שתף קטע נבחר

 

מי יכול להצביע רחוק מהבית?

חוק הבחירות לכנסת מאפשר לאוכלוסיות חריגות לממש את זכות ההצבעה בקלפיות מרוחקות. מי נמנה עם אותן אוכלוסיות? מי זכאי להסעות לקלפי? ואיך צעירה הצהירה על "שפעת" כדי לעקוף את החוק ולהצביע קרוב?

"אני עובד בתל אביב, גר בנהריה, האם אוכל להצביע באזור מקום עבודתי?". לפי חוק הבחירות לכנסת, מלבד אוכלוסיות חריגות רשאי כל אזרח לממש את זכות ההצבעה שלו בקלפי הסמוכה למקום מגוריו הרשום במשרד הפנים בלבד. עם החריגים נמנים חיילים, שוטרים הנמצאים בתפקיד ביום הבחירות, אנשים מוגבלים פיזית בניידותם, נשים השוהות במקלט לנשים מוכות, מאושפזים בבתי חולים, אסירים ועצירים, ימאים ושליחי המדינה בחו"ל.

 

החוק מציין כי חיילים רשאים להצביע גם בכל הקלפיות המוצבות בבסיסים הצבאיים, ולשוטרים בתפקיד תוצא תעודת "הצבעת שוטר", שעמה יוכלו להצביע בכל קלפי. אנשים המוגבלים בניידותם יוכלו להצביע ב-1,500 קלפיות נגישות המוצבות ברחבי הארץ, בתנאי שיציגו תעודה המוכיחה כי הם מוגבלים בניידות או לחלופין יחתמו על הצהרה כזו בפני מזכיר הקלפי.

 

כך תצביעו בקלפי קרוב למקום מגוריכם    (צילום: אבי חי, אלי סגל)

כך תצביעו בקלפי קרוב למקום מגוריכם    (צילום: אבי חי, אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

עד לבחירות 2013 הצבעה בקלפיות הנגישות הייתה אפשרית רק למי שמוגבלותו נראית בעין, או שברשותו תעודה שמאשרת כי הוא מוגבל בניידות. לפני כשנתיים החליטה ועדת הבחירות להגמיש את התנאים ולאפשר הצבעה גם למי שאינו מחזיק בתעודה וחותם על הצהרה בלבד.

 

בהקשר זה מדגישים בוועדת הבחירות כי הצהרה שקרית מהווה עבירה פלילית וכן מעכבת את ההצבעה עבור אנשים מוגבלים בניידות. עם זאת, אין קריטריונים קבועים להגדרה של מוגבלות בניידות. בקלפיות הנגישות יורשו להצביע גם נשים השוהות במקלט לנשים מוכות. עבור המאושפזים בבתי החולים יוצבו קלפיות מיוחדות במוסדות הרפואיים וכך גם בבתי הכלא.

 

ומה עושה מי שאינו נכלל ברשימת החריגים? לפי החוק, זכאים להסעה בעלי זכות בחירה אשר יימצאו ביום הבחירות ביישוב המרוחק יותר מ-20 קילומטרים מתחום השיפוט של היישוב שבו נמצאת הקלפי שבה הם רשומים להצביע. הסיבות להימצאות רחוק ממקום הקלפי הרשומה בהודעה לבוחר ביום הקלפי מגוונות, אך כל גורם שהוא יאפשר לבעל זכות ההצבעה לזכות בכרטיס נסיעה אל הקלפי.  

מצביעים רחוק מהבית (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מצביעים רחוק מהבית(צילום: EPA)
 

דובר ועדת הבחירות המרכזית, גיורא פורדס, מסביר כי האוכלוסייה המדוברת כוללת בעיקר אנשים שעברו דירה אך טרם החליפו כתובת מכל סיבה שהיא וכן סטודנטים ואנשים שעובדים ביום הבחירות במקומות מרוחקים. לדבריו, "אנחנו מקבלים הרבה מאוד שאלות בנושא, למשל מאנשים שרשומים בכתובת של ההורים. חשוב להדגיש שמי שלא קיבל הודעה לבוחר יכול לבדוק דרך אתר ועדת הבחירות המרכזית את הקלפי שבה הוא רשום. אנחנו עושים הכול כדי שמרחק לא יהיה מכשול".

 

כרטיס נסיעה יינתן אישית לזכאי עם הצגת תעודת זהות או רישיון נהיגה בצירוף ספח המציין את כתובתו של הבוחר או "הודעה לבוחר". ההסעה תבוצע באמצעות קווי התחבורה הציבורית והבין-עירונית הסדירה בכל הארץ וברכבת ישראל. את הכרטיס ניתן לאסוף מכל סניף דואר מכל רחבי הארץ מהיום ועד יום הבחירות. גם ביום הבחירות עצמו יחולקו כרטיסים על ידי "נאמני היסעים" בתחנות המרכזיות ובתחנות הרכבת בערים הגדולות. כרטיס הנסיעה הלוך תקף ביום שלפני הבחירות (16.3.15) וביום הבחירות עצמו (17.3.15) , ואילו כרטיס הנסיעה חזור תקף ביום הבחירות וביום שאחריו (17.3.15).

 

ומה לגבי סטודנטים? לפני כשלושה חודשים דחתה ועדת הבחירות המרכזית את הבקשה של האוניברסיטאות והתאחדות הסטודנטים להצבת קלפיות בקמפוסים. המשמעות היא שסטודנט המבקש

 להצביע ייאלץ להגיע למקום מגוריו הרשום בתעודת הזהות. עם זאת, החל מיומיים לפני הבחירות יחולקו באוניברסיטאות הגדולות שוברי נסיעה לסטודנטים המעוניינים לנסוע לקלפי שבה הם רשומים, דבר שיחסוך להם את ההליכה אל סניף הדואר.

 

במשך השנים ביקשו האוניברסיטאות והתאחדות הסטודנטים כמה פעמים להציב קלפיות בקמפוסים ברחבי הארץ, אך יוזמות אלו נדחו. לדברי פורדס, רק חקיקה בכנסת יכולה לשנות את המצב.

 

ואולם, עבור מצביעים שחלקם גם עובדים ביום הבחירות, נסיעה של שעות לכל כיוון לקלפי במקום המגורים המקורי מהווה קושי אדיר, ויש המעדיפים להצהיר על מוגבלות בנגישות. צעירה שעשתה זאת בבחירות האחרונות מספרת: "זה ממש פשוט. הגעתי עם בן זוגי בבוקר לפני העומסים כדי שהאיש בקלפי לא יהיה לחוץ או עצבני. התלבשנו כאילו שאנחנו חולים בשפעת והוא לא עשה בעיות ופרצופים". לדבריה, "בגלל שאני 'ילדה טובה' ואומרים שזו עבירה פלילית עשינו מחקר קודם, קראנו באינטרנט על אנשים שסיפרו שעשו את זה, חיפשנו לראות אם מישהו 'נתפס' ומה עשו לו כדי שאהיה בטוחה יותר".


פורסם לראשונה 09/03/2015 13:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
ארכיון
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים