שתף קטע נבחר

מאירופה לסוריה: זה בסיס הלוחמים של דאעש

600 מוסלמים ממדינות הבלקן הצטרפו לדאעש, 30 אזרחי קוסובו נהרגו בקרבות. בראיון ל-ynet מודה שר החוץ של קוסובו כי הג'יהאדיסטים פועלים בשטח המדינה הצעירה. על הקשר עם ישראל: "גם אנחנו עברנו השמדת עם"

מוקד פעילות מרכזי של דאעש במדינות הבלקן: הפיגועים בפריז, במשרדי העיתון הסאטירי "שארלי הבדו" והטבח במרכול היפר-כשר והרציחות בקופנהגן עוררו במערב אירופה חשש מפני תאי טרור של ארגון "המדינה האיסלאמית" ואל-קאעידה בקרב אוכלוסיות המהגרים המוסלמים. עם זאת, בקוסובו, אלבניה ובוסניה-הרצגובינה, שם אוכלוסיות מוסלמיות גדולות, מנצלים הארגונים הקיצוניים את האוכלוסייה לגיוס לוחמים.

 

תאצ'י, שר החוץ של קוסובו. "האלמנטים של דאעש בבלקן מסוכנים" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תאצ'י, שר החוץ של קוסובו. "האלמנטים של דאעש בבלקן מסוכנים"(צילום: AFP)
 

 בקוסובו מנסות רשויות הביטחון לגדוע את פעילות דאעש בשטח הרפובליקה הצעירה, שקיבלה את עצמאותה רק לפני שבע שנים. בראיון מיוחד ל-ynet מודה האשים תאצ'י, סגן ראש הממשלה ושר החוץ של קוסובו, כי דאעש כבר כאן. "האלמנטים שלהם בבלקן מסוכנים מאוד", הוא אומר.

 

רשויות הביטחון של קוסובו מתאמצות לגדוע את פעילות דאעש בשטח הרפובליקה הצעירה. עשרות איסלאמיסטים, בהם מטיף בכיר במסגד בפרישטינה, נעצרו מאז הקיץ בפשיטות של המשטרה המקומית, מצבורי נשק גדולים נחשפו, הפרלמנט העביר חוק המטיל עונשים כבדים על המצטרפים לארגוני הטרור האיסלאמיסטיים, וביקורת מיוחדת מבוצעת על כל הטיסות לטורקיה - מרכז המעבר עבור מגויסי דאעש החדשים. החשש הגדול הוא שדאעש ינצל את קרבתם הגיאוגרפית של מוסלמי הבלקן, כדי לחדור מבצעית לתוך אירופה.

מפת מדינות הבלקן. גיוס מוגבר בקהילה האלבנית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מפת מדינות הבלקן. גיוס מוגבר בקהילה האלבנית(צילום: shutterstock)

 

דגל דאעש בכפר בבוסניה. המצוקה הכלכלית עוזרת לגיוס לוחמים  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דגל דאעש בכפר בבוסניה. המצוקה הכלכלית עוזרת לגיוס לוחמים (צילום: רויטרס)

לפי הערכות שירותי מודיעין מערביים, כ-600 מתושבי הבלקן הצטרפו לדאעש ולארגון ג'בהת א-נוסרה בשנתיים האחרונות, שליש מהם הם אזרחי קוסובו. 30 קוסוברים נהרגו בקרבות. רוב אוכלוסיית קוסובו היא אלבנית-מוסלמית. האיסלאם האלבני נחשב למתון וליברלי, אך בשנים האחרונות פועלים גורמים סעודיים, איראניים וטורקיים להקצנה דתית בעיקר בקרב הצעירים.

 

הקשיים בבניית כלכלה עצמאית יציבה, האבטלה הגבוהה והטמעת תחושת הקורבנות של מיעוט מוסלמי מוקף ברוב נוצרי עוין באמצעות שטיפת מוח אידיאולוגית במסגדים ובאינטרנט משכנעים לא מעט קוסוברים לעזוב את בתיהם ולעבור לשטחים שבשליטת דאעש.

 

מומחי טרור בינלאומיים איתרו את פעילות הגיוס המוגברת של דאעש בבלקן, במיוחד בקרב האוכלוסיות האלבניות, כמו במקרה של נאום ההכתרה העצמי שנשא מנהיג דאעש, אבו בכר אל-בגדדי, שהופץ גם בשפה האלבנית. לאחרונה שודר באינטרנט גם סרטון שבו נראה מפקד היחידה האלבנית של דאעש, לבדרים מוהאשרי, עורף את ראשו של חייל סורי. מוהאשרי, יליד קוסובו, עבד בעבר בחברת אבטחה פרטית שהועסקה בבסיס צבאי אמריקני לא הרחק מבירת קוסובו, פרישטינה.

 

בקוסובו נעצרו מאז הקיץ בפשיטות משטרתיות עשרות איסלאמיסטים, בהם מטיף בכיר במסגד בפרישטינה, ונחשפו מצבורי נשק גדולים. בנוסף, הפרלמנט במדינה הצעירה העביר חוק המטיל עונשים כבדים על המצטרפים לארגוני הטרור האיסלאמיסטיים. רשויות התעופה עורכות ביקורת מיוחדת על כל הטיסות לטורקיה – מרכז המעבר עבור מגויסי דאעש החדשים.

 

שר החוץ ת'אצי אומר ל-ynet כי דאעש לא נהנה מתמיכה רחבה בדעת הקהל, אך הארגון מסכן את ביטחון המדינה. "נילחם ללא פשרות בטרור במסגרות הקואליציה הבינלאומית. אימצנו חוק שמאפשר נקיטת צעדים משפטיים נגד אנשים שמשתתפים במלחמות זרות", אומר תאצ'י ומאשים את המדינות השכנות לקוסובו. "הן אינן מחוסנות מפני התופעה. בהשוואה אליהן, פעלנו באופן הנחוש ביותר".

 

"זה עניין של זמן עד שישראל תכיר בקוסובו"

תאצ'י, בן 46, היה מראשי המחתרת הקוסוברית במשטר הסרבי והצעיד את ארצו לעצמאות מהירה. הוא נבחר לכהן כראש ממשלתה הראשון של קוסובו וניהל בהצלחה משא ומתן להסכם נורמליזציה עם סרביה. אף שניצח בבחירות האחרונות לפרלמנט, הוא אולץ על-ידי שותפיו הקואליציוניים לוותר על ראשות הממשלה. כשר חוץ הוא ממשיך במאמציו להפוך את קוסובו לחברה באיחוד האירופי ובנאט"ו, גם כאמצעי לבלימת דאעש.

לוחמי דאעש בעיראק. 600 לוחמים הצטרפו מהבלקן ()
לוחמי דאעש בעיראק. 600 לוחמים הצטרפו מהבלקן

"קוסובו היא אחת החברות הצעירות באירופה והיא סיפור הצלחה", מדגיש ת'אצי. "אנחנו מקווים להצטרף לנאט"ו ולאיחוד האירופי, אבל בריסל מתמהמהת. רוסיה מנצלת את העיכובים הללו כדי לקדם את המטרות הפוליטיות, הצבאיות והכלכליות שלה בבלקן".

  

 

109 מדינות מ-193 המדינות החברות באו"ם כבר הכירו בקוסובו, אך וטו של רוסיה, בעלת בריתה המסורתית של סרביה, מנע את צירופה של קוסובו לארגון. גם ישראל נמנעה עד כה מלהכיר בקוסובו מחשש שמהלך כזה ישרת את תביעתה של הרשות הפלסטינית לעצמאות.

 

עם זאת, בשנתיים האחרונות חלה התקרבות בין הממשלות בירושלים ובפרישטינה. "ישראל תומכת בקוסובו", אומר תאצ'י, שמקווה להגיע בקרוב לביקור בישראל. "בנינו יחסי חברות טובים".

 

שר החוץ הקוסוברי מציין כי לאלבנים בקוסובו יש קשרים מסורתיים עם העם היהודי. "האלבנים הקוסוברים הצילו יהודים בשואה, הקמנו בקריית הממשלה שלנו אנדרטה לזכר היהודים שנרצחו באותה תקופה. בכלל יש לנו הרבה דברים משותפים. גם אנחנו עברנו השמדת עם והיום אנחנו שתי המדינות הכי פרו-אמריקניות בעולם. אין כל סיבה שישראל תעכב את ההכרה בנו", מבקש תאצ'י.

 

לדבריו, זו שאלה של זמן שישראל תכיר בקוסובו. "אנחנו נמשיך להשקיע ביחסים הטובים בין שתי המדינות ומעוניינים בשיתוף פעולה רב-תחומי עם ישראל. כל המשקיעים הרציניים מוזמנים בברכה לארצנו. אנחנו מציעים אווירת עסקים טובה ביותר. המצב בבלקן כעת הוא הטוב ביותר שהיה אי-פעם. לאחר עשרות שנים של מאבקים השגנו שקט ושלום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
דגל דאעש בבוסניה
צילום: רויטרס
מומלצים