שתף קטע נבחר

 

פיטורים בכיל נכנסו לתוקף: "נעזוב את הארץ"

למרות המחאה, החל מהבוקר הצטרפו כמה מהעובדים למעגל האבטלה. "אוכל להרוויח פה רק שכר מינימום, אבל יש לי ילד קטן לדאוג לו", סיפר אחד מהמפוטרים. "זה יום עצוב לתרכובות ברום ולעובדים המאורגנים בישראל"

מכתבי הפיטורים הראשונים ששיגרה כיל לעובדי מפעלי תרכובות ברום בדרום נכנסים הבוקר (יום א') לתוקף, ומחדדים את עוצמת המשבר עבור מאות עובדי החברה. "נתתי את הנשמה שלי ועכשיו זורקים אותי", סיפר ל-ynet שמואל אבאסואב (53), תושב אופקים שפוטר לאחר 13 שנות עבודה במקום. לדבריו, בארץ לא יוכל לעסוק בתחום ולפיכך כדי לשרוד ייאלץ לעזוב את ישראל. היום נכנסו לתוקף כחמישה מכתבים ובימים הקרובים המספר יעלה.

 

"אני מהראשונים שהמכתב שלהם נכנס לתוקף", אמר אבאסואב, אב לשלושה. "לקחתי את הילד שלי הבוקר לגן. מה אני יכול לעשות בגיל כזה? עבדתי 13 שנה בקו ראשון כעובד אחזקה. זו עבודה פיזית. 10 שנים עבדתי עם חומרים כימיים, חליתי והעבירו אותי למקום אחר", סיפר.  

 

עובדי כיל בבאר שבע, היום  (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
עובדי כיל בבאר שבע, היום (צילום: הרצל יוסף)
 

 (צילום:  דוברות ההסתדרות) (צילום:  דוברות ההסתדרות)
(צילום: דוברות ההסתדרות)

 (צילום:  דוברות ההסתדרות) (צילום:  דוברות ההסתדרות)
(צילום: דוברות ההסתדרות)

הפגנת עובדי מפעלי ברום בשבוע שעבר  (צלום: מאיר בביוף) (צלום: מאיר בביוף)
הפגנת עובדי מפעלי ברום בשבוע שעבר (צלום: מאיר בביוף)
 

סיבת הפיטורים נותרה מבחינתו עלומה. "אני לא יודע למה פיטרו אותי. לא הסבירו לי בכלל מה קורה. הכניסו אותי לחדר, נתנו לי מכתב וזהו, יום טוב. כך ההנהלה מתייחסת לעובדיה. נתתי את הנשמה שלי, הבריאות שלי, ועכשיו זורקים אותי".

 

כיל: רווח נקי של 697 מיליון דולר

המשא ומתן בין כיל לעובדים הסתיים לפני כניסת חג הפורים ללא תוצאות, כאשר סלע המחלוקת היה נושא הפיטורים. ראשי הוועדים הציגו כתנאי להמשך השיחות את ביטול המכתבים, ומנגד יו"ר כיל, ניר גלעד, התעקש ליצור את התקדים בקבוצה, שעד כה עובדים פרשו ממנה רק מרצון. כיל מעוניינת לפטר 60 עובדים במפעלי ים המלח, להוציא בכפייה לפנסיה מוקדמת עוד כ-55 ובתרכובות ברום לכפות פרישה לפנסיה מוקדמת על עוד 140.  

 

12 עובדים מתוך רשימת ה-140 היו אמורים לסיים את עבודתם ביומיים הקרובים, מתוכם שבעה חתמו על פרישה מרצון. לדברי כיל, הם ייהנו מתנאי פרישה שמציעה ההנהלה, הכוללים מענק חודשי ממוצע של 15 אלף שקל, פיצויי פיטורים ופרישה של יותר ממיליון שקל בממוצע, והמשך הפרשה מלאה לפנסיה כדי להבטיח תשלום פנסיה מלאה בגיל 67. בנוסף, חמישה עובדים סירבו לחתום על קבלת התנאים שמציעה ההנהלה ולכן פיטוריהם ייכנסו לתוקף ביומיים הקרובים. הם ייהנו מפיצויים כפי שמחייב החוק בלבד. עוד נמסר מכיל כי 28 עובדים בתרכובות ברום ו-28 עובדים ממפעלי ים המלח חתמו עד עתה על פרישה מרצון ועוד עשרות נמצאים בתהליכי בירור והתייעצות לקראת חתימה על פרישה מרצון. 

 

העובדים טוענים כי אין מקום לפיטורים בחברה שאת השנה שעברה סיימה ברווח נקי של 697 מיליון דולר וחילקה בנובמבר האחרון דיבידנד לבעלי המניות של 125 מיליון דולר. מנגד, בכיל אומרים כי חלק מהפעיליות במפעלי ים המלח ומפעל תרכובות ברום הן הפסדיות ולכן יש להתייעל בהן, כפי שנעשה בשנה שעברה במפעל רותם אמפרט ממנו פרשו 115 עובדים ועתה המפעל עולה על פסים של רווחיות.

 

"אולי פיטרו בגלל אסטמה?"

אבאסואב הבהיר: "אני לא פוליטיקאי, אבל אני חושב שהממשלה צריכה לעזור לנו. אני לא מקבל 100 אלף שקל, כמו אנשי ההנהלה. אני מרוויח 8,000 שקל, יש לי ילד קטן ואני צריך לדאוג לו. אני צריך להביא פרנסה. אבל פה, בגילי, אוכל להרוויח רק שכר מינימום", אמר בהתכוון לשוק התעסוקה בדרום. "אני חושב שאעזוב את הארץ כדי להתפרנס. יהיה קשה, לא אראה את הילדים והאישה אבל לפחות ארוויח כסף. בגלל שיש לי אסטמה בארץ לא יקבלו אותי לעבוד בתחום שלי. אני חושב שבגלל זה פיטרו אותי. אז אלך לעבוד בחו"ל".

 

משה פרידריך (42), אף הוא עובד בתרכובות ברום, סיפר: "כל יום ייכנסו לתוקף עוד ועוד מכתבי פיטורים עד שכל מי שקיבל מכתב יפוטר. זה יום עצוב לתרכובות ברום ולעובדים המאורגנים במדינת ישראל. הממשלה הייתה צריכה ממזמן להתערב. אין מה לומר - זה יום שחור שייזכר לדורי דורות".

 

יצחק נאמן, עובד נוסף, אמר כי "ההנהלה הייתה ערוכה למהלך הזה. הם הכינו את עצמם. המאבק הזה הוא קשה מאוד. גם למפוטרים וגם לשובתים, שיושבים בבית בלי משכורת". אך לדבריו, "למרות היום הזה אני מאמין בצדקת המאבק ומאמין שננצח. בעלי המניות לא ייתנו להם להמשיך ככה. הממשלה גם יכולה להשפיע ולהביא לסוף המאבק. אבל גם הכיס משחק תפקיד. גם לעובדים".

"לא עשו את זה באופן פורמלי ככה שאי אפשר לדעת. אבל ההנהלה יכולה להכניס פתאום כסף לחשבון של העובד ולומר זהו", אומר ציון לביא, שמנסה להישאר אופטימי. "לא נראה לי שזה יקרה. המכתב שלי אמור להיכנס לתוקף ב-22 לחודש. לכל אחד יש תאריך. אני מכיר שני עובדים שהמכתב שלהם נכנס לתוקף היום. אני לא יודע עדיין מה המשמעות של זה, אם יפוטרו או לא. אבל זה המאבק שלנו".

 

מכיל נמסר בתגובה כי החברה "חווה משבר קשה ומיתון בשווקים שבהם היא פעילה, כולל הכפלת עלות העבודה במפעליה בישראל. בסביבה עסקית שכזו חובתה של הנהלה אחראית להוביל תכנית התייעלות. כיל נוהגת בכבוד ובאחריות כלפי עובדיה והיא מציעה לעובדים שיסיימו את עבודתם את תנאי הפרישה הטובים בישראל: עובדים מעל גיל 55 ייהנו ממענק חודשי קבוע של 15 אלף שקל בממוצע מבלי לעבוד עד גיל 67. בנוסף, פיצויים ומענקי פרישה של יותר ממיליון שקל בממוצע, ובנוסף - המשך תשלום מלא לפנסיה עד גיל 67 כדי להבטיח פנסיה מלאה.

 

"לעובדים מתחת לגיל 55 יינתנו פיצויי פיטורין של 200% בגובה מאות אלפי שקלים. כיל תמשיך להיות המעסיק הגדול ביותר בנגב ועמוד השדרה הכלכלי שלו גם לאחר תוכנית ההתייעלות". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישראל יוסף
מפגינים נגד הפיטורים
צילום: ישראל יוסף
מומלצים