטיביות.
היקף הרווחים שלא דווחו עומד על קרוב למיליון שקל, והעסקאות עצמן עמדו על מיליוני שקלים. החקירה נעשתה תוך שילוב זרועות של כמה יחידות ברשות ובהן מכס מעברים, מע"מ באר שבע, חקירות מע"מ באר שבע ומס הכנסה באר שבע. בחודשים האחרונים זוהתה מגמת גידול בניסיונות הברחה לעזה של חומרים דו-שימושיים כגון ברזל, אלקטרודות, דשן ועוד.
ממשרד הביטחון נמסר כי "אנשי הביטחון במעבר כרם שלום של רשות המעברים במשרד הביטחון היו שותפים מרכזיים לסיכול ניסיונות ההברחה יחד עם שב"כ והמשטרה, פעילות שהביאה בסופו של דבר להגשת כתבי האישום. רשות המעברים התריעה ופעלה במשך זמן ארוך נגד ניסיונות ההברחה.
"השינוי חל בחודשים האחרונים כאשר רשויות האכיפה הגבירו את הטיפול בתפיסות אלה. בשנת 2014 סיכלו הבודקים הביטחוניים במעבר כרם שלום 240 ניסיונות הברחה. בחודשים הראשונים של שנת 2015 סוכלו 40 ניסיונות הברחה נוספים. הבידוק במעבר מתבצע על פי הנחיות משטרת ישראל ושב"כ, וכולל בידוק קפדני מדוקדק של כל סחורה שנכנסת לרצועת עזה, תוך שימוש באמצעים טכנולוגיים מהמתקדמים ביותר בעולם".
ניצול חסר עכבות של הרצון הישראלי לסייע לשיקום הרצועה
פרשננו לענייני ביטחון, רון בן ישי, הוסיף כי במערכת הביטחון נחשבת הפרשה לאחת החמורות ביותר ב-15 השנים האחרונות. "לפי אומדנים של גורמים מוסמכים, היקף ההברחות הגיע לעשרות אלפי טונות של ציוד וחומרי גלם. ערכם הכספי נאמד במאות מיליוני דולרים במשך כשנה.
החמאס הוא שהקים את הרשת כתוצאה מחסימת מנהרות ההברחה שהיו ברשותו מתחת לציר פילדלפי. המשטר המצרי חסם את המנהרות, אך רשת ההברחות הגיעה לשיא פעילות אחרי מבצע צוק איתן, כשהמצרים הגבירו את קצב הריסת המנהרות וכדי למלא את הציוד והמנהרות שנהרסו בצוק איתן".
לדבריו, בין שאר הציוד שהבריחו היה גם כזה שבאמצעותו נחפרו מנהרות התקיפה לתוך שטח ישראל לפני מבצע צוק איתן וכמובן ציוד לייצור רקטות שהוברח בעיקר בתקופה האחרונה. "כך לדוגמה אחד הסוחרים המעורבים ברשת תיחזק את רשת הקשר הקווי והסלולרי של חמאס ותמורת זאת קיבל תשעה מיליון דולר לשנה. המימון בא ישירות מהחמאס וזו עובדה נוספת שחייבים לשים אליה לב.
"חמאס טען שאין לו יכולת לשלם משכורות לאנשי הממשל שלו העוסקים בתחומים אזרחיים, בשיקום ההריסות וברווחת האוכלוסייה שנפגעה קשות בצוק איתן, אולם כעת מתברר שיש לו והיו לו מאות מיליונים לשלם במזומן עבור ציוד שמשרת את המערך הצבאי. בנוסף לכך הוא משלם משכורות מלאות לכל אנשי הזרוע הצבאית.
"את רשת ההברחות ניהלה הנהגת הזרוע הצבאית של חמאס, בה מילא תפקיד מרכזי מרוואן עיסא והמח"טים של הגזרות השונות. הישראלים שהיו מעורבים ברשת נחלקים לשלוש קבוצות: אלה שהבריחו לחמאס את מבוקשו וידעו שהציוד מיועד לייצור אמצעי לחימה ומנהרות עבור הזרוע הצבאית של הארגון.
הקבוצה השנייה היא אזרחים ישראלים שידעו שהם עוברים על החוק אך לא ידעו שהסחורות שהם מבריחים לרצועה מיועדות לזרוע הצבאית של חמאס.
קבוצה שלישית היא של אנשים שסחרו בתום לב עם הרצועה אך לא ידעו שהקניינים שלהם הם חברות קש שמאחוריהן עומדת הזרוע הצבאית של חמאס
"מכל אלה עולה תמונה מאוד מדאיגה של פיקוח ישראלי שנכשל ושל ניצול חסר עכבות ומגבלות על ידי חמאס של הרצון הישראלי לסייע לשיקום הרצועה אחרי צוק איתן".