עומד בפני גירוש לקולומביה אף שילדו ישראלי
תושב קולומביה מוחזק בנתב"ג לפני גירוש, אף שילדו בן הארבע נולד בארץ ולמרות בקשות האם שיישאר לצדו. ברשות האוכלוסין תמהו על "שלא נעשתה כל פעולה להוכחת האבהות עד היום", אך ימתינו להחלטת בית המשפט
מבקש מקלט מקולומביה שהגיע ארצה לפני 9 שנים וגידל בישראל את ילדו בן הארבע, נעצר ומוחזק בנמל התעופה בן גוריון לקראת גירושו מהארץ. כך נודע ל-ynet.
רוי (29) אזרח קולומביה, הגיע לארץ בשנת 2006 יחד עם בני משפחתו. הם קיבלו הגנה של מבקשי מקלט בשל העובדה שקרוב משפחתם היה קשור לארגוני פשיעה והייתה סכנה לחייהם. שנתיים לאחר מכן הכיר רוי אישה ישראלית, השניים חיו יחד והביאו לעולם ילד. לטענת ההורים, בזמן הלידה בית החולים סירב לרשום אותו כאב הילד בטענה שאין לו אזרחות ישראלית. לפיכך במשרד הפנים הוא אינו רשום כאביו. בשנים שחלפו רוי תפקד כאב פעיל לכל דבר ועניין, גם כאשר בני הזוג נפרדו ב-2012.
בשנת 2013 דחה משרד הפנים את בקשת המקלט של רוי, של אחיו התאום ושל אמו. בני המשפחה לא ידעו כי שמורה להם הזכות לערער על ההחלטה. הם נבהלו, וחששם לחזור לקולומביה הביא אותם לחיות מתחת לרדאר של הרשויות ללא מעמד חוקי ובפחד פן ייתפסו.
לפני כשבוע וחצי חששם התממש: שוטרי משטרת ההגירה דפקו על דלתם ברמת גן באמצע הלילה ועצרו אותם. רוי הועבר למתקן מסורבים בנתב"ג וממתין לגירושו מבלי שניתן ליצור עמו קשר.
לאחר שנעצר הגיש באמצעות עורכת דינו מורן גור בקשה משותפת שלו ושל האם לבדיקת אבהותו, בתקווה כי לאחר שיוכח כי הוא האב הביולוגי, לא ניתן יהיה להפרידו מהבן. אך במשרד הפנים לא מוכנים לחכות לתוצאות הבדיקה. עורכת הדין סיפרה: "לפני כשבוע וחצי היה דיון בבית הדין למשמורת של שוהים שלא כדין בבית הסוהר גבעון, במסגרתו הסברתי את נסיבות המקרה". לדבריה, "לרוי יש ילד ישראלי וגם אמו מעוניינת שהוא יישאר בארץ כדי לא לפגוע בילד. חייבים לראות פה את טובת הילד". היא הוסיפה כי רוי משלם כנדרש ומגדל את הילד במשותף עם האם. "הודענו שנגיש תביעת אבהות, אבל בשל חיפוש אחר מסמכים הבקשה הוגשה רק היום בבוקר. אולם במשרד ההגירה לא מוכנים לחכות לתוצאות בדיקת האבהות".
היא טוענת כי רוי ובני משפחתו נעצרו בניגוד לחוק, שכן לא נמסרו לידיהם צווי הרחקה. "החזיקו אותם במשמורת בלי לתת להם צווי הרחקה וכשאלה הגיעו הם נשאו תאריך רטרואקטיבי. מדובר בכליאת אדם בניגוד לחוק. כל חטאו הוא שלא טיפל במסמכים שלו בזמן. זו אינה סיבה להפריד ילד מאביו".
מאז העברתו לנתב"ג כל ניסיון ליצור עמו קשר - כשל. גם חברתו הנוכחית, קצינה בצה"ל שמשרתת בעוטף עזה, התגייסה על מנת להשאירו בארץ. "היום הוא זכאי להסדיר את המעמד שלו בישראל בשני המסלולים - גם כאב לילד ישראלי וגם כבן זוג של קצינה בצה"ל. משרד הפנים צריך להתחשב בכך", טוענת גור. "אך משרד הפנים מתעלם מהפניות שלנו, מעכבים את הסדרת המעמד כדי שיוכלו לגרשו".
רשות האוכלוסין: מדוע לא הסדיר מעמדו?
מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר כי מדובר באם ושני בניה שהגיעו כתיירים מקולומביה לפני כשמונה שנים. "בתחילה שהו בהגנה זמנית של האו"ם, ואולם בקשתם למקלט נבחנה ונדחתה כבר ב-2012 ולמעשה כבר אז היה עליהם לעזוב את ישראל.
"העצור הודה כי הוא יודע שהוא שוהה ועובד בניגוד לחוק. במהלך כל שנות שהייתו בישראל הוא לא הסדיר את מעמדו בשום צורה, והעובדה שגם את אבהותו לילד הוא מסדיר היום, לאחר מעצרו, כשהוא מועמד להרחקה - מעלה תהיות בפני עצמה, שכן הילד בן ארבע ותמוה שלא נעשתה כל פעולה להוכחת האבהות עד היום.
"בית הדין למשמורת קיבל את עמדת הרשות ולא מצא מקום לשחררם. בשעות האחרונות הוצא צו עיכוב להרחקה עד לדיון בבית המשפט ביום ראשון. נמתין להחלטת בית המשפט לפני המשך פעולה".