ר"ג: המגדל הגבוה בארץ לא קיבל היתר
חברת אזורים הודיעה לרוכשי דירות במגדל אזורים טוואר שהיא אמורה לבנות מול הבורסה ברמת גן, כי תשיב להם את המקדמה ששילמו - מאחר שטרם קיבלה מהעירייה היתר בנייה. מדובר בפרויקט שאמור לעקוף בגובהו את מגדל משה אביב, ובכך להפוך לגבוה בישראל. בעיריית ר"ג טוענים כי החברה לא השלימה את התנאים לקבלת ההיתר; בחברה מבהירים כי אין כוונה לבטל את הפרויקט
מדוע נתקעה בנייתו של מגדל המגורים הגבוה בישראל? תלוי את מי שואלים. באחרונה הודיעה חברת הנדל"ן אזורים ללקוחותיה כי טרם קיבלה היתר בנייה להקמת מגדל "אזורים טוואר", שאמור להיבנות בשטח שמול הבורסה ברמת גן. מדובר במגדל המיועד לשימושים מעורבים (מגורים ומסחר), אשר היה אמור לכלול 65 קומות עם 334 יחידות דיור מעל 5 קומות של חניון תת-קרקעי, בגובה של 256 מטרים - ובכך לעבור בגובהו (אם כי לא במספר הקומות) את מגדל משה אביב, הגבוה במדינה.
כתבות נוספות על בנייה ברמת בערוץ הנדל"ן :
- כמה שילם משקיע אחד על 24 דירות בר"ג?
- מגדלי ענק ברמת גן: האם התושבים יעצרו אותם?
- פינוי-בינוי ברמת גן: 285 דירות בשני מגדלים
מדובר בשטח שבו היה ממוקם בעבר מפעל עלית המיתולוגי, ובשנת 2005 חתמה קבוצת שטראוס-עלית על חוזה למכירת הנכס לקבוצת יזמים אמריקאית, בראשות אנשי העסקים אייזק קטן ואלי ויינשטיין, תמורת 44 מיליון דולר - אולם החוזה לא יצא לפועל. שנה לאחר מכן רכשו חברת קרסנט הייטס וקבוצת טראמפ את המגרש, ותכננו להקים במקום המפעל מגדל מגורים יוקרתי ששמו "טראמפ פלאזה טאוור", על שם איל הנדל"ן האמריקני דונלד טראמפ.
כשנה לאחר מכן, רכשו חברת אזורים וקבוצת יהלומנים פרטית את זכויות הבנייה במגרש תמורת 80 מיליון דולר, במטרה לבנות עליו מגדל בודד בעלות של 175 מיליון דולר ובגובה של 270 מטרים ו-74 קומות - שהיה הופך אותו לגבוה יותר משכנו, מגדל משה אביב. המגדל היה אמור לשלב משרדים ומגורים, ובשנת 2008 אף פורסם כי יזמי המגדל ביקשו לאשר את הגבהתו לגובה של 280 מטרים ו-85 קומות.
ביוני 2012 אישרה הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה שינוי בתוכנית הבנייה, כך שבמקום מגדל אחד ייבנו שני מגדלים - חברת אזורים תבנה מגדל מגורים הפונה לרחוב ארלוזורוב וייקרא "אזורים טוואר"; וקבוצת היהלומנים תבנה בניין משרדים בקרן הרחובות ז'בוטינסקי וארלוזורוב, שחלקו יהיה מיועד לשימור ויהפוך למוזיאון עירוני. לפני קרוב לשנה עודכנה התוכנית, כך שמגדל המגורים יכלול, כאמור, 65 קומות בגובה של 256 מטרים.
אזורים: "נחזיר את הכסף עם ריבית"
ואולם, בשיחה עם גורמים הקשורים לחברת אזורים, הוסבר ל-ynet כי מאחר שכבר לפני כשנתיים קיבלה החברה אישור עקרוני להקמת המגדל מהוועדה המקומית, חתמה החברה על הסכמי מכר עם כ-90 רוכשים במגדל, בכפוף לתנאים מתלים של קבלת היתר בנייה והוצאת ליווי בנקאי כפי שמקובל בענף. בהסכמים נכתב כי הואיל ואין עדיין היתרי בנייה וליווי בנקאי, במידה שלא יתקבלו כאלה תוך שנה וחצי לכל היותר - ההסכם לא יחייב את הצדדים, והרוכשים יקבלו את כספם חזרה נושאי ריבית.
לפי החוק, גבתה אזורים מהרוכשים רק עד כ-7% ממחיר הדירות שרכשו, והסכומים הועברו גם כך לנאמנות ונשאו פירות. בהודעה לרוכשים נמסר כי בעקבות גורמים שאינם תלויים בחברה, ההסכמים לא נכנסו לתוקף ולכן הרוכשים יקבלו את כספם בחזרה. עוד הוסיפו הגורמים כי מהנדס העירייה הקודם, חיים כהן, פרש מהעירייה, אולם כעת משהתחלפו הפרסונות בעירייה, נדרש להם זמן ללמוד את החומר.
לדברי הגורמים, "זה לא הוגן להשאיר את הרוכשים בני ערובה בהסכם מכר שאינו רלוונטי יותר בגלל תנאים שאינם קשורים בחברה - היה נכון לשחרר אותם ולאפשר להם לרכוש דירות אחרות עם הנחות מיוחדות בפרויקטים אחרים. יש רוכשים שפנו מיוזמתם בגלל הזמן הארוך שנדרש להוצאת היתר הבנייה, והחברה לא רצתה להשאירם בתנאי אי-ודאות בהסכם שלא נכנס לתוקף".
עוד ציינו הגורמים כי הבעלות על הקרקע עודנה שרירה וקיימת, וכי החברה בוחנת את האפשרויות השונות למימוש הפרויקט. לדבריו, בכל מקרה הדירות שנמכרו בעבר כבר אינן רלוונטיות, שכן חל שינוי במספר הדירות ומספר הקומות בפרויקט - עקב שינויים בתקנות התכנון והבנייה.
עיריית ר"ג: "החברה לא השלימה את התנאים"
גורמים בעיריית רמת גן אמרו בשיחה עם ynet כי החברה לא השלימה עד היום את התנאים הנדרשים להיתר - ולפיכך לא קיבלה אותו. "בין היתר, הם נדרשו להעביר בדיקת רוחות וכן להעביר תכנון לבניית רמפה בכניסה לחניון - אחרי ששינו עבורם את כל תוכניות הכניסה לחניון לבקשתם (שני דברים שנדרשים כחלק מתוכנית בניין עיר לצורך קבלת היתר) - ולמרות בקשות חוזרות ונשנות של אגף ההנדסה בעירייה, החברה טרם השלימה פערים אלה", מסרו הגורמים.
הגורמים הבהירו כי העירייה מבצעת עם נציגי החברה פגישות תקופתיות כדי לוודא הסרת חסמים וקידום הפרויקט, כפי שנעשה בפרויקטים אחרים בעיר, וכי פגישה אחרונה בעניין נעשתה אתמול. לדבריהם, "העירייה שוכרת מנהל פרויקט כדי שיעמוד לרשות החברות הפועלות במתחם עלית, כדי שיקבלו מענה זמין ואיכותי כנדרש". עוד ציינו הגורמים כי אף שמהנדס העירייה הוחלף, "הפרויקטים בעיר ממשיכים להתקדם כפי שנעשה עד כה, ואפילו ביתר יעילות ומקצועיות".
מחברת אזורים נמסר בתגובה: "לצערה של החברה, בשל גורמים שאינם תלויים בה, לא התקיימו התנאים המתלים של הסכמי המכר אשר נחתמו עם הרוכשים, ולפיכך בהתאם לנוסח ההסכם, הסכמי המכר פקעו. אזורים פועלת להשיב לרוכשים את מלוא הסכומים ששולמו על ידם בתוספת ריבית, וכן מזמינה את כל הרוכשים לקנות דירה בהנחה ובתנאים מיוחדים באחד מהפרויקטים שלה ברחבי הארץ".
מעיריית רמת גן נמסר בתגובה: "מבדיקות שערכה העירייה מול מנכ"ל חברת אזורים וסמנכ"ל החברה, עולה כי לחברה אין כל כוונה לבטל את הפרויקט".