שתף קטע נבחר

 

בנק ישראל חוזר בו: העמלה בכרטיס האשראי לא תזנק

בעקבות הפרסום ב ynet אודות הזינוק הצפוי בעמלות כרטיסי האשראי על רכישות בחו"ל החל מחודש אפריל, בנק ישראל נאלץ לחזור בו מהמודל שהיה מייקר את העמלות פי 2 ויותר. לקראת חודש יולי ייקבע תעריף אחיד חדש לעמלות על עסקאות בדולר ובאירו ותעריף נוסף על עסקאות במטבעות אחרים

רוכשים בכרטיס אשראי בחו"ל? בתחילת חודש אפריל אמורה היתה להיכנס לתוקף שיטת חישוב חדשה לעמלות על רכישות במט"ח, אך מסתבר כי זו הקפיצה את ההוצאה ללקוחות ובבנק ישראל נאלצו לחזור בהם.

 

  • פתחו את הארנק: ישראכרט מעלה עמלות עד 140%

 

בחברות כרטיסי האשראי לא ממהרים לפרסם את היקף העסקאות שמבצעים הלקוחות במט"ח, גם לא בבנק ישראל, אולם אלו צומחות בעשרות אחוזים משנה לשנה וההערכה היא שההיקף עומד בשנת 2014 על יותר מ-30 מיליארד שקל.

 

העסקאות הללו מניבות לחברות כרטיסי האשראי עמלות נאות, ו"בזכות" בנק ישראל, העמלות הללו צפויות היו להניב רווחים גדולים יותר, על חשבון הלקוחות.

 

הוראת בנק ישראל, שאמורה היתה להיכנס לתוקף בעוד שלושה שבועות, נועדה לבטל את עמלות ההמרה שגובות חברות האשראי.

 

בחברות כרטיסי האשראי (למעט חברת כאל), העמלה על עסקה בחו"ל מורכבת משני חלקים: עמלה על ההמרה מהמטבע בו בוצעה העסקה לשקלים וכן עמלה הנגבית כאחוז מסך העסקה.

 

המורכבות הזו מקשה על חישוב עלות העסקה והשוואת מחירים ובפיקוח על הבנקים ביקשו לפשט את מבנה העמלות. בעקבות זאת נקבע, כאמור, כי לא ניתן יהיה לגבות עמלות על שער ההמרה ממט"ח לשקלים בעסקאות בכרטיסי אשראי שבוצעו במט"ח, כפי שנהוג היום.

 

מיהרו לשנות את התעריפון

על פי ההוראה, ההמרה תבוצע על פי שער יציג לשקלים, וחברות האשראי יוכלו לגבות עמלה רק כאחוז מהעסקה.

 

אלא שלמרות הכוונות הטובות של הפיקוח. חברות כרטיסי האשראי הראו לבנק ישראל איך עובדת השיטה והקפיצו את העמלות, במקרים מסוימים עד פי 2 ויותר, בהשוואה לקיים היום.

 

כך לדוגמה, על פי התעריפים שתוכננו, לאומי קארד אמורה היתה לגבות בגין עסקה באירו, עמלה של 3.5% מהעסקה, זאת לעומת עמלה של כ- 3% (בכרטיסי ויזה) כיום, כאשר העמלה מורכבת משער העברות והמחאות של בנק לאומי (גבוה בכ-1% מהשער היציג) ועמלה נוספת של 2%.

 

עמלת משיכת מט"ח ממכשיר אוטומטי בחו"ל בכרטיס ישראכרט, אמורה היתה לזנק ל-3.9% מסכום המשיכה, לעומת 1.5% (במשיכת דולרים) בתוספת 3.75 דולר, כיום.

 

נציין כי בשיחה שקיימנו עם הפיקוח על הבנקים בעת פרסום הטיוטה בנושא שינוי מודל העמלות, עוד באפריל שנה שעברה, שאלנו האם לא קיים חשש שחברות האשראי ייקרו את העמלות, והאם אין מקום לקבוע עמלה מקסימאלית. בפיקוח השיבו לנו כי הם מאמינים ש"התחרות תעשה את שלה".

 

בעקבות כתבה שפרסמנו בנושא, ל ynet נודע כי בימים האחרונים שלח המפקח על הבנקים מכתב לחברות כרטיסי האשראי בו הוא מודיע כי בכוונתו לדחות את שינוי מודל העמלות לקיץ.

 

כמו כן בכוונת הפיקוח לקבוע תעריף אחיד לעמלות על עסקאות בדולר ובאירו, בסכום שלא יעלה על העמלה כיום וכן לקבוע תעריף נוסף עבור כל המטבעות האחרים.

 

כאמור, חברות כרטיסי האשראי כבר פרסמו את התעריפונים החדשים ואף שלחו עדכונים ללקוחות. אך מיהרו להסירם בעקבות הודעת הפיקוח.


פורסם לראשונה 08/03/2015 23:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים