שתף קטע נבחר

 

"בחירות חופשיות": אסור לסמס ביום הבוחר

במרכז אסיה שוכנת מדינה שטוענת כי הבחירות בה "שקופות", אך במקביל חוסמת שירותי הודעות טקסט לאזרחיה כדי "לשמור על הביטחון הלאומי"

חסימת שירות הודעות טקסט, ניפוי מועמדים מהאופוזיציה, השתלטות על מושבי הפרלמנט - טג'יקיסטן, מדינה פוסט-סובייטית בת 24 שנים, מנסה לשווק את מערכת הבחירות בה כהוגנת ושקופה, אך בפועל זה רחוק מאוד מכך.

 

עוד חדשות בעולם :

צפו: שרד התקף אפילפטי בגובה 12,000 רגל

לא אקססורי: צבעה את החתול בוורוד, והוא מת

חוזר לטרקטור: הנשיא העני בעולם פורש

 

"המפלגה הדמוקרטית של העם" (PDPT), מפלגת השלטון בטג'יקיסטן, ניצחה בבחירות שנערכו אתמול עם 65.2 אחוזים מהקולות. "הבחירות היו חופשיות, דמוקרטיות ובהתאם לחוק בטג'יקיסטן", הודיעה היום (יום ב') ועדת הבחירות במדינה.

 (צילום: Goggle Maps) (צילום: Goggle Maps)
(צילום: Goggle Maps)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

עם זאת, רבים באופוזיציה טוענים כי הבחירות פחות חופשיות מהאופן שבו מציגים אותן. שמונה מפלגות ו-285 מועמדים התחרו על הקולות, אולם בפרלמנט הקודם היו למפלגת השלטון, שבראשותה עומד הנשיא אמומלי רחמון (62), 55 מושבים מתוך 63.

 

מערכות בחירות בטג'יקיסטן מעולם לא הוגדרו חופשיות והוגנות על ידי משקיפים בינלאומיים. השנה נשמעו תלונות מצד אזרחים שאיבדו את היכולת לתקשר באמצעות הודעות טקסט במהלך יום הבחירות. נציג מטעם מפעילה סלולרית מרכזית במדינה אישר לסוכנות הצרפתית כי רשות התקשורת הממשלתית ביקשה ממפעילים לבטל את האפשרות לשלוח ולקבל הודעות טקסט בטענה של "ביטחון לאומי".

הנשיא אמומלי רחמון  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הנשיא אמומלי רחמון (צילום: EPA)
 

מוהידין כבירי, מנהיג מפלגת האופוזיציה הגדולה, "מפלגת הרנסאנס האיסלאמי" (IRPT), אמר לסוכנות הצרפתית כי "לחץ אטומי" הופעל על מועמדיו, ושיותר ממחציתם לא הורשו להיכלל ברשימות לבחירות הפרלמנטריות. ל-IRPT היו שני מושבים בלבד בפרלמנט היוצא, וכבירי אמר לעיתונאים אתמול כי המפלגה תיוצג "בוודאות" בפרלמנט הבא.

 

רחמטילו זוירוב, יו"ר המפלגה הסוציאל-דמוקרטית, שבפרלמנט הקודם לא הייתה מיוצגת כלל, אמר כי לאנשיו "אין ציפיות" לבחירות שקופות, ולדבריו הוא הגיב ב"אפתיה גמורה" למערכת הבחירות.

 

בנוסף ל-3,000 תחנות ההצבעה במדינה, שלוש נוספות נפתחו במשרדי השגרירות והקונסוליה של טג'יקיסטן ברוסיה, שם מתגוררים יותר ממיליון טג'יקים מהגרי עבודה. לפי הבנק העולמי, טג'יקיסטן נמצאת במקום הראשון ברשימת

המדינות הנתמכות בתשלום זר. רוב כספה מגיע ממהגרי עבודה שיצאו ממנה למדינות אחרות והוא מסתכם בכמחצית מהתמ"ג.

 

עם זאת, באחרונה חוזרים מהגרים רבים הביתה בעקבות היחלשות המטבע הרוסי. טג'יקיסטן חולקת גבול בן 1,344 קילומטרים עם אפגניסטן, וחוותה מלחמת אזרחים מרה בין השנים 1992 ל-1997. בשטחה יושב בסיס רוסי.

 

הנשיא רחמון הרחיב את שליטתו בת שני העשורים על המדינה לאחר ניצחון נוסף ב-2013 במרוץ לנשיאות, שהארגון לשיתוף פעולה ביטחוני באירופה כינה "בחירות בלי בחירה אמיתית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים