עומס בבתי החולים, המיון בשיבא קרס: "כמו קרב מרובה נפגעים"
גם אמש דיווחו בתי חולים ברחבי הארץ על עומסים משמעותיים בחדרי המיון. "אנו לא עומדים בעומס", אמר מנהל המרכז הרפואי שיבא, "בסופו של דבר הציבור משלם את המחיר". בברזילי בת 94 חיכתה ארבע שעות לבדיקה
מזג האוויר החם לא הוריד את העומס בחדרי המיון בבתי החולים, שממשיכים להתמודד עם גל פניות שמשווה תמונה של שדה קרב. "האחרים והרופאים נותנים את הנשמה ונופלים מהרגליים, אבל בסופו של דבר מי שנפגע הוא הציבור", אומר פרופ' זאב רוטשטיין, מנהל המרכז הרפואי שיבא, שחדר המיון שלו קרס אמש (יום א'). בבית החולים ברזילי באשקלון נרשמו 103 חולים על 18 מיטות בלבד.
עוד על המשבר במערכת הבריאות:
חופי פרוספר המתין עם אמו, דינה חפותה, במשך ארבע שעות בבית החולים ברזילי עד שהיא זכתה לבדיקה ראשונית. "היא אישה בת 94 ובמצב לא טוב, היא בקושי אכלה ושתתה בימים האחרונים וסבלה משיעול קשה, ופה חיכינו כל כך הרבה זמן", סיפר. "התחננתי לאחות שיכניסו אותה. אפילו לא שיטפלו בה, רק שיכניסו למיון, אבל אין מקום. יש פה כמויות אדירות של חולים, בית החולים עמוס בצורה מחרידה, אי אפשר לתאר את זה. המתנו בלובי של בית החולים, היא אישה עם דלקת ריאות, הדלת פה פתוחה ויש רוח פרצים".
עומס כבד מאוד נרשם בשיבא, שם ניתן היה אמבולנסים המתינו בתור כדי לפרוק את החולים, ושורת אלונקות עמדו בתור כדי להיכנס לחדר המיון. בשיבא קיבלו אישור לא לקלוט חולים חדשים במשך שעתיים, כדי שיוכלו להתמודד עם הלחץ הרב. "המיון מפוצץ מאוד, הוא לא מתאים מבחינת כוח האדם שיש בו, מבחינת הגודל שלו, והוא נכשל לטפל בצורה יעילה ונכונה בכמות האנשים הצובאים על דלתותיו", אומר רוטשטיין.
מנהל המרכז הרפואי הוסיף: "אנחנו לא עומדים בלחץ ובעומס מכל הבחינות. כל תורנות זה כמו קרב מרובה נפגעים. לדאבוני, כל העיניים נשואות לוושינגטון ולא למיון בשיבא. אני מניח שעד שלא תהיה ממשלה עם שר בריאות, התמונה לא תשתנה, וגם אז זה לא עניין של חודש או חודשיים".
נתוני משרד הבריאות מצביעים על תפוסה של 113 אחוז במחלקות הפנימיות. העומס במחלקות האשפוז גובר כל כך, החולים לא יכולים לעזוב את חדר המיון ונתקעים שם. כתוצאה מכך, נוצר פקק של חולים שממתינים במשך שעות ארוכות.
התפוסה בפנימיות בבית החולים הדסה עין כרם עמד על 197 אחוז, בהדסה הר הצופים על 172 אחוז, בהלל יפה על 154 אחוז, בבית החולים מאיר בכפר סבא 140 אחוז, בלניאדו על 150 ובזיו 127 אחוז. בברזילי שבאשקלון דיווחו על עומס גדול מאד – 103 חולים על 18 עמדות טיפול בלבד. אחוז התפוסה בחדר המיון בבית החולים סרוקה בבאר שבע עמד על 200 אחוז. חדרי מיון נוספים בארץ שסבלו מעומס רב אתמול בשעות הערב הם רמב"ם בחיפה שם הייתה תפוסה של 120 אחוז, הדסה בירושלים, הלל יפה בחדרה, המרכז הרפואי לגליל שבנהריה, וזיו בצפת.
"העומסים הם מגמה מתמשכת שתלך ותחריף. אנשים מגיעים יותר לחדרי המיון, אני לא יודע אם זה בגלל שמפנים אותם יותר מקופות החולים או שהם ישר מגיעים, אבל זו העובדה. למזג האוויר אין בהכרח קשר, יכול להיות שיש מחלה ויראלית שעוברת", אומר ד"ר ערן טל-אור, יו"ר האיגוד לרפואה דחופה ומנהל המיון בבית החולים פוריה.
גם בהלל יפה בחדרה עמוס מאוד. "יש לנו 70 מטופלים על 29 מיטות, וחלק מהחולים חיכו מעל לשעה וחצי רק לבדיקה ראשונית", מספרת האחות חן ימין. "היו אפילו כמה אנשים שלא רצו לחכות והחליטו פשוט ללכת אנחנו עושים את המקסימום, היינו רוצים שיוסיפו לנו תקנים ושיעזרו לנו. הייתי רוצה שלא יסתכלו רק על המספרים אלא גם על מי שעובד בשטח".
סורוקה: שש שעות כדי לראות רופא
אירית בת ה-40 ממיתר הגיעה לסורוקה בשעה אחת אחרי שהתעלפה בעבודה. רק בשעה שש נכנסה לרופא. "צריך שבן משפחה ילך ויצעק בדלפק. ראה אותי רופא רק אחרי שאימא שלי ממש התעקשה", היא מספרת. "עצוב להיות מהצד הזה של המתרס. עסוקים פה בכיבוי שריפות בלבד. זה הולך לפי מי שצועק יותר. מצד אחד זה מפריע אבל מצד שני רק ככה מקבלים טיפול. אי אפשר להיות פה לבד, כי מי שלבד לא יקבל את הטיפול".
לאירית אין טענות לצוות הרפואי, אלא למחסור בתקנים. "החולים מסכנים והצוות מסכן. במרכז סוגרים
חדרי מיון ומפנים למקומות אחרים, אבל פה אי אפשר לעשות את זה", היא אומרת. "אין פרופורציה בין האוכלוסיה לבין התקנים של הרופאים והאחיות. אין פה סדר. כמה שבית החולים יהיה מקצועי וטוב כשיש עומס זה בא על חשבון המקצועיות".
הילה הגיעה למיון עם בנה בן השלוש. "זו קטסטרופה, את נכנסת ומרגישה שאת בעולם שלישי. בקבלה אמרו שיש המתנה של 6 עד 8 שעות כדי לראות רופא", אמרה. "מסכנים המטופלים ומסכנים הרופאים. "אני חושבת שיש פה רופאים מאוד מקצועיים, אבל לא ככה נותנים שירות לאנשים. יש לי עוד ילדים ואני רגילה לזה ומתארגנת בהתאם להמתנה, אבל זה לא צריך להיות ככה".
"יש חוסר חמור בעובדים, רופאים ואחיות. זה גורר זמני המתנה ארוכים מאוד. העומס בדרום כבד מאוד", אמרה נ' שהגיעה לבית החולים ללוות את אמה. "אנחנו פה כבר כמה שעות ועוד לא ראינו רופא. הצוות הרפואי מנסה לטפל בכולם ולא מספיק. המדינה שלנו לא עושה מספיק לתת לנו את שירותי הרפואה שאנחנו זקוקים וראויים להם".