צוקי מאחוריך? "הרשת החברתית של דאעש"
אתר אינטרנט בשם "חליפות-בוק" השואב השראה מפייסבוק, הושק בימים האחרונים, וכלי תקשורת ערביים טוענים כי מדובר ברשת החברתית החדשה של "המדינה האיסלאמית". אילו שפות חסרות ברשת, ומה אפשר לפרסם בה?
האם בדאעש מצאו פתרון לסגירת חשבונותיהם ברשתות החברתיות? כלי תקשורת ערביים ומשתמשים ברשתות חברתיות טוענים ביממה האחרונה כי ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) השיק רשת חברתית שקוראת תיגר על אתרי האינטרנט שחסמו את משתמשיהם, בייחוד פייסבוק, הנקראת "חליפות-בוק" (5elafabook).
עוד חדשות בעולם :
שמועות שווא: מנהיג איראן חמינאי חי וקיים
שנה להיעלמות המטוס: "לא נפסיק החיפושים"
'אבא קיפוד יחזור?'. הספר שנכתב בשבי דאעש
ברשת המיקרובלוגינג, טוויטר, נפתח שם משתמש תחת שם האתר החדש, שעדיין לא לגמרי ברור אם הוא פרי יוזמתם של אנשי "המדינה האיסלאמית". בטוויטר על שם ה"חליפות-בוק" מנסים כרגע להפיץ את הבשורה ולהשיג משתמשים חדשים.
ברשת "אל-ערבייה" ניסו היום (יום א') להתחקות אחר מאפייניה של הרשת החברתית ולתהות על קנקנה. בין השאר הם גילו כי הרשת החברתית מגדירה את עצמה כעצמאית וכמי שאינה כפופה ישירות לארגון, אולם הנאמנות והנטייה שלה היא לחלוטין למען דאעש.
הולנדית יש, צרפתית אין
לפי "אל-ערבייה", כניסה לחשבון מותנית בארבעה כללים לשימוש ברשת החברתית. על המשתמש להתחייב שלא לשלוח מידע שאסף ברשת החברתית לאף אדם אחר או להנהלת הרשת. חל איסור לפרסם את תמונתך ברשת החברתית, והרשת מבקשת ממשתמשיה לנהוג באיפוק כלפי אלה שאינם תומכים בארגון. התנאי אחרון הוא עדכון ההנהלה בנוגע לגידופים מילוליים של משתמשים אחרים. מסיבה לא ברורה אתר הרשת החברתית לוקה בבעיות חיבור משעות הבוקר המקשה על כניסה אליו.
הרשת החברתית של דאעש דומה מאוד בעיצובה לאתר פייסבוק המקורי, אך כמות משתמשיה כנראה קטנה מאוד. השפות המופיעות באתר כוללות הולנדית, אנגלית, ספרדית, פורטוגזית, גרמנית, טורקית ואינדונזית אך באופן תמוה השפה הערבית והצרפתית, שרבים מהלוחמים הזרים בארגון דוברים אותן, לא כלולות באתר. עם זאת, לפי "אל-ערבייה", ב"טיימליין" ניתן לכתוב בכל שפה. אולם שלא כמו פייסבוק, משתמש ברשת לא יכול להעלות תמונות או סרטוני וידאו.
תומכי הארגון החלו להפיץ את האתר המדובר ברשתות החברתיות השונות. אם אכן מדובר
ברשת חברתית מטעם דאעש, אפשר להעריך כי הסיבה לכך היא "רדיפת הרשויות והרשתות", לטענת דאעש, אחר חשבונותיהם בטוויטר ובפייסבוק על רקע המסרים הבעייתיים המועברים ברשתות.
באתר vocativ ניסו להתחקות אחר הדומיין של האתר וגילו כי הוא מאוחסן על שרתי GoDaddy האמריקניים. בעל הדומיין הוא משתמש בשם "אבו מוסאב" שנרשם כמתגורר במוסול. במקומות אחרים נרשם כי הוא במקור ממצרים.