מסע בין מנהיגים: בתי ראשי הממשלה שלנו
מהצריף של בן גוריון בשדה בוקר, דרך דירת היוקרה של אהוד ברק במגדלי אקירוב וחוות השקמים של אריאל שרון ועד הוילה בקיסריה של בנימין נתניהו: עם כל הכבוד למעון ראש הממשלה המתפורר או לא, מנהיגי ישראל לדורותיהם לא שכחו לחשוב על החיים עצמם ודאגו למגורים שיגרמו להם להרגיש בבית. בתי ראשי הממשלה לאורך שנות המדינה
מצוקת הדיור היא בעיה שמחרחת ונוגעת בלא מעט מאיתנו - זוגות צעירים שלא מצליחים לקנות דירות, מחירי שכירות גבוהים מהמצופה, רדיפה אחרי מכרזים ודיור בר השגה. אבל בעיקר ישנה המון ציפייה מאדם אחד, שיושב על כיסא מאוד חשוב, שיביא את הישועה ויוביל אותנו לדירת חלומותינו.
במהלך השנים ציפינו למע"מ אפס, גרנו באוהלים ויצאנו לרחובות, אלפים ניסו לגרום לשינוי והיום הכוח עובר שוב לידיים שלנו - יום בחירות חגיגי, שמלבד יום חופש, מאפשר לאזרחים גם להצביע ולהשפיע.
לרגל יום הבחירות, החלטנו לבדוק היכן גרו ראשי הממשלה שלנו לאורך השנים - מי בחר לגור במדבר? מי בחווה ומי בעיר? מי השתמש בדירתו כמקום מסתור, ומי מבלה בדירתו רק בסופי השבוע? איפה התחלנו את דרכנו, ואיך התפתחנו מאז? הרשימה המובחרת - לפניכם.
דוד בן גוריון I שדה בוקר
ראש הממשלה הראשון של ישראל, דוד בן גוריון, שקולו בעת ההכרזה על הקמת המדינה עדיין מהדהד באזניי כולנו, בחר שלא לנהל את המדינה ממרכז הארץ וגם לא מירושלים, לא מבית מפואר ולא מוילה באזור השרון: דוד בן גוריון ורעייתו פולה, אספו את חייהם במרכז הארץ, ועברו להתגורר בבית קטן מול נוף בראשיתי בקיבוץ שדה בוקר.
הם הגיעו לשדה בוקר בשנת 1953, לאחר שבן גוריון שוחח עם התושבים המקומיים והבין שכדי לפתח את הנגב, עליו נלחמה המדינה במלחמת העצמאות, יש לעבור לגור בו. הוא האמין כי יש לקדם את ההתיישבות בנגב, וכי עתיד המדינה טמון במרחבים המדבריים שטופי השמש, ואף עודד מעבר אזרחים ותעשייה לאזור.
כך, בנוסף לדירתם בתל אביב ולמעון ראש הממשלה בירושלים, התגוררו דוד בן גוריון ורעייתו פולה במשך עשרים שנה (1973-1953) בצריף בשדה בוקר, עד יום פטירתו של בן גוריון בשנת 1973. כיום משמש המקום כמוזיאון, וידוע גם בשמו: צריף בן גוריון.
מנחם בגין I רוזנבאום, תל אביב
מנחם בגין, מפקד האצ"ל וראש הממשלה השישי של מדינת ישראל, אשר הוביל וחתם על הסכם השלום עם מצרים בשנת 1979, עבר יחד עם משפחתו במהלך השנים בין מספר לא קטן של דירות.
במהלך תקופתו כמפקד האצ"ל, נאלץ בגין להחליף דירות מסתור שונות, זהויות שונות ואמונות שונות, תוך שמירה על סודיות מוחלטת. הוא התגורר בדירה מבודדת בשכונת מחנה יהודה בפתח תקווה, ובשנת 1944 עבר לשכונת חסידוף בפתח תקווה, שם התגורר במשך תשעה חודשים. לאחר מכן עבר לדירה בצפון תל אביב.
בתחילת 1947 עברו מנחם בגין ומשפחתו לדירת קרקע ברחוב רוזנבאום 1 בתל אביב, דירת המסתור המפורסמת ביותר בה הוא שהה תחת השם הבדוי - ד"ר יונה קניגסהופר. בדירה הזו הוא התגורר במשך 30 שנה, גם לאחר פירוק האצ"ל בשנת 1948 וגם בתקופת פעילותו הציבורית כמנהיג האופוזיציה.
כשהוצע לו לעזוב את דירתו הקטנה ולעבור לדירה גדולה יותר, ענה שמכאן הוא עובר רק למעון ראש הממשלה בירושלים. ואכן כך היה - בגין ומשפחתו עזבו את הדירה ברחוב רוזנבאום 1 רק כשנבחר לכהן כראש ממשלת ישראל ב-1977. שיחזור לדירה ניתן לראות היום במרכז למורשת מנחם בגין בירושלים.
גולדה מאיר I רמת אביב, תל אביב
גולדה מאיר - ראשת הממשלה הרביעית של מדינת ישראל ואישה שחיה בעולם של גברים - הובילה את המדינה, הקימה משפחה ונלחמה למען האמונות האידיאולוגיות שלה (היא זו שהקימה את המוסד לביטוח לאומי).
בשנת 1959, עשור לפני שנבחרה לראשות הממשלה, עברה גולדה מאיר להתגורר ברחוב קטן, צר ושקט בשכונת רמת אביב - רחוב הברון הירש 8. שם היא התגוררה עד יום מותה בשנת 1978.
הדירה בת 2 קומות, מוקפת חצר, ביתן שומר שעדיין עומד איתן לצד שער הכניסה, ושלט המזכיר כי כאן גרה בעבר האישה החזקה ביותר במדינה. בהמשך הרחוב, הקימה עיריית תל אביב את "גינת גולדה" - כאות הוקרה לראשת הממשלה היחידה בישראל.
יצחק רבין I נווה אביבים, תל אביב
דירת הפנטהאוס היוקרתית בשכונת נווה אביבים שברמת אביב, היא ששימשה כמשכנם של ראש ממשלת ישראל (1977-1974 וב-1995-1992) ורעייתו - יצחק ולאה רבין. רבין, הרמטכ"ל השביעי של מדינת ישראל, המנהיג שחתם על הסכם אוסלו וזה שזכה בפרס נובל לשלום - עבר לדירתו ברמת אביב בשנת 1987, עת כיהן כשר ביטחון. הוא התגורר שם עם רעייתו עד שנרצח בכיכר מלכי ישראל בשנת 1995.
הדירה, בת 2 מפלסים, חמישה חדרים ומרפסת גדולה המשקיפה לנוף אורבני, שימשה לאורך השנים כמקום מפגש לאישים חשובים והסכמים היסטוריים.
הדירה נשארה בבעלות משפחת רבין גם לאחר פטירתה של לאה, כשכל החפצים והריהוט נשארו ממש כפי שהיו עד מכירת הדירה בשנת 2004. ואגב, באותה שכונה התגוררו גם שמעון פרס ורעייתו סוניה, עד שנבחר לנשיא התשיעי של מדינת ישראל בשנת 2007.
אריאל שרון I חוות השקמים
חוות השקמים היא חווה חקלאית השוכנת בין שדרות לקריית גת, ובה התגוררו אריאל שרון, ראש הממשלה ה-11 של מדינת ישראל, ורעייתו לילי.
בני הזוג עברו להתגורר בחווה בשנת 1972, עת שרון כיהן בתפקיד אלוף פיקוד הדרום. הם גם היו אלה שהעניקו לה את שמה, על שם עצי השקמה שגדלים בקרבתה.
החווה מוקפת שדות, וגדלים בה ירקות, פירות, צאן ובקר, אבל המאפיין הברור ביותר שלה הוא השקט המופתי השורר בה.
בתקופת כהונתו כראש ממשלה (2006-2001), נהג שרון לבקר בחווה מידי יום שישי, ולערוך שם פגישות חשובות עם מקורביו ויועציו.
בשנת 2014 נפטר שרון לאחר שבשנת 2006 לקה באירוע מוחי ושקע בתרדמת. הוא נטמן לצד רעייתו בגבעת הכלניות שלצד חוות השקמים. כיום מנוהלת החווה על ידי בניו - עומרי וגלעד שרון.
אהוד ברק I מגדלי אקירוב, תל אביב
כשחושבים על נדל"ן ועל אהוד ברק, ראש הממשלה העשירי של מדינת ישראל, מיד עולה בדמיון דירת היוקרה שרכש בבנייני אקירוב בתל אביב. במהלך כהונתו כראש ממשלה (2001-1999), התגורר ברק עם רעייתו דאז, נאוה, בכוכב יאיר, ישוב קטן ליד כפר סבא. בשנת 2003 הוא רכש את דירתו בבנייני אקירוב, והתגורר שם עד שנת 2012.
דירתו היתה בקומה ה-31, בבניין המערבי ביותר מבין שלושת הבניינים וכללה חמישה חדרים, סלון גדול (כ-250 מטר) ונוף יוצא דופן של אזור גוש דן, שניתן לראות רק משם. סביב דירת היוקרה נשמעה ביקורת רבה במהלך השנים, וכשנמכרה לבסוף, טען אהוד ברק כי המגורים בבניין גורמים לתחושת ניתוק וניכור מחלקים רחבים בציבור.
בנימין נתניהו I קיסריה
בנימין נתניהו, ראש הממשלה המכהן של מדינת ישראל במשך שש השנים האחרונות, מתגורר במשך השבוע במעון ראש הממשלה בירושלים, אך לו ולמשפחתו גם וילה פרטית בעיר קיסריה, בה הם שוהים לרוב בסופי השבוע.
את הוילה רכשו בנימין נתניהו ורעייתו שרה בשנת 2002, ובה הוא נוהג לקיים דיונים ופגישות עם אישים חשובים מהארץ ומהעולם. הוילה, אשר סביבה התקיימו אי אלו פרשות, כוללת 2 מפלסים, בריכת שחייה וקו ראשון לחוף הים.