תנו לילד לבחור את האוכל - 10 עצות למניעת הפרעות אכילה
ילדים מגיל צעיר חשופים ליחס אמביוולנטי לאוכל ולדימוי גוף בעייתי. הדרך בה אנחנו משוחחים איתם על אוכל, היא בעלת השפעה מכרעת על הרגליהם לכל החיים. אז איך כדאי לנו להתנהג כדי למנוע להפרעות אכילה אצל ילדנו?
מערכת היחסים שלנו עם עולם האוכל היא מערכת יחסים מורכבת: בהרבה מקרים אוכל הוא סיבה למסיבה, אמצעי להבעת אהבה, שמחה, ולהפגת מתחים. מצד שני, העולם המודרני מקדש את הרזון וכולנו שבויים בשאיפה למראה חטוב ודקיק.
בתוך התא המשפחתי, להורים השפעה רבה על מערכת היחסים של הילדים עם האכילה. ילדים שגדלים בבית בו השיח על האוכל עובר דרך פריזמה של בריאות, והם מקבלים חיזוקים חיוביים מההורים, יהיו בסיכון נמוך לפתח הפרעות אכילה ויאכלו אכילה מאוזנת ובריאה יותר.
קראו עוד על תזונת ילדים:
הכירו: השיטה שתגרום לילד שלכם לנסות מאכלים חדשים
לא נוגע בעגבנייה: כך תתמודדו עם ילדים סרבני אכילה
במקום ממתקים: כך תגרמו לילדים לאכול פירות
ילדים אשר חשופים לביקורת ושיפוטיות על האכילה שלהם, ימרדו דרך אכילה עודפת והם בסיכון לפתח אכילה מופרעת ומשקל לא יציב.
כיצד נוכל לפתח אכילה בריאה וקשובה לילדנו ונחזק אותם מפני ביקורת מהסביבה?
1. השתמשו במונחים מעולם הבריאות ולא מעולם הדיאטה
הוציאו מהשימוש מילים כגון "מותר לך", "אסור לך", "משמין", "מרזה", "ללא קלוריות", "דל קלוריות", "דיאטטי". במקום זאת השתמשו במונחים של "רעב" "שובע", "בריא", "נותן אנרגיה טובה", "מכביד".
2. הימנעו משיפוטיות וביקורת אודות הרגלי האכילה של ילדכם
הערות מנמיכות על צורת האכילה כגון "כמה אכלת!", "למה אתה אוכל את הממתק הזה עכשיו?", "אולי מספיק?", רק יגרמו לילד לתחושת תסכול ולאכילה נוספת. במקום זאת יש לומר: "אני מבין שקשה היה לך להתאפק מלאכול עוד, לא קל כשיש אוכל טעים בסביבה".
3. הימנעו מהתניות בכל מה שקשור לאכילה
אל תשמשו בפרסים על אכילה בריאה או ירידה במשקל של הילד: "אם תרד במשקל, תקבל אופניים". שיטה זו הופכת את המסע לאכילה בריאה לתכנית עם נקודת התחלה וסוף, ולא לאורח חיים. במידה וילדכם לא יצליח להגיע ליעד, יחוש מתוסכל. תחושה זו עלולה לגרום לו לעלות במשקל.
4. הימנעו מבדיחות והערות מעליבות על אנשים שמנים
התייחסו אל עודף המשקל בענייניות, דרך הזווית הבריאותית. אל תצחקו על שמנים ואל תקראו להם בשמות גנאי או שם חיבה כמו "שמנצ'יק". אם ילדכם בעודף משקל, עודדו אותו לפעילות גופנית יומיומית ולאכילה מאוזנת וקשובה.
5. דאגו להרגלי אכילה טובים בבית
הקפידו להכניס הביתה מגוון של מזונות בכל קבוצות המזון, שלבו ירקות בארוחות המרכזיות, דאגו למסגרת ארוחות סדירה, אכילה בישיבה ורק בחדר האוכל.
6. הימנעו מדיאטות הרזייה לא מאוזנות ואכילה בעמידה
אתם הדוגמה הטובה ביותר לילדכם. מה שהוא רואה, זה מה שיעשה. אם ההורים מנהלים אורח חיים של אכילה קיצונית, רוב הסיכויים שגם ילדיהם יתנהג כך.הימנעו מדיאטות קיצוניות ומזלילות לא מבוקרות.
7. הוו דוגמא אישית לדימוי גוף חיובי
מה שהורה משדר לגבי גופו, משפיע על הדרך שהילד חווה את עצמו. הימנעו מהערות אודות גופכם והמראה שלכם מול הילד. המעיטו בהתעסקות בשאלה "שמנתי?", "רזיתי?".
8. תנו לילד את האחריות על האכילה שלו
העבירו יותר אחריות לילד, ולמדו אותו לבחור נכון:"ההחלטה אם לאכול את העוגה, היא החלטה שלך", "תזמין את מה שנראה לך במסעדה". אל תבקרו אותו על בחירתו. תנו לו להרגיש שאתם סומכים עליו.
9. התייחסו לאכילה בריאה כאורח חיים
כדי לנטרל את תחושת התסכול מכל אכילה עודפת, חשוב להדגיש תמיד את חצי הכוס המלאה ולראות באכילה בריאה ופעילות גופנית חלק מאורח חיים בריא קבוע ולא תכנית זמנית. גם אם היום הילד אכל המון ממתקים, מחר חוזרים לשיגרה.
10. דברו עם הילד על החוזקות שלו
חזקו והחמיאו לילדים כל הזמן, בכל תחום בחיים. ככל שהילדים יחושו יותר מחוזקים, כך יקטן הסיכוי לפתח הערכה עצמית ודימוי גוף נמוכים, וההתנהלות של הילדים עם האכילה תהיה מאוזנת יותר.
הכותבת היא דיאטנית ספורט ויועצת רשת יינות ביתן