דו"ח: יותר מנהיגות בעולם, אך השוויון רחוק
למרות עלייה במספר הנשים המכהנות בתור שרות וחברות פרלמנט ברחבי העולם, רק 19 עומדות בראש מדינה או ממשלה. באילו מדינות אין אף לו מחוקקת אחת ובאיזה פרלמנט יש 63.8% נשים? בדרך ל-17 במרס
שבוע בדיוק לפני שאזרחי ישראל יבחרו את הרכב הכנסת הבאה, פרסם אתמול (יום ג') האיגוד הפרלמנטים העולמי (IPU) דו"ח הממפה את ייצוגן של נשים בפוליטיקה העולמית. על פי הדו"ח, מספר הנשים בעולם שעומדות בראש מדינה או מכהנות כחברות פרלמנט רשם רק עלייה קטנה, ועדיין נמצא במרחק רב מהמטרה של להיות שוויוני למספרם של גברים בעמדות פוליטיות בחירות.
על פי נתוני ה-IPU, ארגון בינלאומי ותיק שמקדם שיתוף פעולה בין פרלמנטים בנושאי זכויות אדם ופיתוח בר-קיימא, נכון ל-1 בינואר, 2015, רק 19 נשים עמדו בראש מדינות וממשלות, מתוך 193 מדינות שחברות באו"ם.
עוד עולה מהדו"ח כי במספר שיא של 48 מדינות ישנו ייצוג פרלמנטרי נשי של 30% או יותר, כאשר בשנה הקודמת עמד נתון זה על 46. גם השיעור הממוצע של נשים בפרלמנטים ברחבי העולם רשם עלייה וקבע שיא חדש – 22%. עם זאת, הדו"ח מציין צמיחה מאכזבת של ייצוג עולמי של נשים בשיעור שעומד על 0.3% בלבד, זאת לאחר עלייה מרשימה של 1.5% בשנת 2013.
"אנחנו עדיין רחוקים מהמקום שבו העולם צריך להיות בנושא של שוויון מגדרי והשתתפות של נשים בפוליטיקה", אמרה נשיאת ה-IPU, סייבר צ'ודהורי. "הנתונים האלה צריכים להיות נורת אזהרה. יש לגייס רצון פוליטי כדי לשנות הלכי רוח ולפעול באופן שיביא להתקדמות בנושא זה".
הדו"ח מצביע גם כי בעוד מספר השרות בעולם גדל מ-670 ל-715 במהלך 2014, הן מייצגות רק 17.7% מתוך כלל השרים בעולם ושיעור זה גדל רק ב-3.5% בעשור האחרון.
אך בנימה מעט מעודדת יותר מציין הדו"ח כי מספרי שיא של שרות נרשמו בארצות ערב, באסיה, באירופה ובאזור מדינות האוקיינוס השקט. כמו כן, נכתב כי ישנן רק שמונה מדינות בעולם שבהן אין אישה שמכהנת כשרה, והן בוסניה והרצגובינה, ברוניי, הונגריה, פקיסטן, ערב הסעודית, סלובקיה, טונגה וונואטו.
בראש רשימת הארצות שבהן שיעור הנשים בפרלמנט הוא הגבוה ביותר צועדת רואנדה, שבבית הפרלמנט התחתון שלה ישנו שיעור של 63.8% נשים. למקום השני הגיעה בוליביה עם 53.1% נשים בפרלמנט ולאחר מכן מופיעה אנדורה עם 50%. בסוף הרשימה, ללא שום ייצוג נשי בפרלמנט, ניצבות מיקרונזיה, פלאו, טונגה וונואטו.
פומזילה מלאמבו-נגקוקה, העומדת בראש גוף באו"ם הפועל למען קידום השוויון בין המינים, קראה למנהיגי העולם "לשים את נושא שוויון המינים בראש מעייניהם", הן בפוליטיקה והן בכל תחום אחר, כדי להשיג את המטרה של שוויון אמיתי עבור נשים עד שנת 2030 לכל המאוחר.
ובישראל: יש מקום לשיפור
במסגרת יום האישה הבינלאומי, שחל בתחילת השבוע, פרסם "המרכז להעצמת האזרח" נתונים על ייצוג נשים בפוליטיקה הישראלית, כמו גם נתונים על החלטות המקדמות נשים ושוויון מגדרי בשלוש הממשלות האחרונות. מהדו"ח עולה כי רק 18% מהמינויים לתפקידים ממשלתיים בכירים בתקופת הממשלה האחרונה היו של נשים – 24 נשים מתוך 127 מינויים. בממשלת נתניהו האחרונה מונו 25 מנכ"לים למשרדי הממשלה, מתוכן רק שש היו נשים (24%).
אך במקביל רשמה הכנסת היוצאת מספר שיא של חברות כנסת – 27 – המספר הגדול בכל הזמנים. נכון לזמן זה, על פי ממוצע הסקרים האחרונים, השיא הזה יישבר ב-17 במרס. המחנה הציוני יכניס לכנסת הבאה שמונה נשים מתוך 24 מנדטים המהווים את ממוצע הסקרים האחרונים, המספר הגבוה ביותר בין המפלגות. מפלגת הליכוד לעומת זאת, עם ממוצע של 23 מנדטים בסקרים, מציגה בדיוק חצי מהייצוג הזה – ארבע נשים בלבד במקומות הריאליים. יש עתיד עם מספר דומה של נשים ברשימה, אולם מתוך 13 מנדטים שמקבלת המפלגה בסקרים.
כולנו של כחלון עם שלוש נשים מתוך שמונה מנדטים, ישראל ביתנו עם שתי נשים, אחרי שאורלי לוי-אבקסיס קודמה למקום השני, הבית היהודי עם שתי נשים במקומות הריאליים (איילת שקד גם היא במקום השני ברשימה), מרצ עם רוב של נשים – שלוש מתוך חמישה מנדטים, ואילו הרשימה הערבית המאוחדת עם שתי נשים בלבד. ש"ס, יהדות התורה ומפלגת יחד הן ללא ייצוג נשי כלל. בסך הכול, על פי הסקרים, ייכנסו 28 נשים לכנסת ה-20.