לא רק נשים: בעיות הפוריות של הגברים
זו אחת התופעות שחוסר הידע לגביה עצום, למרות שכ-50% מבעיות הפוריות בקרב זוגות המנסים להביא ילד לעולם, מקורן בגבר. למה זה קורה ומה כדאי לכם לדעת לפני שאתם מתחילים במסע לקראת הפיכתכם להורים
תופעה חובקת עולם וידועה היא, שהאישה נתפשת הן בעיני עצמה, והן בעיני סביבתה, כאחראית לפוריות הזוג. למצב זה סיבות רבות: היסטוריות, חברתיות ותרבותיות, וכן העובדה שהאישה היא זו שעוברת הריון ומגדלת את העובר ברחמה עד ללידתו.
תופעה זו היא אחד הגורמים להדרת הדיון בפוריות הגבר ולבורות בתחום זה בקרב הציבור הרחב.
קראו עוד
אי פריון: כשהבעיה היא אצל הגבר. כל הפתרונות
מה לאכול כדי לשפר את פוריות הגבר? 5 עצות
מחקר אמריקני: טבעונות פוגעת בפוריות הגבר
קשר שתיקה
לא אחת, אני עומד נדהם למול חוסר הידע באחד מתחומי החיים החשובים לנו ביותר. הפער העצום, בין הידע בתחום פוריות הגבר לבין הידע בתחום פוריות האישה בציבור הרחב, מקומם ולעתים אף גובה מחיר בריאותי וכספי גבוה.
לכאורה, לא אמור היה להיות פער כזה, שהרי כ-50% מבעיות הפוריות של בני זוג מקורן בגבר לבדו, או בשילוב עם בת זוגו. למרות זאת, כפי שאני שומע לא אחת ממטופלים, רדיפתם אחרי מידע בתחום פוריות הגבר, במסעם לצאצא, דומה למלחמה נגד קשר שתיקה.
היעדר מידע בקרב הציבור תורם לא מעט לקפיאה על השמרים, ולפגיעה ברמת הטיפול, גם בחלק מהקהילה הרפואית, שלעתים יכולה הייתה להעניק טיפול טוב יותר לזוגות עם בעיות פוריות.
בעוד שבמדינות שונות במערב הרפואה המגדרית פורצת ומתבססת, וכוללת בתוכה גם את תחום פוריות הגבר, בארץ הנושא טרם זכה לתשומת הלב הציבורית לה הוא ראוי.
בנוסף, כתוצאה מהמספר המצומצם כל כך של אנדרולוגים (מומחים לפוריות הגבר) שעברו הכשרה רשמית בתחום (שכיום ניתן לרכוש רק בחו"ל), ממשיכים זוגות רבים ליפול בין הכיסאות.
חשוב להבין, כי פוריות הגבר היא תכונה חמקמקה לעתים, שאינה ניתנת למדידה ישירה או קלה אצל גברים עם בעית פוריות. ההמלצה הרפואית הגורפת עבור זוגות הנתקלים בקושי להשיג הריון, היא ששני בני הזוג יעברו בירור במקביל, כל אחד אצל המומחה הרלבנטי.
לא תמיד בדיקת הזרע משקפת את תמונת הפוריות המלאה, ולכן הישענות על בדיקה זו בלבד הינה שגיאה רפואית בסיסית, וחשוב לפנות לרופא מומחה, שיבצע הערכה רפואית מקיפה.
כדאי לכם לדעת
1. ג'קוזי – שהייה של מספר דקות בג'קוזי פוגעת משמעותית בייצור הזרע למספר חודשים.
2. עישון ואלכוהול - פוגעים באיכות הזרע.
3. בעיית פוריות היא גינקולוגית – לא נכון. כ-50% מהפרעות הפוריות מקורן בגבר בלבד, או בשילוב של בעיה גברית ובעיה נשית.
4. כל בעיה ניתנת לטיפול ב-IVF (הפריה חוץ-גופית) – לא נכון. קיימות בעיות שאינן ניתנות לפתרון ב-IVF, או שדורשות טיפול מקביל גם בגבר. שנית, IVF אינו טיפול "תמים". כדאי לשקול אופציות נוספות לפני שמחליטים כי האישה תישא בעול הטיפול, בטח במקרים בהם הבעיה בגבר.
5. מיותר / אי אפשר לטפל בגבר - זו גישה מיושנת, שעלולה להיות גם מסוכנת! קיימים מצבים בהם ניתן לשפר את פוטנציאל הפוריות של הגבר באופן משמעותי. בנוסף, קיימים מצבים או מחלות סיסטמיות (מחלות שפוגעת ביותר ממערכת אחת), אשר מתבטאות גם בהפרעה בפוריות הגבר.
6. אני בריא! לא יכול להיות שיש לי בעיית פוריות - בעיות רבות בפוריות הגבר חסרות כל ביטוי, למעט חוסר ההצלחה או קושי בהשגת הריון. אין זה נדיר שבעיות פוריות, אפילו הקשות ביותר, נופלות על ראשם של גברים צעירים ובריאים, כרעם ביום בהיר.
7. בדיקת הזרע שלי תקינה, וזה מוכיח שאין לי כל בעיה בפוריות - לא כל בדיקה שנראית תקינה, היא באמת כזו. בחלק מהערכים שלה קיימת חפיפה משמעותית בין גברים פוריים ולא-פוריים. בנוסף, כאמור, בדיקת הזרע מספקת תמונת מצב חלקית בלבד של פוריות הגבר, ולא ניתן להסתמך רק עליה בהערכת פוריותו.
8. זה הזרע שלי. כך נולדתי ואין מה לעשות – במקרים רבים זה כלל אינו המצב. ניתן לשפר את איכות הזרע, ולא תמיד נדרש לכך ניתוח מורכב. לעתים יספיק שינוי באורח החיים, ולעתים ניתן להתאים טיפול תרופתי או ניתוחי.
הקפדה על אורח חיים בריא, תזונה ומשקל תקינים, הימנעות מעישון לסוגיו, ומחשיפה לחום עשויים לעתים להביא לשינוי המיוחל.
9. אני עקר, ואין מה לעשות - שיעור הגברים, שבסופו של תהליך מוגדרים כעקרים נמוך, וממשיך לרדת עם התקדמות הרפואה. בעזרת טיפולים תרופתיים וניתוחיים מודרניים, יכול האנדרלוג לעזור לחלק מן הגברים להשיג צאצא ביולוגי, בעוד שעד לפני שנים לא רבות נאלצו רבים מאותם גברים להיעזר בתרומת זרע או באימוץ.
הכותב הוא מומחה לאורולוגיה ומנהל המרפאה לאנדרולוגיה מתקדמת, טופ איכילוב, תל אביב