השביתה בדרום נדחתה, הבעיות נשארו: "נגזר על העובדים להיות רעבים ללחם"
על אף ההחלטה לשלוח את העובדים והנהלת כיל חזרה למשא ומתן, העובדים שפוטרו לא אופטימיים: "נתניהו יכול לפתור את הבעיה בשיחת טלפון, אבל הוא אטום. בן גוריון מתהפך בקברו. נקבץ נדבות בלשכות התעסוקה"
לאחר דיון שנמשך קרוב לארבע שעות החליט בית הדין כי השביתה לא תיפתח היום וסוכם שמכתבי הפיטורים המיועדים יוקפאו ובינתיים יתקיים משא ומתן בין העובדים להנהלת כיל בבעלות עידן עופר. לאחר שבועיים ידווח הצדדים על ההתקדמות בשיחות לנשיא בית הדין הארצי לעבודה, השופטת יגאל פליטמן. עם זאת, השביתה במפעלים תימשך.
א', בשנות ה-50 לחייו, האשים את הנהלת כיל, שמחזיקה במפעלי ים המלח, ואת בעליה עידן עופר וקודם כל את ראש הממשלה נתניהו. "הוא לא יכול יום אחד להתעורר ועל כוס קפה להרים טלפון ולומר לעידן עופר: די מספיק. אתה לא יכול לפגוע בעבודה המאורגנת יותר".
א' אמר עוד כי "אין בית בדימונה של קשור למפעלים בכיל. אם זה קרובי משפחה, חברים או נותני שירותים למפעלים. כ-400 איש יפוטרו ובמעגל השני יפוטרו עוד, כמעט אלף עובדים. מישהו פה השתגע. בן גוריון מתהפך בקברו".
"בגיל שלי אני לא רואה את עצמי מחפש עבודה אחרת", מסביר א'. "יש המון אנשים שבגילאים שלי לא מסוגלים לעשות שום דבר. יש להם ילדים עם משכנתאות והם לא ישרדו את זה. זה ייצור אבטלה ומשפחות שלמות יקרסו פה בנגב בגלל החזירות של ההנהלה ובעל הבית ועל האטימות של ראש הממשלה".
"שולחים עובדים הביתה בגלל טעויות ניהוליות"
שביתת העובדים בדרום תוכננה כחלק מהסלמת המאבק בהזנחה ובפיטורים. ההסתדרות הכריזה לפני כשבועיים על סכסוך עבודה במחאה על תוכנית הפיטורים במפעלי קבוצת כיל ומשבר התעסוקה בדרום. עובדי תרכובות ברום פתחו בשביתה לפני יותר מחודש ועובדי מפעלי ים המלח פתחו בשביתה לפני כשבועיים במחאה על הכוונה לפטר מאות מהם. מאז קיימו העובדים הפגנות המוניות בערי הדרום ובמרכז.
אחד מאותם עובדים היה נפתלי בן הרוש, בן 53, שפוטר מתרכובות ברום. "איזו עבודה יש כאן בנגב? מי יקבל אותי בגיל 53?", שאל בן הרוש. "במקום להיות גורם מניע בכלכלה בנגב, אהיה לנטל על המדינה וזה לא רק אני. אנחנו לא מבקשים טובות אלא רק לעבוד. אני רק רוצה לפרנס בכבוד את המשפחה שלי. אם הפיטורים האלה יתממשו חלילה, אנחנו אבודים ואז נלך ללשכות התעסוקה ונהיה כמו מקבצי נדבות".
צביקה גלרון, בן 66 מעומר, פוטר לאחרונה ממפעלי ים המלח. "אלה ימים עצובים", הוא אומר. "מפעל כזה חזק, ששילם דיבידנדים לבעלי הבית, רוצה לפטר אנשי דור א' וב'. זה דבר אכזרי בצורה בלתי רגילה. אם מפטרים דור ב', אנשים רבים שיש להם עוד כמה שנים טובות לעבוד, אין להם עתיד. נגזר עליהם להיות רעבים ללחם. מדוע את העובד הפשוט, שעובד ומרתך בחום של 80 מעלות, צריך לשלוח הביתה בגלל טעויות ניהוליות?".
גלרון תקף בחריפות את הנהלת כיל. "החברה הרוויחה מיליארדים ולא מפסידה כסף. אין פה רחמנות על אנשים בשנות ה-40 או ה-50 לחייהם. לשלוח אותם הביתה זה אובדן ערכים. אנחנו קודם כל חייבים להיות בני אדם ואלה שעות מצערות".
המשא ומתן בין כיל לעובדים הסתיים לפני כניסת חג הפורים ללא תוצאות, כשסלע המחלוקת היה נושא הפיטורים. ראשי הוועדים הציגו כתנאי להמשך השיחות את ביטול המכתבים. מנגד, יו"ר כיל, ניר גלעד, התעקש ליצור את התקדים בקבוצה, שעד כה עובדים פרשו ממנה רק מרצון. תוכנית ההתייעלות של ההנהלה כוללת פיטורי כ-380 עובדים מבין 820 עובדי תרכובות ברום, מתוכם 140 בשלב הראשון. במפעלי ים המלח מתכננת הקבוצה לפטר במהלך השנתיים הקרובות 450 עובדים מבין כ-1,220 העובדים המועסקים בהסכמים קיבוציים, מתוכם 135 בפעימה הראשונה.