שתף קטע נבחר
 

הוכפל מספר העובדים הפלסטינים בישראל

מנתוני בנק ישראל עולה כי מספרם של העובדים הפלסטינים במשק הישראלי הוכפל בשנים 2010-2014, ומוערך כעת בכ-92 אלף. כשליש מהם עבדו ללא היתר, ומחציתם עבדו בענף הבנייה. השכר: 3,500 שקל בחודש לעובדים בעלי היתר, לעומת 2,700 למי שאינו מחזיק בהיתר

מספרם של העובדים הפלסטינים במשק הישראלי הוכפל בשנים 2010-2014. כך מדווח היום (ג') בנק ישראל בפרק מהדו"ח השנתי שלו, שיפורסם בקרוב.

 

לכתבות נוספות בערוץ קריירה

 

מספרם של העובדים הפלסטינים בישראל הוערך כעת בכ-92 אלף, כשני שליש מהם (59 אלף) עובדים בהיתר. נתונים אלה מבוססים על הערכות של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ברשות הפלסטינית ונתונים של רשות המסים הישראלית.

תעסוקה ושכר של הפלסטינים המועסקים בכלכלה הישראלית (נתוני בנק ישראל) (נתוני בנק ישראל) (נתוני בנק ישראל)
תעסוקה ושכר של הפלסטינים המועסקים בכלכלה הישראלית (נתוני בנק ישראל)(נתוני בנק ישראל)
 

הגידול במספר העובדים הפלסטינים בישראל, נובע הן מהשקט ביחסי ביהודה ושומרון בשנים האחרונות והן מהגידול בביקוש לעובדים הפלסטינים בענפי החקלאות והבנייה בישראל. גידול זה נובע מהגבלות שונות שהטילה ממשלת ישראל בשני האחרונות על יבוא עובדים זרים, מתוך רצון ליישר קו עם מדיניות בינלאומית בנושא.

 

כתוצאה מהגידול בביקוש לעובדים פלסטינים הגדילה הממשלה את כמות היתרים שהיא מעניקה, כאשר ומדיניות זו, יחד עם השקט הביטחוני בגדה, הביאו ליציבות בנגישות של הפלסטינים למקומות עבודה. בבנק ישראל מציינים כי יציבות זו תרמה ליעילות ולוודאות בענפי החקלאות והבנייה וביטל את אחד היתרונות שהיו לעובדים זרים על פני פלסטינים בשנים האחרונות.

 

לא מודעים לזכויותיהם

נכון לשנת 2013, 48% מהעובדים הפלסטינים היו מועסקים בענף הבינוי. שכרם הממוצע של העובדים בהיתר עמד על 3,500 שקל בחודש, בעוד ששכרם המוערך של העובדים ללא היתר עמד על 2,700 שקל בחודש בממוצע. 

48% מהפלסטינים - בענף הבניין (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
48% מהפלסטינים - בענף הבניין(צילום: shutterstock)
 

בבנק ישראל מציינים כי עיקר הגידול בהיקף המועסקים בענף הבינוי בשנתיים האחרונות נובע מהעסקת פלסטינים, חלקם בהיתר וחלקם שלא בהיתר. "הגידול בתעסוקת הפלסטינים בענף, מקטין את התמריץ להשקעה בהון, בשיפורים טכנולוגיים ובהכשרת כוח אדם", מציינים בבנק. "במידה שגידול זה לא יהיה מלווה בגידול בפעילות הענף התעסוקה והשכר של עובדים ישראלים בענף עלולה להיפגע".

 

השכר המוצע הנמוך של פלסטינאים נרשם על אף שעל פי החוק, הם זכאים ליהנות מתנאי עבודה זהים לאלו של עובד ישראלי, בהתאם לחוקי העבודה בישראל וההסכמים הקיבוציים בענף. עם זאת בבנק ישראל מציינים, כי בשל המודעות הנמוכה של פלסטינים לזכויותיהם והגישה המוגבלת שלהם לסיוע משפטי, רבים מהם אינם מועסקים עם חוזה מסודר ואינם מקבלים את הזכויות שלהן הם זכאים.

 

תופעה נוספת שפוגעת ביכולתם של פלסטינאים למצות את זכויותיהם במקום העבודה הישראלי היא העובדה שהיתרי עבודה מונפקים בהתאם לבקשתו של המעסיק ועבור עובד מסוים. כלומר, על פי החלטתו יכול מעסיק ישראלי לבטל את היתר העבודה של פלסטינאי אחד ולבקש היתר עבור פלסטינאי אחר. מצב זה מעמיד את המעסיק הישראלי בעמדת כוח לא סבירה מול העובד, באופן שעשוי להרתיע אותו מלנסות למצות את זכויותיו.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו (צילום: AP) (צילום: AP)
ראש הממשלה בנימין נתניהו(צילום: AP)

לטענת בנק ישראל, יש גם עובדים פלסטינים רבים המשלמים דמי תיווך למעסיק תמורת היתר העבודה. למרות כל זאת, העבודה בישראל עדיין משתלמת: ב-2013 עמד השכר היומי הממוצע של עובד עם היתר בישראל על 186 שקל, שכרו הממוצע של עובד בלי היתר עמד על 158 שקל ושכרו הממוצע של עובד בשטחי הרשות עמד על 87 שקל בלבד ליום.

 

פערים עצומים לעומת ישראלים

עוד עולה מהמחקר של בנק ישראל, כי הפערים בשכר בין ישראלים לפלסטינים באותו מקום עבודה הם עצומים. בשנת 2012 הרוויחו פלסטינים בעלי 7 שנות ותק במקום העבודה ממוצע של 4,200 שקל ברוטו בחודש. באותה שנה הרוויחו ישראלים בעלי כמות זהה של שנות ותק שהועסקו במקומות עבודה שמעסיקים פלסטינים 10.9 אלף שקל בחודש. 

 

הפער, בשיעור של יותר מ-100%, משפיע גם על שכרם של הישראלים שנוטה להיות נמוך יותר משכרם של ישראלים שעובדים בענפים שאינם מעסיקים פלסטינים. ב-2012 רוויחו עובדים ישראלים בעלי 7 שנות ותק בענפים שאין בהם עובדים פלסטינים ממוצע של 12.6 אלף שקל ברוטו בחודש.

 

בבנק ישראל מציינים כי מעבר לעמדת החולשה של עובדים פלסטינים מול המעסיקים, יש סיבות נוספות לפערי השכר בינם לבין עובדים ישראלים. בין היתר מציינים בבנק כי עובדים לפסטינים נוטים לעבוד פחות ימים בשנה, בשל המצב הביטחוני והריחוק ממקום העבודה. כמו כן, קיימת נטייה להעסיק אותם בתפקידים שבהם השכר הממוצע נמוך יותר.

 

מלשכת רה"מ סירבו להגיב לנתונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים