שתף קטע נבחר

מח"ש 2014: שני שלישים מהתיקים נסגרו

סגירה סיטונית של תיקים: רק 30% מהתלונות שהגיעו בשנה החולפת לפתחה של היחידה החוקרת שורה של פרשות מביכות בצמרת המשטרה הסתיימו בהעמדה לדין. מנגד, 80% מכתבי האישום הסתיימו בהרשעה. מח"ש: "מרבית הפניות אינן חושפות התנהגות עבריינית של שוטרים"

המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) במשרד המשפטים פרסמה היום (ב') את נתוני הסיכום לשנת 2014. ברקע שורת הפרשות המביכות בצמרת המשטרה שחלקן עדיין נבדקות במח"ש עולה כי כ-30% מהתיקים שבהם נחקרו שוטרים תחת אזהרה הסתיימו בהעמדה לדין פלילי או משמעתי. משמעות הדברים היא ששאר התיקים (70%) נסגרו. בהודעה של מח"ש צוין כי "מרבית הפניות שמגיעות למח"ש אינן מגלות דבר עבירה ואינן חושפות התנהגות עבריינית של שוטרים".

 

מהנתונים עולה עוד כי בשנת 2014 נפתחו במח"ש 1,510 בדיקות וחקירות פליליות, מתוכן ב-732 תיקים נחקר שוטר אחד או יותר באזהרה. עוד עלה כי כ-64% מהתיקים שנחקרו באזהרה הגיעו לכלל מיצוי והתבררה בהם האמת. בהקשר זה צוין כי "מדובר בחקירות אשר גילו ממצאים פוזיטיביים, אשר ניתן להתבסס עליהם לצורך העמדה לדין פלילי/משמעתי או לחלופין על מנת לסגור את התיק מחוסר אשמה/חוסר עניין ציבורי".

משרדי מח"ש בירושלים (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
משרדי מח"ש בירושלים(צילום: אלי מנדלבאום)

בסך הכול הוגש בשנה החולפת 116 כתבי אישום פליליים נגד שוטרים. בנוסף, ב-104 תיקים הוחלט כי המענה המתאים הוא להעמיד לדין משמעתי והטיפול הועבר למחלקת המשמעת במשטרת

 ישראל, כמתחייב על פי הדין. עוד צוין כי כ-80% מכתבי האישום שהגישה מח"ש הסתיימו בהרשעה או בקביעה שהשוטר ביצע עבירה פלילית וכ-4% הסתיימו בזיכוי בבית המשפט. יתר התיקים הסתיימו בהסדר שכלל העברה לדין משמעתי, בעיכוב הליכים וכיוצא בזה.

 

בהסבר לחלוקת התיקים שנסגרו צוין כי "כשליש מהפניות המתקבלות במחלקה כלל אינו מגבש – על פני הדברים – חשד לביצוע עבירה פלילית, וכן מוגשות תלונות שעניינן נושאים שונים שאינם מצויים בסמכות החקירה של המחלקה. תלונות אלו, ככל שיש גוף אחר המוסמך לבדקן, מועברות לגוף המוסמך. כשליש נוסף מן הפניות למחלקה לא הבשיל לכלל הליך חקירה פלילית לאחר שנמצא כי המתלונן אינו עומד מאחורי תלונתו ומסרב למסור גרסה, או שנמצא שהתלונה מינורית וגם אם תתברר היא לא תגלה עבירה פלילית (למשל משיכה או דחיפה על ידי שוטר בהפגנה) או שמדובר בתלונות בין שוטרים המועברות לטיפול משמעתי וכיוצא בזה".

 

"מח"ש איננה 'קבלנית מעצרים'" 

ראש מח"ש, עו"ד אורי כרמל, מסר כי "היעד האיכותי שנמדד במח"ש הוא מיצוי חקירה והגעה לחקר האמת, תהא אשר תהא. מח"ש איננה סופרת כתבי אישום ואיננה 'קבלנית מעצרים'', הגם

שעשיית המחלקה הביאה להעמדתם לדין פלילי ומשמעתי של יותר מ-200 שוטרים בשנת 2014, מספר גדול ומשמעותי ביחס לאוכלוסייה נורמטיבית, אנשי משטרה, שרובם עושים את עבודתם נאמנה".

 

כרמל אמר עוד כי "הצד השני של מטבע עבודת מח"ש: במקום שבו שוטר נקלע לסבך חקירה פלילית בעקבות פעילות מבצעית והחקירה נסתיימה בממצאים לפיהם הוא פעל כדין במסגרת סמכויותיו, מח"ש לא תהסס לנקותו מן החשד, זאת על מנת להבטיח ערכים כמו חתירה למגע ודבקות במשימה שמשטרה מקצועית איננה יכולה בלעדיהם. בד בבד פועלת מח"ש באופן בלתי נלאה לעקור תופעות פסולות במשטרה ומעניקה כלים בידי פיקוד המשטרה הבכיר, להצעיד את המשטרה קדימה ולהשביח את הארגון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
מסכמים שנה
צילום: אלי מנדלבאום
צילום: גיל יוחנן
ראש מח"ש עו"ד כרמל
צילום: גיל יוחנן
מומלצים