שתף קטע נבחר

 

שביתת פתע בתחבורה הציבורית שיבשה את הבוקר: "איך אגיע לעבודה? זו שערורייה"

קווי אגד תעבורה הושבתו באשדוד, נתניה, מבשרת ציון, אופקים וביישובים נוספים. אלפי ישראלים שהיו אמורים להגיע לעבודה או ללימודים מצאו את עצמם תקועים. "פספתי מבחן בספרות", סיפר תלמיד כיתה י"ב מנתניה

בוקר רע לנוסעים בתחבורה הציבורית המקרטעת ממילא בישראל: שירות האוטובוסים של אגד תעבורה הופסק באשדוד, נתניה, מבשרת ציון, גבעת זאב, מעלה אדומים, נתיבות, אופקים, עוטף עזה וקווי השירות בין אשקלון לבאר שבע. השירות באשקלון, בשדרות ובקריית גת פועל חלקית ויש שיבושים קשים בשירות.

 

נתקעתם בלי אוטובוס הבוקר? צרו קשר עם מערכת ynet באימייל האדום בצירוף טלפון

 

הנוסעים מיואשים בתחנות    (צילום: אלי מנדלבאום, עידו ארז, בראל אפריים)

הנוסעים מיואשים בתחנות    (צילום: אלי מנדלבאום, עידו ארז, בראל אפריים)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

תחנה מרכזית נתניה הבוקר (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
תחנה מרכזית נתניה הבוקר(צילום: עידו ארז)
  

מחכים בתחנה באשדוד  (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
מחכים בתחנה באשדוד (צילום: אבי רוקח)

הנוסעים נפגעו, גם באשדוד  (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
הנוסעים נפגעו, גם באשדוד (צילום: אבי רוקח)

אשדוד: הפגנת עובדי אגד תעבורה  ()
אשדוד: הפגנת עובדי אגד תעבורה
 

התחנה המרכזית בבאר שבע, הבוקר (צילום: בראל אפרים ) (צילום: בראל אפרים )
התחנה המרכזית בבאר שבע, הבוקר(צילום: בראל אפרים )

 (צילום: בראל אפרים ) (צילום: בראל אפרים )
(צילום: בראל אפרים )

 (צילום: בראל אפרים ) (צילום: בראל אפרים )
(צילום: בראל אפרים )

עינת ממעלה אדומים סיפרה ל-ynet: "לא הייתה לי שום דרך מלבד להוציא הון כסף על מונית כדי להגיע למקום עבודתי בירושלים. גם הילדים שלי שלומדים בחטיבה ובתיכון במעלה אדומים לא יכולים להגיע לבית הספר ונאלצתי להשאיר להם כסף עבור מוניות. זו שערוריה שאין כדוגמתה. מונופול שעושה פשוט מה שהוא רוצה ומשתק עיר שלמה". גם תושבי אלעד ונתניה דיווחו על תחנות מלאות נוסעים שנותרו ללא תחבורה.

 

"לפחות שהיו מודיעים מראש"

עינת הוסיפה: "השביתה תפסה אותנו בהפתעה. אני נוסעת מדי יום לעבודה באוטובוס לגבעת שאול ב-05:45. הגעתי לתחנת האוטובוס אבל היה שם בלגן, לא היה אוטובוס גם ב-05:30. אף אף אחד לא הודיע שום דבר, במוקד העירייה של מעלה אדומים אף אחד לא ענה וכך גם במוקד של אגד תעבורה".

 

לדבריה, אתמול הודיעו שכחלק מהשביתה אפשר יהיה לנסוע ללא תשלום, "אבל אף אחד לא אמר שהאוטובוסים לא יעבדו. לא הייתה לנו ברירה אלא להתחלק במונית לגבעת שאול". כיוון שאגד תעבורה היא החברה שבה נעזרים גם התלמידים והמורים בדרכם למוסדות החינוך, ילדיה של עינת סיפרו שרבים מהמורים לא הגיעו ללמד. "רבע מהמורים לא הגיעו לבית ספר כי אין להם איך להגיע. מי שאין לו רכב לא יכול להיכנס למעלה אדומים או לצאת ממנה או לנוע בתוכה. זו קטסטורופה. לפחות שהיו היו מודיעים מראש והיינו נערכים. כבר הוצאנו 100 שקל על מוניות, אני לא יודעת איך נגיע הביתה חזרה".

 

מורדי עבד במשמרת לילה כמדריך בהוסטל במבשרת ציון. "אני יוצא לתחנה ופתאום אני רואה את כל הדיירים שלי ששלחתי מוקדם יותר עדיין עומדים ומחכים. אני אומר להם: 'הגעתם בזמן לתחנה?' והם אומרים לי: 'כן, אנחנו פה כבר חצי שעה ולא מגיע אוטובוס'". הוא מספר שהשביתה הפתיעה אותם: "כולם היו ממש עצבניים ולא הבינו, כי בכל האפליקציות של האוטובוסים היה כתוב שתיכף מגיע האוטובוס. ככה זה המשיך והמשיך ובאיזשהו שלב שלחתי את הדיירים חזרה לדירה, אמרתי להם שאין להם מה לחכות פה ואני הסתדרתי בסוף עם טרמפ והגעתי לירושלים"

 

אוראל בנגיאן (18), תלמיד כיתה י"ב המתגורר בנתניה, אמור היה לגשת למבחן בספרות: "אני גר במרכז העיר, הייתי צריך להגיע לדרום העיר לבית הספר. מ-07:00 בבוקר חיכיתי לאוטובוסים ובגלל השביתה הם לא עצרו. רק עכשיו הגעתי, ב-08:30".

פספס בחינה. אוראל בנגיאן  (צילום: אוראל בנגיאן) (צילום: אוראל בנגיאן)
פספס בחינה. אוראל בנגיאן (צילום: אוראל בנגיאן)
 

הוא סיפר כי המורים הבינו את האיחור בגלל השביתה, "ייתנו לי מועד ב'. היו הרבה ילדים מבתי ספר שונים שהיו צריכים את האוטובוס הזה. גם הם איחרו. זה לא בסדר שעושים שביתה ולא מודיעים", קבל. 

 

נאלצה לקחת יום חופש

איילה פייב ממעלה אדומים נאלצה לקחת יום חופש בלתי מתוכנן בגלל שביתת הפתע של אגד תעבורה. "אני עובדת בירושלים ויוצאת מדי בוקר בקו 174. הבוקר התברר לו שאין אוטובוסים. העיכוב הפך ליום חופש שלם. אם הייתי יודעת בשעה שבע בבוקר שלא יהיו אוטובוסים הייתי מארגנת פתרון אחר, כמו נסיעה עם עוד מישהו. נסיעה במונית לעבודה עולה 100 שקל לכל כיוון, בסך הכול 200 שקל ליום, סכום נסיעות לחודש שלם, וזה מאוד לא משתלם".

 

עוד סיפרה: "בעלי שמע אתמול בערב על שביתת אגד תעבורה בדרום, אבל אף אחד לא אמר דבר על מעלה אדומים, אז בשבילנו השביתה הזו הייתה בהפתעה. כשהתקשרתי לחברת האוטובוסים לא היה מענה, פשוט אמרו שיש שביתה, ובמוקד הארצי של התחבורה הציבורית לא ידעו דבר על השביתה".

 

ענבר, בת 22 שעובדת באזור התעשייה באשדוד ונוסעת לעבודה בקו 10, סיפרה על הבוקר הלא נעים שעבר עליה. "יצאתי מהבית וראיתי מלא אנשים ממתינים בתחנות ההסעה", אמרה. "צלצלתי מהר לאחותי שתבוא לאסוף אותי עם המכונית כי לא רציתי לאחר לעבודה. המון עובדים איחרו לעבודה, והכל נדחה. זה ממש לא בסדר. אם היו מודיעים לפני אז הציבור היה יכול להסתדר, אבל ככה בהפתעה זה משבשב את כל יום".

 

"בטוחה שנהגי מוניות מנצלים את המצב"

גם ליזה קשרוב, בת 47 שעובדת בחנות במרכז העיר ונוסעת בקו 18, המתינה חצי שעה בתחנת ההסעה. "המזל שלי הוא שהילדים שלי הולכים ברגל לבית הספר, אבל אני נוסעת באוטובוס", סיפרה. "איך אני אמורה להגיע לעבודה? לא יודעת. אם אקח מונית זה יעלה לי בערך 30 שקל. עדיף לקחת יום חופש במצב הזה. אני לא מבינה מה קרה, אף אחד לא מסביר, פתאום ככה זה נופל עלינו. היו לי תוכניות לנסוע עם הילדים לעיר אחר הצהריים ולעשות כמה סידורים, אבל כנראה שאבטל את הכל. בלתי אפשרי להסתדר ככה, ואני בטוחה שהמוניות מנצלות את המצב ומעלות מחירים. זאת חוצפה".

נוסעים ממתינים בנתניה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
נוסעים ממתינים בנתניה(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

מחאה בנתניה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
מחאה בנתניה(צילום: עידו ארז)
 

בבאר שבע דווחו חיילים על קשיים להגיע לבסיסים: "זו הדרך היחידה להגיע, האוטובוסים בכל מקרה על הפנים. הקו שלנו, 30 ו-130 מגיע פעם בכמה זמן. עכשיו אנשים רבים ומכים בכניסה לאוטובוס, זורקים כומתות. השירות על הפנים", אמר חייל שהיה אמור להגיע לבסיס צאלים. "אנחנו לא יודעים מה לעשות. זה הקו היחיד שלנו".  

 

השביתה שהתהפכה על העובדים

העובדים מוחים במסגרת מאבק על ניסוח הסכם קיבוצי חדש והם תכננו להפעיל היום את הקווים ולא לגבות תשלום. בהנהלה אומרים כי העובדים הגישו רשימות עם יותר מ-60 דרישות ובחרו לצאת מחדר המשא ומתן במטרה להפעיל לחץ על ההנהלה.

 

יאיר סבג, יו"ר ועד העובדים של אגד תעבורה בבאר שבע, סיפר: "ההנהלה מתייחסת אלינו כמספרים. אתה לא בן אדם שנותן להם את הרווחים". הנהגים לדבריהם מרוויחים שכר שעומד על 32.60 שקל ברוטו לשעה, והמשכורת החודשית מגיעה לכ-6,063 ברוטו. "תורידו מסים, ונשארים בין 5,000 ל-5,500 נטו".

 

חליל נסאסרה, אב לעשרה: "אין לי פרנסה אחרת. שבעה מהילדים שלי הולכים לבית הספר ובלתי אפשרי להתפרנס מסכומים כאלה. אני מתבייש להסתכל להם בעיניים לפעמים".

 

לודה גופין מכוח לעובדים, רכזת דרום, אמרה: "הנהגים מנסים לשפר את הזכויות שלהם. הם מרוויחים מעט מאוד עבור הרבה מאוד שעות עבודה. הם צריכים להיות גם קופאים, גם לתת  שירות לנוסעים ולהיות ערים לדרך. כל זה ללא ביטחון תעסוקתי. אם ההנהלה תפסיד במרכז הנהגים ימצאו עצמם ללא עבודה". עוד הדגישה: "ההנהלה מסרבת להכיר בדרישות הלגיטימיות של העובדים. לכל אחד מגיע להשתכר בכבוד ולהיות מתוגמל עבור העבודה הקשה שלו". 

 

ההנהלה מצדה שלחה מכתב לכל הנהגים ובו כתבה כי לא תקבל עבודה חלקית. ההנהלה איימה כי עובדים שלא יתייצבו ליום מלא, לא יקבלו שכר ויישלחו לביתם: "לטעמנו, הקריאה לעובדים שלא לגבות תשלום מנוסעים אינה חוקית ואינה שונה מקריאה לקופאי לאפשר לקונים לצאת מהסופר מבלי לשלם עבור המצרכים שלקחו", אמרו בחברה.

 

מנכ"ל אגד תעבורה גדעון מזרחי אמר כי "ועד העובדים הלך צעד אחד רחוק מדי ובמקום להיאבק על תנאי השכר הוא פוגע בנוסעים. אני קורא לנהגים להפסיק את העיצומים המיותרים האלו ולחזור להידברות. אני מקווה שהוועד יגלה אחריות ויורה לנהגים לחזור לעבודה הסדירה ולעמוד בהתחייבויות שלנו כלפי הציבור שרוצה להגיע לעבודה וללימודים".

 

אסף בונדי, רכז מטה דרום בארגון כוח לעובדים אמר כי הצעד שבו נקטה ההנהלה מהווה השבתת מגן וכי ההשבתה צפויה להקיף את כל קווי החברה, למעט פעילות חלקית באשקלון. "מצער שהנהלה החברה בחרה לפגוע בשירות לציבור במקום להתקדם במשא ומתן ולשפר את שכר הנהגים, וחמור לא פחות להסב עגמת נפש לציבור על-ידי ההודעה הפתאומית על הפסקת הפעילות. אנו קוראים להנהלה לפתור את חילוקי הדעות ביננו בדיאלוג ישיר ולא בתקיפת הציבור ובהטלת אשמה על הנהגים".

 

בתחנה המרכזית בנתניה התקבצו כ-20 נהגי אגד תעבורה והניפו שלטים עם הכיתוב: "מינימום 40 שקל לשעה"; "אם אין תנאים חסרים נהגים"; "יש עומסים, הנוסעים נפגעים". הנהגים סיפרו כי התכוונו לעבוד ולעשות "שביתת קופות", אך ההנהלה הקדימה אותם והביאה נהגי אגד מהמוסך שהפעילו את האוטובוסים.

 

יו"ר ועד נהגי נתניה, דוד שורק, אמר: "בתחנת נתניה יש 85 נהגים ואנחנו עובדים בקווים ברחבי העיר. הנהגים היום מקבלים 32 שקל לשעה ברוטו ואנחנו דורשים להעלות את שכרנו ל-40 שקל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
השביתה בנתניה
צילום: עידו ארז
ועד אגד תעבורה מפגין באשדוד
מומלצים