שתף קטע נבחר
 

הפלסטינים ביטלו את חוזה הגז עם לוויתן

החברות נובל אנרג'י, דלק קידוחים, אבנר ורציו דיווחו לבורסה: בוטל הסכם אספקת הגז לחברת האנרגיה הפלסטינית ppgc, המתעתדת להקים תחנת כוח ליד ג'נין. הסיבה: הממונה על ההגבלים העסקיים בישראל לא אישר פטור מהסדר כובל בגין הבעלות של החברות על לויתן ועל תמר

החברות השותפות במאגר הגז לויתן דיווחו היום (ד') לבורסה בתל אביב כי בוטל החוזה לאספקת גז לחברת האנרגיה הפלסטינית ppgc המתעתדת להקים תחנת כוח ליד ג'נין.

 

כתבות נוספות בנושא מונופול הגז בערוץ הכלכלה :

 

החברות נובל אנרג'י, דלק קידוחים, אבנר ורציו דיווחו כי ההסכם שנחתם בדצמבר האחרון בוטל בהתאם לסעיף שנכלל בו, ועל פיו קיום ההסכם מותנה בקבלת אישורו של הממונה על ההגבלים העסקיים בישראל לפטור מהסדר כובל בגין הבעלות של החברות על לויתן ועל תמר, המאגר השני בגודלו.

 

הביטול ייכנס לתוקפו תוך 30 יום, אלא אם כן יתקבל עד אז אישור מהממונה או לחילופין אם יגיעו החברות להסדר אחר מול המדינה. בעקבות ההסכם עם חברת האנרגיה הפלסטינית היו אמורות החברות לספק לפלסטינים 4.75 מיליארד מטרים מעוקבים של גז טבעי ממאגר לויתן לאורך תקופה של 20 שנה.

 

הצעת הממשלה: תשובה ימכור אחזקותיו בתמר

בדצמבר האחרון החליט הממונה על ההגבלים העסקיים, דייויד גילה, לסגת מההסכם שבמסגרתו היה אמור להעניק פטור מהסדר כובל לחברות הקידוח השותפות במאגר. בעקבות החלטתו החל תהליך של משא ומתן בין משרדי הממשלה לבין השותפות, בניסיון להגיע למבנה בעלות חדש על המאגרים.  

 

בחודש שעבר הציגה המדינה בפני החברות מתווה למבנה בעלות חדש. על פי המתווה, יוטל פיקוח על מחירי הגז הטבעי בישראל עד למועד שבו ישלימו החברות את הארגון מחדש של מבנה הבעלות על המאגרים.

 

בממשלה שואפים למבנה בעלות שבו חברת דלק קידוחים שבבעלות יצחק תשובה תמכור את אחזקותיה במאגר השני בגודלו, מאגר "תמר", לשחקן חדש וחברת נובל אנרג'י תצמצם את בעלותה במאגר זה עד לרמה שבו כל הגז במאגר שעדיין לא נמכר יהיה בבעלותם של השותף החדש והשותף הקיים של נובל ודלק במאגר - ישראמקו. כך יהפוך "תמר" למאגר שינוהל בידי חברות שלהן אין השפעה על ההתנהלות במאגרי גז אחרים.

 

כמו כן, דורשת המדינה כי תשובה ימכור את אחזקותיו במאגרים הקטנים יותר, "כריש" ו"תנין", לשחקן נוסף שאינו פעיל כיום בשוק הגז הטבעי. במבנה הבעלות על המאגר הגדול ביותר, "לוויתן", המדינה אינה מבקשת להתערב. עם זאת, מבקשת הממשלה כי החברות השותפות במאגר זה - נובל אנרג'י, דלק ורציו - ישווק בנפרד וללא תיאום את הגז שהן מוכרות ללקוחות בישראל.

 

התעשיינים: עיכוב לויתן יעלה 15.5 מיליארד

נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, גינה בשבוע שעבר את החלטת הממונה על ההגבלים העסקיים לדחות את הדיון בנוגע לפירוק המונופול על מאגר הגז הטבעי "לויתן", עד לאחר הבחירות. "מבדיקה שערך האגף למחקר כלכלי של התאחדות התעשיינים, על ההשפעות המאקרו-כלכליות של העיכוב בפיתוח מאגר לוויתן, נמצא כי כבר בשנים 2019-2018, המשק יפסיד כ-15.5 מיליארד שקל מעיכוב פיתוח המאגר", אמר ברוש.

 

לטענת ברוש, "57% מההפסד יהיה מאובדן הכנסות ממסים ומתמלוגים למדינה. היתר - 43% מההפסד, ייווצר מהעלות העודפת בהוצאות האנרגיה שישלם המשק". כמו כן, ציין ברוש כי כבר עתה הפסיקו חברות שונות את השקעותיהן במאגר ופיטרו או שלחו לארצות אחרות מאות עובדים שהיו אמורים להיות מועסקים בעבודות הפיתוח.

 

נשיא התאחדות התעשיינים העריך כי כתוצאה מהעיכוב תיפגע הצמיחה במשק בכ-0.4% בשנים 2018 ו-2019. "מי מהרגולטורים לקח בחשבון את ההשלכות הכלכליות והחברתיות של המהלך הזה? הרי התוצאה הבולטת של התנהלות זו הנה פגיעה באזרחי המדינה. בייחוד לנוכח עליית יוקר המחיה ואובדן היכולת לממן מגוון רחב של שירותים ציבוריים חיוניים, אותם הממשלה הייתה יכולה לספק לאזרחיה הודות להכנסות מהגז הטבעי". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
אסדת הקידוח לוויתן
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
מומלצים