שתף קטע נבחר

 

מגיעה לי הסעה לקלפי? מה פתוח בשבתון? שו"ת לבחירות

מתי המדינה תשלם לכם על אוטובוס או רכבת לקלפי? חייבים להגיע עם ההודעה לבוחר? מתי רצוי לבוא להצביע? ומהו קול פסול? הכנות ליום הבוחר

את ההודעה לבוחר לקראת בחירות 2015 כבר קיבלתם, על המפלגה שלה תצביעו כבר החלטתם, ואת הבילוי להמשך יום השבתון כבר תכננתם. עכשיו נותר רק להתעסק בעניינים הטכניים של יום הבחירות, כמו איך להתארגן על נסיעות חינם ומה לא לעשות כדי להימנע מפסילת קולכם. אלה השאלות והתשובות.

 

 

- האם צריך להגיע עם הודעה לבוחר לקלפי?

לא חייבים להציג את ההודעה לבוחר, אף שהיא יכולה לסייע לוועדת הקלפי באיתור שמכם. אולם כמובן יש להזדהות באמצעות תעודה מזהה – תעודת זהות, דרכון ישראלי או רישיון נהיגה.

 

- למי מגיעות הסעות חינם ואיך?

מי שנמצא 20 ק"מ ויותר משטח השיפוט שבו נמצאת הקלפי שלו, זכאי לנסיעה חינם לפי חוק, באמצעות תחבורה הציבורית - אוטובוס או רכבת. דובר ועדת הבחירות המרכזית, גיורא פורדס: "סיבת הימצאותו של הבוחר רחוק משטח השיפוט המוניציפלי שבו נמצאת הקלפי שלו איננה חשובה. זו יכולה להיות כל סיבה. למשל, אם אדם רשום להצבעה בחיפה אבל ביום הבחירות יהיה בתל אביב, הוא יוכל לקבל כרטיס נסיעה הלוך-חזור חינם מתל אביב לחיפה".

 

משדר הבחירות המיוחד ב-ynet    ( )

משדר הבחירות המיוחד ב-ynet    ( )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
 

 

- איך עושים זאת?

ועדת הבחירות המרכזית הנפיקה כרטיסי נסיעה מיוחדים, הלוך-חזור, באוטובוסים בין-עירוניים וברכבות, והם הועמדו לרשות הבוחרים בכל סניפי הדואר בישראל מ-24 בפברואר ועד 16 במארס. כדי לקבל את הכרטיס יש להציג בסניף הדואר תעודת זהות או רישיון נהיגה, בצירוף הספח שמציין את כתובתו של הבוחר או ההודעה לבוחר. ביום הבחירות עצמו יעמדו נאמני היסעים מטעם ועדת הבחירות המרכזית בתחנות המרכזיות ובתחנות הרכבת ויחלקו כרטיסי נסיעה הלוך-חזור.

 

מי שיבחר לנסוע באוטובוס ימסור לנהג את שובר הנסיעה ומי שיבחר ברכבת יחליף את כרטיס הנסיעה שקיבל בכרטיס הנסיעה ברכבת בקופות התחנה ביום הבחירות או ביום שלפניו. כרטיס הנסיעה תקף ביום שלפני הבחירות וביום הבחירות לכיוון הלוך וביום הבחירות וביום שאחריו לכיוון חזור.

 

- באילו שעות עדיף לבוא לקלפי?

"לא מחכים לרגע האחרון, נקודה", אומר פורדס, "יש לכם יום שלם להצביע, אז למה לחכות? לכו להצביע בבוקר ולאחר מכן לכו לקניות". כדאי להימנע מהשהיית ההצבעה עד לשעת סגירת הקלפי כדי להימנע מעומסים.

 

- מהו קול פסול?

"יש לוודא שאתם מכניסים למעטפה רק פתק אחד ולא שניים שלושה פתקים שנדבקו זה לזה", אומר פורדס, "מעטפה שבה יותר מפתק אחד תיפסל". בנוסף, פתק ריק שלא כתוב עליו דבר, לא ייספר. "רוצים להביע מחאה?", אומר פורדס. "זה פוסל וחבל על הקול שלכם". הפתק הלבן נועד לרישום אות הרשימה ושמה במקרה שבו נגמרו פתקי ההצבעה. "כל תוספת וכל פסיק יפסלו את הקול. פתק שבו כתוב למשל 'בר רפאלי לשלטון', או למשל ברכה כלשהי, ייפסל".

 

 

פתקי המפלגות ()
פתקי המפלגות

- יום שבתון: מה חייב להיות פתוח?

יום הבחירות הוא יום שבתון לפי חוק יסוד הכנסת, אבל ישנם שירותים ציבוריים שיפעלו כסדרם. שירותים אלה כוללים: שירותי תחבורה, חניונים ותחנות דלק, כוחות הביטחון ושירותי ההצלה, אפיית לחם והובלתו, ייצור מוצרי חלב, שירותי תקשורת, מפעלי מים וחשמל, אספקת דלק והעברתו, עיתונות, רדיו וטלוויזיה, בתי אוכל ומסעדות, בתי קפה וקיוסקים, בתי מלון ופנסיונים, תיאטראות, בתי קולנוע ובתי שעשועים אחרים, מפעלי חרושת וחקלאות שתהליכי הייצור בהם מתנהלים ברציפות, הובלת פירות, ירקות ותוצרת חלב (עד 11:00), חנויות לממכר מזון (עד 12:00), עובדי ועדת הבחירות המרכזית ועובדי מפלגות. שירותים שפועלים בימי שבת וחג במתכונת מיוחדת יפעלו באותה המתכונת גם ביום הבחירות.

 

- איך ואיפה מצביעים נכים?

לפי חוק הבחירות לכנסת 1969, בכל יישוב חייב להיות קלפי אחת לפחות שיש בה סידורי גישה המתאימים למצביעים שמוגבלים בניידותם. לפי חוק זה, ביישובים גדולים יהיה מקום קלפי נגיש אחד לפחות לכל 10,000 תושבים. ועדת הבחירות המרכזית מפרסמת על גבי מודעות ענק, כולל ביום הבחירות עצמו, את מיקומי הקלפיות הנגישות. אדם שבגלל מצבו הגופני מוגבל בניידות והקלפי שבה הוא רשום איננה נגישה, יכול להצביע בכל קלפי שהוגדרה על ידי ועדת הבחירות כנגישה.

 

אם מוגבלותו לא ניכרת לעין, או שאין ברשותו תעודה שמוכיחה את מוגבלותו בניידות, יחתום בעל זכות ההצבעה בפני מזכיר ועדת הקלפי על הצהרה שהוא מוגבל בניידות. בקלפי הנגישה, שבה איננו רשום, ישים המצביע הנכה את מעטפת הקלפי בתוך מעטפה חיצונית, כחלק מנוהל "המעטפות הכפולות" (ראו להלן). על מעטפה חיצונית זו תציין ועדת הקלפי את שם הבוחר, מספר זהותו וכתובתו.

 

- מי רשאי להיכנס עם מלווה?

רק אנשים שבגלל מצבם הפיזי אינם יכולים לבצע את פעולת ההצבעה בעצמם. למשל עיוורים, קטועי יד וכדומה. אם בעל זכות ההצבעה הנכה מגיע עם מלווה, הוא יוכל להצביע בקלפי האורגנית שלו, כלומר הקלפי שאליה הוא רשום. פרטי המלווה יירשמו ברשימת המלווים למצביעים בפרוטוקול הרישום של ועדת הקלפי. על חברי ועדת קלפי יש איסור להיות מלווים.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

- מה קורה אם בעל זכות ההצבעה אינו יודע עברית ולא יודע לקרוא את פתקי ההצבעה?

על פי נתוני הסקר החברתי האחרון של הלמ"ס, מתוך אוכלוסייה של כ-5 מיליון תושבים, הכוללת את כלל המגזרים בגילאי 20 ומעלה, יותר מ-320 אלף (6.4%) לא יודעים כלל לקרוא עברית ויותר מ-309 אלף (6.2%) יודעים לקרוא עברית ברמה חלשה.

 

פתקי ההצבעה מכילים את אות הרשימה ואת שם הרשימה בשפה העברית, אבל באזורי הצבעה שבהם 100% מבעלי זכות ההצבעה דוברי ערבית, אות הרשימה ושמה יהיו כתובים בפתק ההצבעה בערבית. באוכלוסיות מעורבות, שבהן מספיק שרק בעל זכות הצבעה אחד הוא דובר ערבית, הפתקים המחולקים בקלפי יהיו כתובים בעברית ובערבית.

 

- מה לגבי מי שלא יודע לקרוא עברית וערבית?

בכל אחת מבין 11 אלף הקלפיות תלויות מודעות ענק המכילות את אותיות הרשימות ושמותיהן לצד דוגמאות הפתקים, הכתובים בעברית, עם הסברים ברוסית, ערבית ועברית. עבור דוברי אמהרית מופצים דפי מידע בכל מרכזי הקליטה והעלייה של הקהילה האתיופית, ובאחריות מרכז הקליטה ליידע את יושביו בחומר זה.

 

ועדת הבחירות המרכזית הפיצה סרט אנימציה שנקרא "כוחו של קול" שמסביר כיצד מצביעים, איפה ומיהם בעלי הזכות, והוא משודר בכל ערוצי הטלוויזיה בעברית עם תרגום בערבית, רוסית ועברית. הסרטונים באמהרית משודרים בערוץ 140 בכבלים, ביומן החדשות באמהרית בערוץ 33 וברדיו רקע המשדר באמהרית.

 

המידע לגבי הפתקים מופיע בשפות זרות כגון אנגלית, צרפתית, ספרדית ורומנית בעיתונות היומית המקומית בשפות אלה.

 

- מי מצביע במעטפות כפולות?

מצביעים מאוכלוסיות מיוחדות שרשאיות על פי החוק להצביע לא בקלפי האורגנית שלהם (הקלפי שבה הם רשומים). אוכלוסיות מיוחדות אלה כוללות נכים שהגיעו להצביע בקלפי נגישה שאיננה הקלפי האורגנית שלהם, חיילים שמצביעים בבסיס ולא באזור מגוריהם, חולים המצביעים בבתי חולים (כל מי שאושפז בבית החולים החל מלפני יום הבחירות והחל משעה 13:00 והלאה, לא כולל מי שטופל בחדר מיון בלבד), צוות בתורנות בבית החולים ביום הבחירות, אסירים ואנשי צוות דוגמת סוהרים בבתי הסוהר, דיפלומטים בשגרירויות ובקונסוליות ישראליות בחו"ל ושליחי מוסדות ציוניים בחו"ל.

 

מצביעים מאוכלוסיות אלה שמים את פתק ההצבעה בתוך מעטפה ואותה בתוך מעטפה חיצונית, שעליה תרשום ועדת הקלפי את שם הבוחר, מספר זהותו וכתובתו, והבוחר משלשל אותה לקלפי לעיני ועדת הקלפי. ההצבעה במעטפות כפולות נועדה לזהות את מי שלא הצביע בקלפי האורגנית שלו וקולות אלה ייספרו בכנסת כדי לוודא שלא בוצעה הצבעה נוספת על ידי בוחר זה גם בקלפי האורגנית שלו. אם תזוהה הצבעה נוספת, תיפסל אחת ההצבעות ותיספר רק אחת מן השתיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מאחורי הפרגוד. בחירות 2015
צילום: AFP
מומלצים