שתף קטע נבחר

כבר שנה: המטוס המלזי נחטף לקזחסטן?

שנה עברה מהיעלמות טיסה MH370, ולמרות הלוויינים והנתונים המדעיים שקבעו כי התרסק - דבר לא נמצא בים. אולי, רק אולי, בכל זאת משהו אחר לגמרי קרה?

שנה עברה מאז היעלמות טיסת מלזיה איירליינס MH370, וכמות עצומה של מידע החיוני לפתרון התעלומה עדיין אינה ידועה. גם כעת, שנה אחרי שהמטוס המריא מקואלה לומפור לבייג'ינג ואז נעלם מהמכ"ם, לא נמצאו שברים, אותות מצוקה או רישומים שיעידו היכן בדיוק הוא נמצא, על 239 הנוסעים ואנשי הצוות שלו.

 

עוד חדשות בעולם :

 

הרשויות באוסטרליה, מלזיה וסין בטוחות לגמרי שהמטוס הכי מפורסם בעולם סיים את דרכו במצולות האוקיינוס ההודי, באזור מבודד ועמוק שההגעה אליו קשה ומסובכת, אבל אחרי 12 חודשי חיפושים קדחתניים תוך שימוש בכלים חדשים, ובהתחשב בכך שאף שריד של המטוס לא נמצא - גם כעת יש מי שדבקים בתיאוריות הקונספירציה. האם ייתכן שאחת מתעלומות התעופה הגדולות בהיסטוריה כלל לא נגמרה בהתרסקות?

"איפה הם?". זוכרים את נעדרי טיסה MH370 ואת קורבנות טיסה QZ850 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"איפה הם?". זוכרים את נעדרי טיסה MH370 ואת קורבנות טיסה QZ850(צילום: AFP)

התיאוריות נעות בין הפרועות ביותר, כמו למשל חטיפה על ידי חייזרים, להשערות סבירות יותר הנשענות על נתונים מדעיים, ולפיהן המטוס אכן נמצא במצולות האוקיינוס ההודי, אבל לא בהכרח באזור שבו מתמקדים החיפושים. מה שכולם מסכימים עליו הוא שכמה חלקים חשובים ביותר בפאזל עדיין חסרים.

 

"מדהים כמה מידע חסר לנו אחרי שבחנו את העניין הזה כל כך הרבה זמן", אמר ג'ף ווייס, מומחה תעופה שספרו שהופץ בקינדל "המטוס שלא היה" הגיע לראש רשימת רבי המכר של אמזון. מטוס הבואינג 777 איבד קשר עם מגדל הפיקוח זמן קצר אחרי שהמריא מקואלה לומפור לבייג'ינג ב-8 במרס אשתקד, בשעה שטס מעל מפרץ תאילנד, קרוב לנקודת ציון ימית המכונה "איגרי". כמעט כל דבר שקרה או לא קרה אחר כך נתון לוויכוח חריף.

 

חיל האוויר של מלזיה קבע כי המכ"מים שלו זיהו את המטוס מסתובב, חוצה שוב את חצי האי המלזי וטס אל מחוץ לטווח הפיקוח מול החוף הצפון-מערבי. החוקרים הרשמיים השתמשו בניתוח של חברת "אינמרסט" הבריטית של אותות שקלט לוויין מהמטוס המלזי. האותות לימדו כי הוא נמצא כנראה באותה העת באחד משני אזורים שסומנו על ידי שתי "קשתות אזוריות" על המפה - קשת צפונית וקשת דרומית. שילוב של האותות האלה עם מידע מהמטוס הוביל את החוקרים לקבוע כי המטוס הסתובב דרומה וטס במשך שעות לפני שהתרסק לדרום האוקיינוס ההודי.

החיפושים בשנה שעברה. ר"מ אוסטרליה: "החיפוש לא יוכל להימשך לנצח" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
החיפושים בשנה שעברה. ר"מ אוסטרליה: "החיפוש לא יוכל להימשך לנצח"(צילום: רויטרס)

אלא שבלוגרים לענייני תעופה וחוקרים פרטיים אתגרו את הקביעה הזו, והעלו ספקות בנוגע לנתוני המכ"ם ולהשערות לגבי מהירות המטוס ושריפת הדלק בו. ראש חברת Emirates Airlines, טים קלארק, חיזק במידת מה את השערות הסקפטים כשאמר בנובמבר אשתקד כי הוא מאמין כי יש מידע שלא פורסם ופקפק בטענת צבא מלזיה שלפיה הצבא לא פעל נגד המטוס כשנכנס בחזרה לתחומי המדינה, משום שזיהה אותו כמטוס "ידידותי". ממשלת מלזיה, שאמורה לפרסם דו"ח ביניים על החקירה לפני יום השנה להיעלמות המטוס ב-8 במרס, הכחישה לאורך כל הדרך כי היא מונעת את פרסומו של מידע כלשהו, ואמרה כי עמדתה לא השתנתה.

 

ווייס, שמתגורר בניו יורק, מודה שכמו רבים אחרים הוא הפך לאובססיבי-משהו לגבי פרשת המטוס המלזי, ואפילו רכש בכסף מידע לווייני נוסף בניסיון לאמת את התיאוריה שלו, שלפיה המטוס טס צפונה וחצה גבולות של מדינות תוך שהוא נמנע מזיהוי על ידי מכ"מים, עד שנחת בקזחסטן. חוקר פרטי אחר, ג'ון פיורנטינו, דבק גם הוא בספקות.

צוות בינלאומי בהובלת האוסטרלים מחפש את המטוס באוקיינוס ההודי (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
צוות בינלאומי בהובלת האוסטרלים מחפש את המטוס באוקיינוס ההודי(צילום: גטי אימג'בנק)

התשוקה הגדולה כל כך להגיע לפתרון התעלומה גרמה גם ליריבויות מרות בין תומכיהן של התיאוריות השונות. The Independent Group (IG), גוף החולש על כמה לוויינים ומשתמש במתמטיקאים ומומחי תעופה, הדיח השבוע את ווייס משורותיו בעקבות כתבות הקשורות לספרו. "זאת ערימה של זבל", אמרה חבר IG דאנקן סטיל.

 

לצד "התיאוריה הרוסית" של ווייס ישנה התיאוריה של מארק דוגיין, מי שהיה ראש חברת התעופה הצרפתית Proteus. הוא טוען שהמטוס טס לעבר בסיס חיל הנחתים האמריקני בדייגו גרסיה ואז הופל על-ידי האמריקנים.

גם אלה שסבורים שהמטוס התרסק לאוקיינוס מודים: ייתכן שהוא נמצא מחוץ לאזור החיפושים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
גם אלה שסבורים שהמטוס התרסק לאוקיינוס מודים: ייתכן שהוא נמצא מחוץ לאזור החיפושים(צילום: EPA)

IG, אולי הגוף המהימן ביותר מבין מפיצי התיאוריות השונות, טען מצדו כי המטוס נמצא בדרום האוקיינוס ההודי, ליד "הקשת השביעית", שם מקיים כעת חיפושים צוות בינלאומי בהובלת אנשי חיפוש אוסטרלים. אנשי IG נמצאים בקשר מתמיד עם צוותי החיפוש. עם זאת, גם ב-IG מדגישים שהמידע החסר יצביע

באופן מדויק הרבה יותר על מקום מרבצו של המטוס, וכי ייתכן שהמקום המדויק נמצא בכל זאת מחוץ לאזור החיפושים הנוכחי.

 

בלוגרים רבים מדגישים שזכותם של קרובי המשפחה ויקיריהם של הנעדרים לדעת מה עלה בגורלם היא מניע חשוב מספיק כדי להמשיך בחיפושים, אף שראש ממשלת אוסטרליה אמר הלילה כי החיפוש - שבו הושקעו כבר סכומי כסף אדירים - לא יוכל להימשך לנצח. שרה בג'ק, זוגתו של הנוסע פיליפ ווד, אסירת תודה לאלה הממשיכים בחקירות העצמאיות שלהם בנוגע לגורל המטוס המלזי. היא מודה לצוותי החיפוש ול-IG על תרומתם החשובה, אבל רוצה חקירה עצמאית, אולי של האו"ם: "למרות מאמצים גדולים עדיין אין לנו מושג מדוע טיסה MH370 נעלמה באיגרי ואיפה המטוס נמצא עכשיו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
המדע והרציונל לא מספק תשובות. מה אם משהו אחר לגמרי קרה?
צילום: AP
מומלצים