תיק הנכסים הציבורי גדל ב-200 מיליארד
בשנת 2014 עלה שווי תיק הנכסים של הציבור בכ-200 מיליארדי דולרים - עלייה של 6.7% מ-2013, כך עולה מפרסום דוח בנק ישראל. "הואץ קצב הגידול בשווי תיק הנכסים, בעיקר עקב עליות המחירים בשוקי המניות בארץ ובחו"ל והתחזקות שער הדולר בחודשים האחרונים"
העלייה במדדי המניות בבורסות בארץ ובעולם בשילוב התחזקות המטבע האמריקני, מעלים בשנת 2014 את שווי תיק הנכסים של הציבור בכ-200 מיליארד שקלים. רק ברבע האחרון של שנת 2014 עלה שווי תיק הנכסים בכ-27 מיליארדי שקלים - עלייה ריאלית של כ-0.8% בהשוואה לרביע הקודם. על פי בנק ישראל, סך הנכסים של הציבור עמד בסוף דצמבר על כ-3.17 טריליוני שקלים.
עוד בשוק ההון
הדולר בשיא של שנתיים וחצי, האירו בשפל
אקסון מובייל: "נערכים לירידת מחירי הנפט"
"שווי תיק הנכסים עלה כתוצאה מעלייה בשווי התיק הסחיר בחו"ל ועלייה ברכיבי העובר ושב, המזומן ופיקדונות המט"ח", כך אומרים בחטיבה למידע ולסטטיסטיקה בבנק ישראל בדוח סיכום שנה על השווקים הפיננסיים והיציבות הפיננסית. "התפתחויות אלו תרמו לעלייה של כ-2.5% במשקל הנכסים במט"ח ו-1.6% במשקל הנכסים הזרים".
נציין כי בשנים האחרונות הואץ קצב הגידול בשווי תיק הנכסים, בעיקר עקב עליות המחירים בשוקי המניות בארץ ובחו"ל. העליות הביאו לכך שיחס שווי תיק הנכסים הפיננסיים של הציבור לתוצר השנתי של מדינת ישראל עמד בסוף דצמבר 2014 על כ-291% לטובת הציבור.
על פי בנק ישראל, בשלושת החודשים האחרונים של 2014 עלה שווי התיק המוחזק ע"י הציבור בחו"ל בכ-19 מיליארדי שקלים - עלייה של 4.8%. השווי עמד בסוף דצמבר על כ-451 מיליארדים שהם כ- 14.2% מסך תיק נכסי הציבור. ברביע הרביעי אף נרשמו מימושים נטו במניות זרות, בעיקר ע"י מוסדיים, זאת לאחר השקעות נטו בתשעת החודשים הראשונים של השנה.
העלייה החדה ביותר בסך 77 מיליארד שקלים בשווי נכסי הציבור, הגיעה בזכות השקעות בחו"ל במניות ובמטבעות. פיחות השקל מול הדולר ב-12% השפיע אף הוא לגידול בתיק הנכסים בשנת 2014.
פרומו בחירות אולפן 2015 ( )
גם שווי רכיבי המזומן והפיקדונות עלה ברביע הרביעי בכ- 48 מיליארדי שקלים ובכל שנת 2014 בכ-73 מיליארדים. עיקר העלייה, בשווי רכיב זה נבעה כאמור מהחלשות השקל מול הדולר אשר הגדילה את השווי השקלי של פיקדונות צמודי מט"ח. יש לציין כי עלייה זו קוזזה במקצת ע"י פדיונות מפיקדונות שאינם צמודים אשר לא הושפעו מפיחות השקל.
על פי בנק ישראל, רכיב המניות בחו"ל גדל בכ-44.6 מיליארדים - 20.2% יותר מרכיב המניות ב-2013 ועמד בסוף בדצמבר על כ- 266 מיליארדים. גם שווי תיק האג"ח הסחיר בחו"ל עלה בכ-39.5 מיליארדים ועמד בסוף השנה על כ-165 מיליארדים. מרבית ההשקעות נטו בתיק ניירות ערך בחו"ל היו של משקי בית ושל המשקיעים המוסדיים. מנגד חלה ירידה כ-7.2 מיליארדים בשווי הפיקדונות בבנקים בחו"ל. ייתכן שהחקירה שהתנהלה נגד בנק HSBC הרתיעה את הישראלים ורבים העדיפו למשוך את כספם מהפיקדונות בבנקים בחו"ל.
החלשות השקל מול הדולר הגדילה את השווי השקלי של פיקדונות צמודי מט"ח
צילום: shutterstock
מומלצים