שתף קטע נבחר
 

אקסון מובייל: "נערכים לירידת מחירי הנפט"

4.5 מיליארד דולר. זה הסכום שחברת אחזקות האנרגיה הגדולה בעולם, תקצץ בעקבות הצפי להמשך ירידת מחירי הנפט. הסיבה: עודף היצע. מה שעלול להחמיר את המצב עוד יותר ולהוביל לירידות מחיר משמעותיות, הם האיראנים ששומרים מאגרי נפט עצומים שיפתחו כאשר יוסרו הסנקציות

חברת אחזקות האנרגיה הגדולה בעולם, "אקסון מובייל", קיימה השבוע יום עם משקיעי החברה ובו היא פרסמה את אסטרטגית החברה לשנים הקרובות. על פי הדיווח, אקסון נערכת לסביבת מחירי אנרגיה נמוכים, בדומה לחברת אחזקות האנרגיה רויאל דאץ' וחברות נוספות.

 

עוד באותו עניין בערוץ שוק ההון

סין: "חברות מקומיות יוכלו לייבא נפט גולמי"

מפתיע: במה מתעניינים משקיעי הנפט?

 

למרות שאקסון דיווחה על הפחתה בהוצאות ההוניות שלה מ-38.5 מיליארד דולר ל-34 מיליארד דולר – הפחתה של 4.5 מיליארד דולר, צופה החברה בגידול במהלך השנתיים הקרובות. הגידול צפוי בשל 16 פרויקטים חדשים של הפקת נפט שיחלו עד 2017 ויגדילו את תפוקת הנפט של החברה ל-4.3 מיליון חביות ביום לעומת 4 מיליון היום.

 

יש לציין כי מנכ"ל החברה, רקס טילרסון צוטט בעבר בעיתונות הכלכלית ואמר ש"אקסון מובייל", תישאר רווחית גם בסביבת מחירים של 40$ לחבית והשבוע הוא הבהיר שהחברה תמשיך להפיק נפט למרות הנפילה במחירים. לדברי חברת האחזקות, השוק יתאפיין בעודף היצע, שצפוי להיעלם רק ב-2017 ומחיר לחבית נפט מסוג ברנט ירד בעתיד ל-55 דולר, כלומר 5 דולרים פחות מהמחיר היום

 

בינתיים באיראן - היצע כבוש שעלול להתפרץ

עודף ההיצע צפוי לקבל חיזוק משמעותי במידה וייחתם הסכם עם איראן, או לחלופין תמשכנה ההקלות בחרם על הרפובליקה האסלאמית.

 

יש לציין, כי במהלך השנתיים וחצי האחרונות סבלה איראן מסנקציות כלכליות שכללו בין היתר איסור ייבוא נפט מהמדינה. הנפט האיראני הגיע עד לחרם, בעיקר לאירופה, דרום קוריאה הודו, יפן וסין. היחידים שקיבלו היתר להמשיך ולייבא, הן הודו וסין אך שאר הכלכלות היו שותפות מלאות לחרם.

השוק יוצף בנפט אם יוסרו הסנקציות. תרגיל צבאי באיראן (צילום: AP) (צילום: AP)
השוק יוצף בנפט אם יוסרו הסנקציות. תרגיל צבאי באיראן(צילום: AP)
 

בעקבות החרם תפוקת הנפט של איראן נחתכה כמעט בחצי, משום שמרבית תפוקת הנפט במדינה מיועדת לייצוא. לאיראן יכולת הפקה של כ-4 מיליון חביות נפט ביום, וכיום היא מפיקה כ-2 מיליון חביות נפט בלבד. על פי שר הנפט האיראני, איראן מתכננת להגדיל את התפוקה ל-5.7 מיליון חביות נפט ביום.

  

אך האיום בטווח הקצר הוא מלאי הנפט הקיים באיראן. בסקירה שלנו מ-2013, כאשר חבית נפט נסחרה מעל 100 דולר, צוין כי הנפט האיראני ייערם במלאים ובסופו של תהליך יחזור לשוק. במהלך השנתיים האחרונות זה בדיוק מה שקרה, חלק ניכר מהנפט שהופק באיראן נאגר במאגרי הנפט במדינה ובמכליות נפט ולכן העלייה במלאי הנפט באיראן ביבשה ובים, מייצרת היצע כבוש. אם וכאשר "ישתחרר הפקק" כשיוסרו הסנקציות, ההיצע הקיים יוכל לחזור במהירות לשוק ולגרור אחריו ירידות מחיר משמעותיות בתוך פרק זמן קצר.

 

בסיכום שבועי מחיר הנפט נותר ללא שינוי

השבוע נסחרו החוזים על הנפט בתנודתיות מסוימת, אך בסיכום שבועי נותרו ללא שינוי.

על רקע נאומו של ראש הממשלה נתניהו מול הקונגרס האמריקאי בעניין האיום האיראני, נסחר הנפט בעליות, שהתמתנו עם עדכון מטה של יעדי הצמיחה בסין שהורדו מ7.4% לשבעה אחוזים. חבית נפט מסוג WTI נסחרת במחיר 50.03$ וחבית נפט מסוג ברנט נסחרת במחיר 60$. משרד האנרגיה האמריקאי דיווח השבוע על עלייה חדה במלאים של 10.3 מיליון חביות נפט, לעומת צפי לעלייה של 3.8 מיליון חביות נפט.

 

דווקא בקושינג אוקלהומה נרשמה עלייה מינורית במלאי של 536 אלף חביות נפט. במלאי התזקיקים והדלקים נרשמה ירידה של 1.76 מיליון חביות תזקיקים (המוצרים השונים המתקבלים מתהליך הזיקוק), נמוך מהציפיות לירידה של 3.8 מיליון חביות תזקיקים. בניצולת בתי הזיקוק נרשמה ירידה מינורית של 0.8%, בהשפעת מאבק איגוד העובדים והשבתת בתי זיקוק במדינה.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אלסקה צינור נפט
צילום: shutterstock
מומלצים