שתף קטע נבחר

סדר עדיפויות: התקציב למשפחה ביו"ש - 14,000 יותר מבפריפריה

סיוע מוגדל מהמדינה? תלוי איפה אתה גר: כל תושב ביהודה ושומרון מקבל מהמדינה סיוע מוגדל של 1,454 שקל בשנה. ומה התוספת לתושבי הפריפריה? 1,001 שקל לתושב בנגב, ו-1,083 שקל לתושב בצפון הארץ. מחקר חדש מגלה כיצד מקדמים את הפריפריה בישראל

מדינת ישראל משקיעה בכל משק בית בשטחי יהודה ושומרון 14 אלף שקל בשנה מעבר למה שהיא משקיעה במשקי בית בתחום הקו הירוק, כך עולה ממחקר שפרסם היום מכון מאקרו לכלכלה מדינית.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

מהמחקר עולה כי ההשקעה הממשלתית בשטחי יהודה ושומרון עמדה ב-20 השנים האחרונות על ממוצע של למעלה ממיליארד שקל בשנה, מהם כ-526 מיליון שקל בתמיכות שונות ברשויות מקומיות בשטחים והשאר בהוצאות פיתוח והוצאות ביטחוניות.

 

מאחז ברוכין ביהודה ושומרון. השקעה שנתית ממוצעת של כמיליארד שקל (ארכיון) (צילום: דודי ועקנין) (צילום: דודי ועקנין)
מאחז ברוכין ביהודה ושומרון. השקעה שנתית ממוצעת של כמיליארד שקל (ארכיון)(צילום: דודי ועקנין)

לטענת החוקרים ההשקעה המוגברת של המדינה ברשויות המקומיות ביהודה ושומרון גורמת לפער משמעותי בין היקף התמיכה שממנו נהנים אזרחים באזור זה לבין היקף התמיכה שממנו נהנים אזרחים בשאר חלקי הארץ, לרבות בצפון ובנגב, שם מרוכזת אוכלוסייה הסובלת מנגישות נמוכה יותר למקומות עבודה לתשתיות חינוך ותרבות.

 

על פי המחקר, ההשקעה הממשלתית בשטחי יהודה ושומרון עמדה ב-20 השנים האחרונות על ממוצע של 3,762 שקל לאדם לשנה. ההשקעה הממוצעת בשאר חלקי הארץ עמדה על 2,282 שקל לאדם לשנה, כאשר בנגב היא הגיעה לממוצע 3,203 שקל בשנה ובצפון ל-3,029 שקל בשנה.

 

על מנת לחשב את היקף ההוצאה העודפת על ישובי יהודה ושומרון, בדקו חוקרי מרכז מאקרו את תקציבי המדינה ב-20 השנים האחרונות והפרידו מהם את השקעות הממשלה באזורים אלה. "הוצאות הממשלה באזורים אלה נבדקו והושוו להוצאות בשאר חלקי המדינה, על מנת לחשב את ההוצאה הנוספת שמוציאה המדינה על ישובים אלה", אמר ל-ynet מנהל מרכז מאקרו, ד"ר רובי נתנזון.

 

לדבריו, כדי להבחין בין גושי ההתיישבות הגדולים לבין התנחלויות מבודדות, נערכה גם השוואה בין היקף ההוצאה על ישובים שממזרח לגדר ההפרדה לבין ישובים שממערב לה.

 

השקעה של כמיליארד שקל מדי שנה

מהמחקר עולה כי אם בממוצע משקיעה המדינה קצת יותר ממיליארד שקל בשנה בישובי יהודה ושומרון, אזי כ-629 מיליון שקל מושקעים בישובים שממערב לגדר ו-418 מיליון שקל מושקעים ממזרח לה.

 

בתחום ההוצאה השנתית לנפש, עם זאת, משקיעה הממשלה יותר בישובים שממזרח לגדר ההפרדה מאשר בישובים שממערב לה. הממוצע לאדם בישובים שממזרח לגדר ההפרדה עמד על 5,288 שקל לעומת 2,439 שקל לאדם ממערב לגדר ההפרדה.

 

כלומר, הפער בין היקף ההשקעה הממשלתית באזרחים ביהודה ושומרון לבין היקף ההשקעה בשאר חלקי הארץ נובע מהשקעה מוגברת של הממשלה דווקא בישובים שאינם נכללים בגושי ההתיישבות הגדולים.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אילן ארד
אריאל. השקעה ממוצעת של 14 אלף שקל יותר מדי שנה במשקי בית ביהודה ושומרון
צילום: אילן ארד
מומלצים