בריטניה: חשמל ייוצר על-ידי הגאות והשפל בים
טורבינות לייצור חשמל יופעלו על-ידי המים שייזרמו דרכן בגאות ובשפל בחופי ווילס. המטרה: לספק עד 2022 8% מתצרוכת החשמל בבריטניה כולה
בבריטניה יצאה השבוע לדרך תוכנית ליצירת חשמל מתחנת כוח, שתופעל בכוח המים בגאות ובשפל בלגונות שיוקמו בווילס. אחת הלגונות, בין קרדיף לניופורט, תכלול 90 טורבינות שיונחו בשובר גלים, שהיקפו 22 ק"מ. הטורבינות בתחנות, שאחת מהן תיבנה בסוונסי, אמורות לספק חשמל ל-1.5 מיליון בתים בתקופה של 120 שנים. כך דיווחו כלי תקשורת בבריטניה.
על-פי החברה, הטורבינות בלגנות אמורות לספק 8% מתצרוכת החשמל של בריטניה כולה, בתהליך ייצור אנרגיה שאינו מזהם. אבל ההשקעה ביצירת המקומות תהיה גבוהה מאוד ותגיע ל-30 מיליארד ליש"ט. על-פי ההערכות תחנות הכוח בחופים יחלו לפעול ולספק חשמל בשנת 2022.
צפו בהדמיה, איך הלגונה פועלת:
מארק שורוק, המנהל הכללי של החברה שתקים ותפעיל את תחנות הכוח שייצרו חשמל מכוח המים בים, אמר: "מבנה הלגונה והגאות והשפל נותנים לבריטניה הזדמנות לייצר חשמל מהגאות המדהימה שלנו, בעלות נמוכה בהשוואה לייצור אנרגיה בדלק או בכור גרעיני". הוא הוסיף כי בבריטניה "יש את התנאים הטובים ביותר של גאות ושפל באירופה ובמקום השני בעולם כולו".
הוא אמר כי יש עוד דרך ארוכה עד להפעלת תחנות הכוח, שיופעלו על-ידי כוח המים: "עלינו להכין סקרים על ההשפעה על הסביבה ואמצעים שעלינו לנקוט, אבל אנחנו נעבוד ביחד עם כל הגופים השומרים על הטבע כדי להבין ולמזער את הפגיעה בסביבה".
על-פי ה-BBC החברה תקבל ממשלת בריטניה 168 ליש"ט עבור כל מגה וואט חשמל בסוונסי ו-90-95 ליש"ט בקרדיף. עבור תחנת כוח גרעינית התשלום הוא 92.5 ליש"ט. היתרונות של הלגונה הם שהיא יותר בטוחה וגם היא צפויה לספק חשמל במשך 120 שנה - פרק זמן ארוך בהרבה משל תחנות כוח המונעות באנרגיה גרעינית או בדלקים.
אז איך תחנת הכוח פועלת? הלגונה פועלת במעגל סגור והיא אוגרת את המים. כשהגאות מתחילה השערים נסגרים והמים נשארים מחוץ ללגונה. כשהגאות בשיאה השערים נפתחים ואז המים זורמים במהירות לתוך הלגונה ומפעילים את הטורבינות שמייצרות את החשמל. כשגובה המים מתחיל לרדת בשפל השערים נסגרים והמים נשארים כלואים בתוך הלגונה.
בשיא השפל נפתחים שוב השערים והמים שנאגרו בתוך הלגונה יוצאים החוצה כשהם מפעילים את הטורבינות המייצרות חשמל. המערכת אמורה לעבוד במשך 14 שעות ביממה.