שתף קטע נבחר

 

"נמצוב היה תחת מעקב". היכן היו השוטרים?

חבריו ומקורביו של בכיר האופוזיציה הרוסית מסתובבים בשבוע האחרון תמהים וחסרי אונים. הם לא מבינים איך במקום המאובטח ביותר בקרמלין יכול היה אלמוני לירות בחברם ולברוח, חולקים סיפורים על האזנות סתר במסעדות, ציתותים לטלפונים ומעקבים רגליים וטוענים: "אין כל ספק שעקבו אחריו"

בשבוע שעבר כשבוריס נמצוב נורה למוות כשצעד על גשר סמוך לקרמלין, עברו 11 דקות שלמות עד שניידת משטרה הגיעה למקום - כך עלה מסרטון מצלמות האבטחה שנחשף יומיים לאחר הרצח. החל מהרגע שבו סגן ראש הממשלה לשעבר (55) נפצע אנושות בליל שישי, תוהים מקורביו של מבקר הקרמלין מדוע לקח למשטרה כל כך הרבה זמן להגיע לשם, ואיך קרה שבמיקום שמאובטח בכבדות ומצולם סביב השעון, יכול היה אלמוני לירות לעברו שש פעמים ולברוח מבלי להיתפס.

 

עוד חדשות בעולם :

שבויות, נאנסות, שפחות. נשים בצל בוקו חראם

14 שעות במכונית הפוכה בנהר. פעוטה ניצלה

תשוש ביפן: איך עובדים 80 שעות בשבוע? צפו

 

נמצוב היה הדמות האופוזיציונרית הבכירה ביותר שנרצחה במהלך שלטונו בן 15 השנים של ולדימיר פוטין. הירי בו הצית האשמות מצד מתנגדיו של פוטין ומדינות המערב, שהחיריות הדמוקרטיות ברוסיה תחת מתקפה.

 

סרטון האבטחה: רגע חיסול יריבו של פוטין

סרטון האבטחה: רגע חיסול יריבו של פוטין

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  

אתמול הואשמו שני צ'צ'נים במעורבות ברצח נמצוב. מנהיג צ'צ'ניה טען כי הנאשם המרכזי היה "מוסלמי אדוק" שהזדעזע מהקריקטורות המבזות את הנביא מוחמד של המגזין שארלי הבדו. נמצוב, ליברל באופיו, הגן על חופש הביטוי של המגזין. אתמול גם דווח בסוכנויות ידיעות רוסיות כי חשוד שישי ברצח פוצץ עצמו למוות באמצעות רימון רגע לפני שהגיעו שוטרים לביתו. 

 

זירת הרצח: אחד המקומות הסטריליים ברוסיה

גורמים רוסיים הכחישו את מעורבותם ברצח נמצוב. הנשיא קרא למקרה "טרגדיה מבישה" ודרש חקירה מעמיקה. עדויות שנאספו על ידי רויטרס על ידי פעילי אופוזיציה וחבריו של נמצוב מעלות שאלות לגבי פעולות סוכנויות הביטחון במדינה בדקות שלפני הירי בנמצוב ולאחריו.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

אחד האזורים המצולמים והמפוקחים ביותר ברוסיה (צילום: AP) (צילום: AP)
אחד האזורים המצולמים והמפוקחים ביותר ברוסיה(צילום: AP)

"אין ספק שעקבו אחריו". נמצוב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"אין ספק שעקבו אחריו". נמצוב(צילום: רויטרס)

מקורות אלה אמרו כי הם מאמינים שסוכנויות הביטחון ברוסיה, שעוקבות באדיקות אחר דמויות אופוזיציה בכירות, במיוחד לקראת ההפגנה שתוכננה, עקבו אחר נמצוב, שארגן עצרת ענק שהייתה אמורה להיערך יומיים לפני מותו.  

 

לדבריהם, המעקב כולל ציתות לשיחות טלפון ולעתים אף מעקב פיזי של סוכנים חשאיים אחר אישים באופוזיציה. המקורות טוענים כי ידעו על כך משום שבעבר כמה משיחות הטלפון שלהם פורסמו לפתע באינטרנט. בנוסף, פעילים בעלי ניסיון בארגון הפגנות סמוך לקרמלין אמרו כי האזור מצולם ומפוקח 24 שעות ביממה במצלמות אבטחה במעגל סגור וכוחות גדולים של סוכני משטרה וביטחון, מה שהפך את האזור לאחד המוגנים ביותר ברוסיה.

הנאשם המרכזי. זאור דאדייב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הנאשם המרכזי. זאור דאדייב(צילום: רויטרס)
 

לא בלתי אפשרי לבסס עצמאית אם נמצוב היה תחת מעקב בזמן הירצחו, או אם האזור היה מנוטר על ידי כוחות הביטחון של רוסיה. ייתכן מאוד כי המידע שנאסף הועבר לחוקרים, אך לא פורסם לציבור הרחב. סוכנות רויטרס שלחה שאלות מפורטות בנוגע לנסיבות הרצח לוועדת החקירה, גוף החקירה הממשלתי המוביל את חקירת המקרה, וכן ל-FSB, סוכנות הביטחון המרכזית ברוסיה. שני הגורמים טרם השיבו.

 

חבריו של נמצוב אומרים כי סוגיית המעקב היא קריטית לחקירת הירצחו ומציאת האחראים לפשע. מקורביו טוענים כי לנוכח רמת האבטחה במקום, הרצח היה יכול להתבצע רק על ידי שכירי חרב מאומנים לצד הסכמה שבשתיקה או מעורבות של חלק משירותי הביטחון. אך כיוון חקירה זה ככל הנראה לא ייחקר וגורמים רשמיים כבר ציינו בפני כלי תקשורת רוסיים: הרקע לרצח נמצוב הוא עסקיו, חייו האישיים או בוצע על ידי קיצוניים שפעלו מיוזמתם.

 

ציוד האזנה במסעדה, טיפים לצוותי טלוויזיה

כמה מחבריו של נמצוב מעידים מניסיונם כי אין ספק שהוא היה תחת מעקב. לב פונומריוב, פעיל אופוזיציה ובעל בריתו של נמצוב שחזר כיצד תכנן בשיחת טלפון לפגוש את מייקל מקפאול, שגריר ארה"ב לרוסיה לשעבר, ב-29 במרס ב-2012. כשמקפאול הגיע למקום, חיכה לו צוות טלוויזיה של ערוץ החדשות NTV, הנשלט על ידי הקרמלין. באותו היום צייץ מקפאול: "לכל מקום שאני הולך, NTV שם. מעניין מי מספק להם את לוח הזמנים שלי? הם לא מספרים לי".

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

גם לו צותתו. איליה יאשין (צילום: AP) (צילום: AP)
גם לו צותתו. איליה יאשין(צילום: AP)
 

איליה יאשין, יו"ר מפלגתו של נמצוב, סיפר על מקרה שבו הגיע למסעדה לפגישה עם דיפלומט זר, והמנהל ניגש אליו והזהיר אותו מפני ציוד האזנה שהתקינו במקום סוכנים חשאיים שעתיים לפני כן. נמצוב קיבל את אותו היחס, אומרת אולגה שורינה, אחת מהעוזרות הקרובות ביותר אליו. "שלושה ימים לפני הצעדה, הם כל הזמן עשו את זה. הם כל הזמן עקבו אחריו". ולדימיר ריזחוב, מנהיג אופוזיציה לשעבר שעבד גם הוא עם נמצוב, תהה: "אחרת איך הם יודעים על כל תנועותינו?".

 

שורינה הוסיפה כי תיק תביעה נגד עשרות פעילי אופוזיציה, בהם מריה ברנובה בגין הפגנת 6 במאי 2012, הכיל ראיות על ארגון עצרת שהיו יכולות להגיע רק ממעקב אחר המארגנים. על רקע דברים אלה, כמה ממקורביו של נמצוב

אומרים כי הם תמהים כיצד הוא נורה מבלי שסוכנויות הביטחון ידעו על כך באופן מיידי.

 

חבריו אומרים כי מעקב פרטני, במיוחד באזור הקרמלין המאובטח בכבדות, היה מקשה על הירי בנמצוב. כמו כן, לאחר שנורה, המשטרה ושירותי הביטחון היו אמורים להופיע בזירה במהירות.

 

ב-2013 ניסה סרגיי שרוב-דלאוני, פעיל אופוזיציה, לארגן משמרת מחאה בכיכר האדומה, כמה מאות מטרים מהמקום שבו נורה נמצוב. בניגוד ל-11 הדקות שלקח למשטרה להגיע לנמצוב באותו לילה גורלי, שרוב-דלאוני מספר כי תוך שניות ספורות מהרגע שבו הניף שלט, הגיעה המשטרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
איפה הייתה המשטרה?
צילום: EPA
מומלצים