מדריך: איך תקבלו הוזלה בתעריף ארנונה
על רקע מאבק התושבים נגד נטל הארנונה, בדקנו כיצד ניתן לקבל פטורים מהמס הדו-חודשי לרשות המקומית או לכל הפחות לקבל הנחה. כך תעשו זאת
על רקע הפגנות המחאה בסוף השבוע האחרון נגד נטל הארנונה , בדקנו כיצד ניתן לקבל פטורים מחשבון הארנונה על הדירה או העסק שלכם בשנת 2015, או לכל הפחות לקבל הוזלה. בכל שנה שולחת הרשות המקומית לתושבים - בעלי דירות, שוכרים ובעלי עסקים - את פנקסי חיוב הארנונה השנתי. התושבים, מצדם, מגישים את השגותיהם לרשויות, את העררים לוועדות הערר ואת העתירות לבתי המשפט.
כתבות נוספות על מחאת הארנונה בערוץ הנדל"ן :
- מחאת הארנונה: "לשנות את שיטת החישוב"
- הפגנת מחאה ארצית נגד יוקר הארנונה
- מחאת הארנונה: גם אתם משלמים יותר מדי?
לכאורה, מדובר בחוק מסים עם קריטריונים ברורים לחישוב ארנונה, אך באופן מעשי לכל עיר יש צו מיסים משלה - ולכן קיימים הבדלים בין עיר לעיר. יש מקרים של שוני ואף אפליה בין רחובות ושכונות באותה העיר - ועל כך מלינים, בין היתר, מובילי המאבק בנטל הארנונה. לכן חשוב לבדוק את דרישת תשלום הארנונה, צורת החיוב, הסיווגים השונים, המדידות וגובה התשלום, וכן לבחון אם אתם זכאים להנחה או לפטור.
מי זכאי לפטור מארנונה?
לפני שעוברים דירה או פותחים עסק חדש, אפשר לבדוק מה יהיה תשלום הארנונה ולתכנן את הנכס באופן שיאפשר את הפחתת התעריף. מדובר בפעולות תכנוניות שונות שיכולות לשנות את גודל הנכס או את השימוש בו - באמצעות הזזת גדרות, שבירת קירות, סגירת נכסים שאין צורך להשתמש בהם ועוד.
כמו כן, מומלץ מאוד לבחון אם אתם נכללים ברשימת הזכאים להנחה או לפטור לפי רשימה של משרד הפנים ו/או לפי החוק: אימהות חד הוריות, נכים ונכי צה"ל בבתי עסק, עמותות חינוך, צבא, פנסיונרים, חיילים בשירות סדיר, עולים חדשים, משפחות שכולות ונפגעי פעולות איבה.
שימו לב: אם הנכס עומד ריק ואינו מושכר, מגיע לכם פטור חד פעמי מארנונה עבור אותו הנכס למשך חצי שנה. אם הנכס הרוס ואינו ראוי לשימוש, עומדת בפניכם הזכות להוכיח זאת כדי לקבל פטור קבוע מארנונה - עד לשיקום והשמשת הנכס. ניתן גם לבקש פטור לתקופת השיפוץ בנכס, אך יש לשים לב שצריך להגיש את הבקשה בזמן אמת ולא לאחר סיום השיפוץ.
בדקו גם את סיווג הנכס. כדי לעשות זאת, השוו את השימוש בפועל לסיווג הרשום בפנקס של הארנונה, שכן סיווג דירת מגורים מחויב בתעריף שונה ממשרד, בית מלאכה, מחסן או מבנה תעשייה. יש מקרים שבהם דירת המגורים משמשת גם למשרד, או דירה שבה אחד החדרים משמש למספרה או למרפאה - ולכל סיווג יכול להיות תעריף משלו.
שימו לב אם יש טעות בחישוב הארנונה על ידי העירייה. אם טעות החישוב נעשתה לפני יותר מ-7 שנים, העירייה תוכל לחייב אותנו רק על התקופה שלא התיישנה. כמו כן, ישנם מקרים שבהם חיוב שנעשה בסוף שנה יהיה פסול - וזאת לאחר שהוצאה שומה נמוכה יותר בתחילת השנה.
לעתים שווה לבדוק את שיטת חישוב של העירייה גם בשילוב מודד מוסמך, שיקבל הוראות מבעל מקצוע המבין בצו המסים. רוב העיריות הגדולות אימצו בשנים האחרונות שיטת חישוב שכוללת חישוב שטחים משותפים כמו לובי, חדר מדרגות , שטחי שירות וכו'.
יש ארנונה על חניה?
בדקו מה אומר צו המיסים בכל רשות מקומית לגבי החניה. רשות מקומית אינה יכולה לדרוש יום בהיר אחד ארנונה על שטח חניה בבניין, אם בעבר חניות לא חויבו בארנונה באותה הרשות - אלא אם קיבלה אישור מוועדת השרים. עם זאת, אם מדובר בדרישה ראשונה לארנונה באזור חדש, יש לרשות המקומית אפשרות לדרוש תשלום ארנונה.
אם אתם מגלים טעות בתשלומי הארנונה, תוכלו להגיש השגה (ערעור) על שומת הארנונה למנהל הארנונה ברשות העירונית בה אתם מתגוררים. חשוב לפרט על מה ההשגה ולהעלות את הטיעונים בצורה מפורטת ומלאה. ניתן להגיש השגה על עצם החיוב, על טעות בחישוב השטח או על טעות בסיווג הנכס.
כך, למשל, ניתן להגיש השגה הטוענת כי הנכס שלכם הוא מחסן ולא דירת מגורים; כי מדובר בקומת מרתף ולא בקומה ראשונה; כי מדובר בסככה ולא במבנה. את ההשגה ניתן להגיש בכל שנה, עד 90 יום מיום קבלת השומה השנתית. השנה ניתן להגיש את ההשגות שלכם עד סוף החדש (מרס).
אם הרשות דוחה את ההשגה, ניתן להגיש ערר לוועדת ערר לארנונה ברשות המקומית עד 30 יום מקבלת הדחייה. אם הערעור השני שהוגש נדחה אף הוא, יש אפשרות להגיש עתירה לבית המשפט המחוזי. אם גם דרך זו לא צלחה - ניתן לפנות לבית המשפט העליון.
הכותב הוא שותף מייסד במשרד עוה"ד פרופ' ביין ושות', המתמחה בתשלומי מיסוי נדל"ן ומשפט מנהלי